Valikko
Urheilu

Tutkija antaa rajua kritiikkiä urheilun avustusfarssista –”Ministeriö luikahtaa kuin koira veräjästä”

Tutkija Kati Lehtosen mukaan rahaa jakavan opetus- ja kulttuuriministeriön pitäisi kantaa oma vastuunsa.

Urheilujärjestöjen löysän rahankäytön herättämä julkinen kritiikki on ollut liian yksipuolista. Näin arvioi tutkija Kati Lehtonen.

Ministeriö perii Olympiakomitealta ja siihen fuusioidulta liikuntajärjestö Valolta takaisin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa, vaikka summaa on jo kohtuullistettu. Tarkastukset ajoittuvat vuosiin 2014 ja 2015.

Myös Lehtosen oma työnantaja LIKES-tutkimuskeskus on tarkastuksen kohteena. Ministeriö on lähettänyt LIKES:lle kuulemiskirjeen, joka koskee avustuksien käyttöä 505 000 euron edestä.

Lehtonen kiinnittää huomiota samaan asiaan kuin Helsingin uusi pormestari ja Valtion liikuntaneuvoston entinen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sunnuntain HS:ssä. Vapaavuori toivoi enemmän järkeä ja huolellisuutta urheilun ja liikunnan valtionapujen jakamiseen.

Urheilun avustusjärjestelmä on Lehtoselle monella tapaa tuttu.

Lehtonen tekee väitöskirjaa urheilun päättäjäverkostoista. Omakohtaista kokemusta avustuskäytännöistä hänellä on tutkijan töiden rahoituksen ja urheilujärjestöjen luottamustoimien kautta.

Lehtosen mielestä avustuksista käyty keskustelu on saanut jopa farssin piirteitä. Syypää kaikkeen eivät suinkaan ole urheilujärjestöt. Myös tukia jakavan ministeriön pitäisi kantaa vastuunsa, hän sanoo.

Lehtosen mukaan taustalla on ollut monessa tapauksessa yhteisesti hyväksytty ja vuosia jatkunut toimintatapa, joka on kääntynyt lähes kokonaan avustuksensaajan ongelmaksi.

”Missä vastuu on, ja kenen ongelma on, että avustushakemukset ovat löysiä, mutta ne on silti hyväksytty”, hän pohtii.

”Nyt ministeriö pääsee luikahtamaan tilanteesta kuin koira veräjästä.”

Lehtonen painottaa, että taloustarkastusten teko on tärkeä ja hyvä asia.

”Mutta olisiko ollut kohtuullisempaa takaisinperintäpyyntöjen sijasta puhaltaa peli poikki epäselvien käytäntöjen osalta, informoida tästä avustuksen saajia ja aloittaa puhtaalta pöydältä?”

Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkastustoimi on kiinnittänyt huomiota etenkin erillishankkeita varten myönnettyjen erityisavustusten käyttöön. Valon taloustarkastuksessa niitä oli mukana peräti 24 eli järjestön tulot nojasivat pitkälti projektirahoitukseen.

Lehtonen huomauttaa valtion hoitaneen erityisavustusten kautta tärkeäksi katsomiaan liikuntapoliittisia tehtäviä. Hän ottaa esimerkiksi Helsingissä järjestetyn Kansainvälisen naisliikuntaverkoston IWG:n maailmankonferenssin, josta Valo vastasi erityisavustuksen turvin.

”Tämä on ollut valtionhallinnon tapa antaa operatiiviset tehtävät jonkun toisen hoidettavaksi pienillä avustussummilla ja erityisavustuksilla. Kansalaisyhteiskunta hoitaa tällä tavoin yhteiskuntapoliittisia tärkeitä tehtäviä.”

Rahaa erityishankkeisiin on voinut saada Valon tarkastusraportin mukaan kuitenkin varsin ohuilla hakemuksilla. Valvontakaan ei ole ollut tiukkaa ennen kuin ministeriön oma tarkastustoimi kiinnostui asiasta.

Taloustarkastusten perusteella kuitenkin vasta vuonna 2014 liikuntajärjestöjen taloudenpidossa havaittiin puutteita.

Lehtosen mielestä valtion urheilupoliittisesta johtamisesta puuttuu uskottavuus ja järjestelmällisyys. Avustusjärjestelmää on kehitetty vuosia ilman että käytännössä mitään konkreettista prosessin uudistamiseksi on saatu aikaan.

Yksi selitys uudistusten olemattomalle edistymiselle voi löytyä Lehtosen mukaan urheilun päättäjäverkostoista. Samat opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet ja urheilun keskusjärjestöjen johtajat ovat istuneet viimeiset 25 vuotta tiivisti samoissa päättäjien pöydissä.

”Mahdollisuuksia järjestelmän kehittämiseen on ollut, mutta lopputuloksena on syntynyt lähinnä kosmeettisia uudistuksia”, Lehtonen sanoo.

”Parin viime vuoden aikana symbioosi valtion ja keskusjärjestöjen välillä on pikkuhiljaa rakoillut, mikä on vallan keskittyneisyyden, ja sitä kautta päätöksenteon kannalta hyvä asia.”

Järjestöille ei luvassa lisäaikaa

Esko Ranto on toiminut urheilujärjestöjen avustuksista päättävän opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtajana vuodesta 2015.

Osa taloustarkastusten kohteena olevista avustuksista on myönnetty ennen hänen aikaansa, eikä hän tunne kunnolla ministeriön käytäntöjä niiltä osin.

”Sinä aikana kun olen ollut täällä, avustukset on mielestäni tutkittu huolellisesti ja päätösten laatua on pyritty koko ajan parantamaan”, Ranto sanoo.

Tarkastusten tehostumisen takana on Valtiontalouden tarkastusviraston vuonna 2012 antama huomautus avustusten puutteellisesta valvonnasta. Sittemmin ministeriö on palkannut uutta työvoimaa ja terävöittänyt tarkastusohjelmaansa.

Ajatus siirtymäajan myöntämisestä järjestöille asioiden korjaamiseksi ei ole toteutettavissa.

”Lainsäädännön näkökulmasta sellaista tilannetta ei voi olla, että järjestöt voivat toimia vielä jonkun aikaa laittomasti ja alkaa noudattamaan lakia vasta hetken päästä”, Ranto kiteyttää.

”Sellaista hallinnollista käytäntöä ei ole eikä voi olla.”

Julkisesta keskustelusta voi saada kuvan, että kaikki urheilujärjestöt käyttäisivät avustuksiaan väärin. Näin ei suinkaan ole.

”Valtaosassa niistä liikunta- ja nuorisojärjestöistä, jotka ministeriö on tarkastanut, asiat ovat kunnossa. Ongelmia on ollut vain muutaman toimijan osalta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahat
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Vaasan Ykkösliigassa tärähti hurja kuulakaari – Portugalin ennätys uuteen uskoon

 2. 2

  Espoolaisjuniori teki historiaa – Suomeen ensimmäistä kertaa kivääriammunnan nuorten MM-kultaa

 3. 3

  Bottas viimeisten harjoitusten nopein, Räikkönen toinen – Renault syttyi palamaan

 4. 4

  Pöytätenniksen kärkipelaajat poistuivat turnauksesta – Kiinalta voimakkaat toimenpiteet: ”Isänmaallisuuden on oltava etusijalla”

 5. 5

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  NHL:n varaustilaisuus oli suomalaisjuhlaa – Peräti kuusi pelaajaa varattiin ensimmäisellä kierroksella, Heiskanen sai seuransa kolmantena

 2. 2

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 3. 3

  Tänä yönä järjestettävästä NHL:n varaustilaisuudesta voi tulla suomalaisille kaikkien aikojen paras – HS esittelee vahvimmin tyrkyllä olevat pelaajat

 4. 4

  Dallasin kykyjenetsijäpäälliköltä kovaa suitsutusta NHL:n kolmosvaraus Heiskaselle – vertaus moninkertaiseen Stanley Cup -mestariin

 5. 5

  Räikkösen ja Bottaksen vauhti kiihtyy Bakussa – viikonloppu käynnistyi rajulla kolarilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

 2. 2

  Hjallis Harkimon maailmanympäri­purjehdus oli yhden miehen hullu show – hammas piti poistaa hohtimilla ja mukana oli kymmenen herätyskelloa

 3. 3

  Helenius sai dieselkoneensa käyntiin – Tallinnasta tuli kotiin mestaruusvyö, vaikka alakynteen jäänyt vastustaja alkoi otella likaisesti

 4. 4

  Entinen tennistähti Boris Becker törsäsi kymmenien miljoonien omaisuuden – asetettiin konkurssiin: ”Hänestä saa kuvan miehenä, jonka pää on hiekassa”

 5. 5

  Karhu tappoi 16-vuotiaan pojan kesken polku­juoksukisan Alaskassa – asiantuntija videolla: ”Todennäköisyys on sama kuin saada salamanisku”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää