Urheilu

Palloliitto halusi tukkia uudistus­ryhmän suut 20 000 euron uhkasakolla – HS:n haltuun saamassa sähköpostissa rajua arvostelua: ”Ei kestä päivänvaloa”

”Tällainen toimintatapa ei mielestäni kestä päivänvaloa”, irtisanoutunut työryhmän jäsen kirjoitti sähköpostissaan.

Suomen Palloliiton uudistustyöryhmän jäsenet haluttiin vaientaa 20 000 euron uhkasakolla maaliskuussa. Käytäntöä voi pitää erikoisena, kun samaan aikaan Palloliitto on peräänkuuluttanut entistä avoimempaa viestintää.

Yksi työryhmän jäsenistä ei hyväksynyt ryhmän toimintatapoja eikä allekirjoittanut uhkasakon sisältävää vaitiolosopimusta. Tämä johti siihen, että hän koki tulleensa eristetyksi ja syrjityksi.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan uhkasakko on todella poikkeuksellinen toimenpide eivätkä haastatellut lähteet muistaneet toista samanlaista tapausta Palloliitossa.

Palloliiton liittohallitus nimesi joulukuussa ulkopuolisen projektiryhmän kehittämään suomalaisen jalkapallon toimintamalleja ja rakenteita. Palloliiton liittovaltuuston on tarkoitus käsitellä uudistushankkeen esityksiä tulevana viikonloppuna, mutta nyt työryhmän hankaluudet uhkaavat syödä tilaa ja aikaa työryhmän esityksiltä.

Kymmenhenkisessä projektiryhmässä mukana ollut Palloliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Arja Bondas erosi viikko sitten projektiryhmästä. Hänellä oli mielestään painavat syyt irtisanoutumiseensa.

Hän kertoi irtisanoutumisensa syistä liittovaltuuston muille jäsenille lähettämässään sähköpostissa, jonka HS on saanut haltuunsa.

Bondas sanoi sähköpostissa kokeneessa työryhmätyöskentelyn aikana, että ryhmän ”toimintatapa ei ole ollut sopusoinnussa” liiton arvojen kanssa.

Suomen Palloliitto kertoo verkkosivuillaan, että sen arvoja ovat iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys.

Bondas kertoi liittovaltuuston jäsenille olevansa vastuussa siitä, että suomalaisen jalkapallon arvoja ja hyvää hallintotapaa noudatetaan. Tästä syystä hän ei ole suostunut allekirjoittamaan ryhmän vaatimaa vaitiolo- ja salassapitovelvoitetta.

Bondasin mukaan kieltäytymisen jälkeen hänestä ruvettiin ryhmän keskuudessa käyttämään nimitystä ”Tapaus Arja”.

”Tällainen toimintatapa ei mielestäni kestä päivänvaloa”, Bondas kirjoitti valtuuston jäsenille.

Helsingin Sanomat ei ole tavoittanut Bondasia kommentoimaan tapausta.

Bondasin sähköpostiin vastanneen liittovaltuuston jäsenen Jarmo Kuusiston mukaan on uskomatonta, että luottamustehtäviä hoitavia luottamushenkilöitä uhataan taloudellisilla seuraamuksilla.

”Olen osoittanut valtuuston puheenjohtajalle tukeni”, Kuusisto luonnehti liittovaltuuston jäsenille lähettämänsä sähköpostiviestin sisältöä.

Kuusisto ihmetteli sähköpostissaan, mitä salattavaa Seurojen Palloliitto -hankkeessa on, kun projektiryhmän perustamisen jälkeen liittovaltuutetut on hänen mukaansa pyritty pitämään hankkeen ulkopuolella.

Kuusiston mukaan on huolestuttavaa, että työryhmän toimintatavoilla on ollut liiton nykyjohdon tuki. Palloliiton varapuheenjohtaja Markku Lehtola, joka toimi puheenjohtaja Pertti Alajan sijaisena tämän sairausloman aikana, on ollut mukana työryhmässä.

Lehtolan mukaan kuukausi sitten allekirjoitetun sopimuksen uhkasakko oli vain symbolinen.

”En ymmärrä ollenkaan, että häntä [Bondasia] olisi syrjitty. Hän ei osallistunut muutamaan viikkoon työryhmään”, Lehtola vastaa kysymykseen Bondasin väitteistä.

Erään lähteen mukaan Bondasille ei enää lähetetty työryhmän materiaalia sen jälkeen, kun hän ei suostunut allekirjoittamaan vaitiolosopimusta.

”Siitä en tiedä mitään”, Lehtola sanoo.

Eikö ryhmän sisäisen viestinnän ulkopuolelle jättäminen ole syrjivää?

”Näin voi tietysti olla, mutta tästä en ollut tietoinen.”

Palloliiton toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Kankkunen sanoo tienneensä vaitiolosopimuksesta, joka oli hänen mukaansa hyvä asia työrauhan takaamiseksi.

”Uhkasakko tuntuu liioittelulta. Muuten on hankala kommentoida enempää ennen kuin olen keskustellut asianomaisten kanssa”, Kankkunen toteaa.

Hän sanoo selvittävänsä, onko työryhmässä tapahtunut syrjimistä tai kiusaamista.

Liittohallituksen jäsenen Ari Murtosen mukaan salassapitoasia ei ole merkittävä, mutta se voi aiheuttaa harmia, jos se vahingoittaa uudistushanketta.

Murtosen mielestä on todella valitettavaa, jos Bondas koki tulleensa syrjityksi.

”Hänen viestinsä perusteella se on pahoiteltava asia. Ketään ei saa eristää tai syrjiä”, Murtonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Palloliitto
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Nyrkkeilyn yllätysmestari Horn ei usko McGregorin osuvan Mayweatheriin: ”Jos on yhtään järkeä, taklaa ja ottaa kuristusotteeseen”

 2. 2

  Jokeri-vahti Karri Rämö kasvoi NHL:ssä Miikka Kiprusoffin pitkän varjon alla: ”Oli hauska kuunnella niitä juttuja, kun he haikailivat hänen peräänsä”

 3. 3

  Wayne Rooney rikkoi rajapyykin ja kuittasi kriitikoille: ”Ei huonosti sellaiselta, joka ei ole kunnossa eikä ehdi mihinkään”

 4. 4

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 5. 5

  HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 3. 3

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 4. 4

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää