Urheilu

Veikkausliigatarina kuin Brad Pittin elokuvasta: Helsinkiläinen bloggaaja päätyi futispiirien ulkopuolelta SJK:n data-analyytikoksi

Seinäjoen Jalkapallokerho on nyt datan käytössä jalkapallomaailman trendeissä mukana.

Helsinkiläisen Axel Storbackan, 30, tarina on kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. Futisbloggaaja nousi täysin puskista Veikkausliigaseura Seinäjoen Jalkapallokerhon data-analyytikoksi.

”Onhan tämä iso juttu. On vähän eri juttu tehdä analyysejä ammatikseen kuin kirjoittaa niitä blogiin. Kaiken pitää olla paikkansapitävää, ja analyysin pitää olla terävää”, Storbacka sanoi pestistään, jonka SJK julkisti torstaina.

Storbacka on Hankenista valmistunut kauppatieteiden maisteri, joka on kirjoittanut aiemmin Minorleaguesoccer-blogissaan tilastoanalyysiä Veikkausliigasta.

Kun SJK:n uusi päävalmentaja Sixten Boström tuli helmikuussa seuraan, ilmoitti hän seurajohdolle halustaan löytää data-analyytikko. Samaan aikaan Storbacka kysyi SJK:lta, olisiko seuralla kiinnostusta tehdä yhteistyötä.

”Axel tuli Seinäjoelle kolmisen viikkoa sitten ja juttelimme päivän ajan. Päätimme kokeilla yhteistyötä”, Boström kertoi.

Lauantain ottelu on kolmas, johon Storbacka on tehnyt videoanalyysiä.

Tarina muistuttaa Brad Pittin tähdittämästä Hollywood-elokuva Moneyballista, jossa Pittin esittämä baseball-manageri Billy Beane palkkaa Cleveland Indiansista nuoren taloustieteilijän Peter Brandin kartoittamaan tilastoanalyysin avulla hankittavia pelaajia.

”Baseballissa on vallalla virheellinen näkemys siitä, mitä pelissä tapahtuu. Se saa seurojen johtajat arvioimaan pelaajat väärin ja johtamaan joukkueita väärin”, Brand sanoi elokuvassa Beanelle.

Moneyball perustui tositapahtumiin. Oakland Athleticsin manageri Beane huomasi, että Brandin mullistavan tilastoanalyysin avulla hän voisi parantaa joukkueensa peliä.

Brandin data-analyysi hylkäsi ulkoiset ominaisuudet, joita pelaajatarkkailijat olivat tottuneet tuijottamaan. Hänen tilastonsa keskittyivät pitkälti vain siihen, miten hyvin pelaajat pääsivät etenemään kentällä ja heidän lyöntiprosentteihinsa.

Seiskadivarin Hakaniemen Palloilijoissa jalkapalloileva Storbacka elää oman elämänsä Moneyball-tarinaa juuri nyt. Boström on tämän tarinan Billy Beane, ja Storbacka Peter Brand.

Sopii kuvaan, että Storbacka teki opintojensa lopputyön jalkapallopelaajien hinnoittelusta ja pyrki selvittämään sitä, pystyykö pelaajan tilastojen perusteella määrittämän pelaajan markkina-arvoa.

Vielä on auki, mitä kaikkea Storbackan analysoimaa dataa SJK rupeaa hyödyntämään.

”Mitä enemmän hän oppii ajattelemaan minun aivoillani, sitä enemmän voimme kehittää yhteistyötä”, Boström sanoi.

Brandin tavoin Storbacka ei keskity pelaajien tai joukkueen kaikkiin vahvuuksiin tai heikkouksiin, vaan ennemminkin pariin avaintilastoon.

Storbacka laskee esimerkiksi joukkueen maaliodotusarvoa, mikä kertoo todennäköisyyksistä, joilla laukauksista syntyy maaleja.

”Otetaan rangaistuspotku esimerkiksi. Veikkausliigassa neljällä viime kaudella pilkuista 78 prosenttia on päätynyt maaliin, jolloin rangaistuspotkun maaliodotusarvo on 0,78. Samaan tapaan muille laukauksille annetaan arvo”, Storbacka kertoi.

Joukkue A voi voittaa vastustaja B:n laukausten yhteenlasketuilla maaliodotusarvoilla mutta hävitä silti yksittäisen ottelun. Paremmat maaliodotusarvot merkitsisivät kuitenkin pitkässä juoksussa enemmän maaleja ja pisteitä joukkue A:lle.

Mikä on analyysisi SJK:n tämän hetken kompuroinnista?

”Jos katsoo maaliodotusarvoa, joka on hyvä ennustava mittari, on SJK jonkin verran kompuroinut. Ei pitäisi olla huolta, etteikö SJK:n nousu kohta tulisi”, Storbacka sanoi.

SJK on data-analyysin käytössä juuri nyt ajan hermolla. Data on koko ajan entistä suuremmassa roolissa joukkueiden pelien, pelitapojen ja pelisuunnitelmien laadinnassa.

Tanskalaisseura Midtjyllandissa on testattu menestyksekkäästi, miten jalkapalloseuraa ja joukkuetta voi johtaa datan avulla. Pieni seura voitti yllättäen vuonna 2015 Tasnkan mestaruuden.

Midtjylland käyttää muun muassa omaa versiotaan maaliodotusarvoista. Jokaisen ottelun tauolla ja ottelun jälkeen Midtjyllandin data-analyytikko lähettää valmentajille viestin maalipaikkojen laadusta ja maaliodotusarvon mukaisesta tuloksesta. Näin data ohjaa jalkapalloa.

FC Lahti–SJK lauantaina kello 17.00. Ruutu.fi ja IS Extra näyttävät ottelun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • SJK
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”

 2. 2

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 3. 3

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 4. 4

  HIFK uskoo löytäneensä ruotsalaishyökkääjästä menestysavaimen – NHL-pelaaja Artturi Lehkonen teki mestarivahvistukseen suuren vaikutuksen

 5. 5

  Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trumpin entisen päästrategin Steve Bannonin johtamalta verkkosivustolta melkoinen moka: Kuvitti ihmissalakuljetusta käsitelleen jutun Saksan maajoukkueikonilla

 2. 2

  Kannibaali, henkari, merirosvo, heinäsirkka – pyöräilijöillä on kummallisia lempinimiä, mutta ne eivät ole mitään ”suomalaiseen Jeesus-vauvaan” verrattuna

 3. 3

  Painonnoston bulgarialainen olympiamitalisti kuoli vain 35-vuotiaana

 4. 4

  71-vuotias uimari uhmasi järjestäjiä ja kunnioitti Barcelonan iskun uhreja – finaalin hieno ele kerää suitsutusta

 5. 5

  Formulakuski Valtteri Bottaksen fysiikka kestää vertailun: Cooperissa hän juoksee 3 500 metriä ja 10 000 metriä sujuu erinomaiseen aikaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Miten kovaa Mo Farah oikein juoksee? Tältä näyttää, kun tavallisten ihmisten juoksumatto asetetaan mestarin vauhtiin

 2. 2

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 3. 3

  Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

 4. 4

  Mika Häkkinen paljastaa: paluu F1-sirkukseen kariutui McLarenin surkeaan autoon – ”Pelkkää kärsimystä”

 5. 5

  Lahjakas mäkihyppääjä kynti kasvoillaan rinnettä, se koitui suomalaisen lentopallon suureksi onneksi – ”En minä mikään tähti ole”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää