Urheilu

Robert Helenius valmistautuu uransa tärkeimpään otteluun autokorjaamon sohvalla nukkuen – verinen pyyhe kehän reunalla kertoo omaa tarinaansa

Voitto Dereck Chisorasta avaisi oven MM-otteluun. Tappio ei ole Heleniukselle vaihtoehto.

Harmaa autohuoltamo Maarianhaminan laitakaupungilla. Lappu ilmoittaa muutosta, joten autoja ei näiden ovien takana enää rassata.

Kurkistus sisään tuo verkkokalvolle jotain, mitä ei olisi heti uskonut. Reilun sadan neliön tilaan on varusteltu täysimittainen nyrkkeilykehä, kaksi nyrkkeilysäkkiä ja lukuisa määrä muita harjoitustarvikkeita.

Kehän toisessa päässä, sohvalla asentoaan kohentelee ammattinyrkkeilijä Robert Helenius.

Robert Helenius valmistautuu elämänsä tärkeimpään otteluun kaukana uteliailta katseilta. Tiukka treenileiri tähtää paitsi toukokuussa vastaan asettuvan Dereck Chisoran kukistamiseen myös kauan odotetun viimeisen askeleen ottamiseen.

“Kotiin olisi puolen tunnin matka, joten nukuin tässä”, juuri herännyt Helenius juttelee.

Vajaan viiden viikon päästä Helsingissä käytävä ottelu on Heleniukselle, 33, todellinen vedenjakaja hänen urallaan. Voitolla tie käy kirkkaampiin kehiin, tappiolla... no, se ei ole tässä leirissä vaihtoehto.


Heleniuksen aamu on alkanut kilometrin uinnilla Godbyn uimahallissa. Sen jälkeen kaksimetrinen ammattinyrkkeilijä on lounastanut ja suunnannut harjoitussalille hetkeksi oikaisemaan runkonsa ennen illan toista “työvuoroa”.

Pian paikalle ovesta astelee kaksi harjoitusvastustajaa – islantilainen Gunnar Kolbeinn Kristinsson, jota tuttavallisemmin Kolliksi myös kutsutaan, sekä tulevan vastustajan kaltainen, kovalyöntinen valkovenäläinen Jan Sudzilouski.

Treenileiri on pyörinyt jo kahden viikon ajan, mutta ensimmäinen kova sparri on luvassa vasta tänään. Edessä on vielä kolme kovaa viikkoa harjoittelua.

Tiukka kuri ja harjoittelun kovuus alkavat jo näkyä Heleniuksen kehossa. Rasvaa on tirissyt rutkasti sitten viime näkemän. Edellisessä ottelussaan Helenius painoi karvan alle 120 kiloa.

“Painan nyt 112 kiloa. Dieetti alkoi jo oikeastaan pari kuukautta sitten. Emme ole tehneet sitä liian rajusti, vaikka alku hieman hankalalta tuntuikin”.

Harjoitusvastustajien kanssa samaan aikaan salille saapunut valmentaja Johan Lindström on tyytyväinen näkemäänsä. Seitsemänvuotiaasta kamppailulajien parissa pyörinyt mies on laatinut Heleniuksen ottelusuunnitelman jo kauan sitten sellaiseksi, jotta Chisoran kohtaaminen olisi “The Nordic Nightmare” -tiimille varmuudella voitokas.


“Robbe ihmetteli jo viime leirillä sitä, että olin hommannut Janin yhdeksi harjoitusvastustajaksi. Hän ei tiedä sitä vieläkään, että se palveli jo silloin Chisoran kohtaamista”.Valmentajana Lindström on laatinut yksityiskohtaiset suunnitelmat tulevaa ottelua varten. Kaikki näyttää hyvältä. Harjoituskehässä ähisee ja hikoilee suojatti, jolla on edelleen nälkää MM-otteluun.

“Olen katsonut kaikki mahdolliset otteluvideot, ja tehnyt analyysejä. Chisora ottelee aika lailla samalla tavalla joka ottelussaan – vain tempo vaihtelee. Kovia nimiä vastaan, tärkeissä otteluissa hän on otellut hyvin valmistautuneena ja aggressiivisesti. Uskoisin, että sillä asenteella hän on jälleen liikkeellä”.

Isojen miesten otteluissa kaikki on mahdollista. Tyrmäys on toisaalta todennäköisempi kuin alemmissa painoluokissa, mutta harjoittelussa liialliseen hyvänolontunteeseen ei sovi tuudittautua.

“Meidän pitää olla valmiita 12 erään. Chisora tykkää otella puolietäisyydellä, ja se on myös Robertille parempi, kun ei tarvitse muuttaa painopistettään, vaan voi rouhia lähellä koko ajan”, Lindström tietää.

Päivän hikinen urakka on ohi. Veriset pyyhkeet kehän reunalla kertovat, ettei armoa ole annettu.


Voitto takaisi MM-ottelun

Robert Heleniuksen suuren unelman tiellä seisoo portinvartijana yksi mies: Dereck Chisora.

Kerberoksen roolissaan ainoastaan Chisora voi käytännössä tukahduttaa Heleniuksen haaveet nousta WBC-liiton maailmanmestarin Deontay Wilderin kanssa samaan kehään titteliotteluun. Ajankohtaa ei ole määritelty, mutta kohtaaminen on käytännössä kiveen hakattu.

“Se on liiton puolesta ihan säännöissä. WBC Silver -tittelin haltija pääsee MM-otteluun. Wilderin on oteltava voittajaa vastaan. Olemme siis toivottavasti yhden ottelun päässä tuosta”, valmentaja Johan Lindström innostuu.

“Mestari voi ottaa pari vapaaehtoista tittelin puolustusta välissä jotain Top15 -nyrkkeilijää vastaan, mutta “mandatoryn”, eli pakollisen vastustajan kanssa hänen on pakko otella”.

Se mitä Heleniuksen korviin ei ole valmentajan suunnitelmista kantautunut, liittyy jo tiukasti tulevaan koitokseen. Islantilainen raskassarjalainen Gunnar Kolbeinn “Kolli” Kristinsson viettää Ahvenanmaalla täydet kuusi viikkoa, jonka treenileiri kestää.

Kristinssonin panos harjoittelussa on satsaus tulevaisuuteen, ja mahdolliseen MM-otteluun.

“Otan jokaiselle leirille yhden harjoitusvastustajan, joka palvelee jo seuraavaa ottelua. “Kolli” ei millään muotoa vastaa Chisoraa, eikä hän täällä sitä varten nyt olekaan. Otin hänet leirille Wilderin vuoksi”.

Lindström on aina askeleen edellä nykyhetkeä. Vaikka portit eivät vielä MM-otteluun avautuisikaan, ei oppi ole mennyt hukkaan.

“Maailmassa on monia lyhyitä, kovaiskuisia nyrkkeilijöitä, kuten Chisora. Mutta yhtä pitkiä kuin Robert ja “Kolli” ovat, on vähän. “Robbe” ei saa unohtaa nyrkkeilyä heidän kaltaisiaan vastustajia vastaan”, perustelee Lindström.


Robert Helenius ja Dereck Chisora kohtaavat Hartwall Areenassa lauantaina 27. toukokuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyrkkeily
 • Urheilu
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Seiväshypyn uusi ME-mies: Leijun yhä ilmassa!

 2. 2

  Kalle Palander ja Toni Nieminen haluavat yhdessä auttaa suomalaisia urheilijoita kertomalla omista kokemuksistaan – ”Rahaa tuli ovista ja ikkunoista”

 3. 3

  hiihto Hollola: Nuorten SM-kilpailut...

 4. 4

  Jokerien KHL-otteluiden tv-näkyvyys on yhä Suomessa auki – Saksan Bundesliiga ei jatka Eurosportilla

 5. 5

  Alppihiihtäjä Andreas Romarin kantapäässä luun sisäinen murtuma

 6. Näytä lisää
 1. 1

  ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia

 2. 2

  McGregor uhosi murskaavansa Mayweatherin – Mayweather vihjasi vapaaottelijan olevan ylipainoinen

 3. 3

  Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta

 4. 4

  Norjalainen urheilujuristi: CAS:n suomalaisjäsenen kantaan vaikutti Suomen hiihdon dopinghistoria – Therese Johaug pohtii oikeustoimia kilpailukiellostaan

 5. 5

  Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

 4. 4

  Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

 5. 5

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  5. 5

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää