Urheilu

Edes talvi ei pysäytä sipoolaista teräsmummoa – pelannut parhaimmillaan 320 kierrosta golfia vuodessa: ”Jos en olisi kentällä, olisin jäänyt sängyn pohjalle”

Galina Lundström, 85, pelaa golfia lähes jokaisena päivänä ja pitää itsensä hyvässä kunnossa.

Rivakka lyönti ja golfpallo lentää kaaressa runsaat sata metriä. Pallo lompsahtaa edellispäivän sateesta märkään maahan, mutta se ei haittaa mailanvarressa olevaa 85-vuotiasta teräsmummoa.

”Golf on henkireikäni. On ihanaa liikkua luonnossa”, sipoolainen Galina Lundström sanoo ja aloittaa ystävättärensä kanssa kierroksen.

Lundström on tuttu näky Nevaksen golfkentällä. Hän tuntee suuren osan kentän vakiopelaajista, ja he tuntevat hänet.

”Minulla ei ole Suomessa yhtään sukulaista. Olen sosiaalinen luonne enkä tykkää olla yksin. Suurin osa entisistä pelikavereista on kuollut tai eivät enää jaksa pelata”, Lundström sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kentällä käyvät vieraspelaajatkin oppivat tuntemaan Lundströmin, jos osuvat samaan ryhmään. Naisten mukaan liittyy kaksi miespelaajaa, joiden kanssa Lundström aloittaa heti iloisen keskustelun.

”Monet ajattelevat ensin, ettei noin vanhan mummun kanssa voi pelata. Nuoret hiljenevät, kun pallo lentää ilmaan”, Lundström nauraa.

Kun kenttä on kuiva, hän pelaa yleensä autolla, ja jopa alle kolmen tunnin. Siinä on nuoremmilla kävelemistä, että pysyvät perässä.

Jos kenttä on kovin märkä, hän ottaa selkäänsä kantobägin ja sinne muutaman mailan.

Lundström asuu Västerskogissa, 12 kilometrin päässä kotikentästään. Siitä on etua myös muille pelaajille. ”Monet soittavat ja kysyvät, onko Galina kentällä? Jos olen, tietävät, että kentälle voi tulla eikä sada.”

Toiset soittavat hänelle myös kotiin ja kyselevät ilmoista, kun säätutkiin ja -ennustuksiin ei ole aina luottamista.

Kauteen mahtuu vain pari vapaapäivää. ”Jos tihkuu, se ei ole niin vaarallista. Kovalla sateella vältän pelaamista.”

Tänä vuonna Lundström laskee pelaavansa noin 150 täyttä 18 reiän golfkierrosta. Käytännössä siis jokaisena päivänä keväästä syksyyn.

Parhaimpina vuosina hän on pelannut 320 kierrosta, usein vielä kaksi kierrosta päivässä.

Lundström yrittää pelata läpi talven. Se onnistuu, jos lunta on vähän. ”Pieni lumikerros ei haittaa. Hanki olisi paras.”

Talvella kentillä ei pelata viheriöille, koska ne suojataan pakkasen takia. Palloa pelataan niin sanotuille talvigriineille.

Nevaksessa talvigriinien paikat sijoitetaan usein Lundströmin toivomusten mukaan. Muita pelaajia kentällä ei talvisin yleensä ole. ”Pojat täyttävät toiveeni”, Lundstöm sanoo.

Pojilla hän tarkoittaa kentän hoitohenkilöstöä ja varsinkin kenttämestari Victor Backströmiä.

Lundström jäi leskeksi kolme vuotta sitten, kun hänen miehensä Herbert kuoli dementoivaan sairauteen alzheimeriin.

Golfin Lundström oppi mieheltään, joka oli 1940- ja 1950-luvuilla maajoukkuetason jääpalloilija ja käsipalloilija ja myöhemmin myös moottoriurheilija.

Herbert löi palloa vasemmalta puolelta, ja se vakiintui myös Galinan lyöntitavaksi, vaikka hän on oikeakätinen.

”Luulin, että kaikki lyövät palloa vasemmalta puolelta. Se tuntui ensin vähän hassulta, mutta äkkiä sen opin, enkä enää muuten osaisikaan”, sanoo Lundström, jonka pelitasoitus on hyvä 21,6.

”Se on liian matala. En pysty enää pelaamaan tasoitukseeni, mutten viitsi sitä enää muuttakaan. Sillä ei ole väliä, kun en kilpaile.”

Myös Galina pelasi nuoruudessaan käsipalloa Arsenalissa. Käsipallokentän kautta alkoi 61,5 vuotta kestänyt avioliitto, kun Herbert pelasi toisessa helsinkiläisseurassa HIFK:ssa.

Lundström jäi vuonna 1992 eläkkeelle SYPin pääkassan virasta. Golfin hän aloitti vasta sen jälkeen 65-vuotiaana.

”Ei ihme, että tuli pankkikriisi, kun lopetin. Olin yksi viimeisimmistä, joka pääsi silloin kunnialla eläkkeelle.”

Lundström sanoo antavansa itselleen kentällä omia vapautuksia. Turvallisuussyistä hän ei esimerkiksi lyö metsästä, jos pallo on pahassa paikassa.

Viime keväänä hän liukastui lyhyellä par3-väylällä ja satutti lonkkaansa. ”Lonkkaan otti kipeää ja ajattelin, että golf loppui tähän. Kävin ortopedillä, söin viikon kipulääkkeitä ja vaiva meni ohi.”

Aloituspaikoilla hän tuo pallon reippaasti lyöntialueen etureunaan. ”Pojat ovat sanoneet, että saan lyödä, mistä haluan.”

Pelissä hän ei enää laske lyöntejään eikä pidä niistä kirjaan. ”Jos tulee hyvä tulos, vaikka bogi, saatan sanoa sen ääneen, mutta muuten pelaan omaksi ilokseni.”

Kun Lundström täytti 80 vuotta, ”pojat” tekivät hänelle oman parkkipaikan merkin Nevakseen.

Kun hän täytti viime keväänä 85 vuotta, edessä oli isompi yllätys. Viimeisen väylän maalissa häntä odotti Sveitsissä asuva

poika, Nevaksen henkilökunta ja kentällä olleita muita pelaajia.

”Minulta pääsi itku, kun Kenneth käveli minua vastaan. Hän juksasi minua, ettei pääse juhliini, joten en ollut uskoa silmiäni. Henkka [toimitusjohtaja Henri Nissinen] piti hienon puheen ja klubitalon parveke oli täynnä ihmisiä. Se oli uskomatonta”, Lundström muistelee tunteikkaasti silmiään kuivaten.

Poika Kenneth toimii Genevessä geenitutkijana. Lundströmillä on kolme lastenlasta, joista kaksi asuu Sveitsissä ja yksi Lontoossa. Viimeiset kolme joulua teräsmummo on viettänyt Lontoossa. ”Olen minä siellä ennenkin käynyt”, hän sanoo.

Golfia Lundström aikoo pelata niin kauan kuin jalka ja kädet nousevat.

”Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, miten hienoa tämä on. Ajatukset lepäävät ja mieli rentoutuu. Jos en olisi kentällä, olisin jäänyt sängyn pohjalle.”

Fakta

Golfia myös ikääntyville


 Suomen Golfliitto haluaa uusia jäseniä nuorista ja naisista, mutta myös turvata ikääntyvien ihmisten pelaamisen.

 Liitto on aloittanut Golf55+-hankkeen, jonka tarkoituksena on tavoittaa yli 50-vuotiaita terveellisen ja sosiaalisen harrastuksen pariin.

 Golf55+ järjestää golfin tutustumiskursseja. Mukana on tunti sydämen terveydestä ja näkökyvystä.
  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Golf
 • Kuntoliikunta
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Tapparan nolo lipsahdus maksoi pisteet – voittomaali syntyi, vaikka kiekko ei ylittänyt maaliviivaa

 2. 2

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 3. 3

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 4. 4

  Englannin maajoukkueen entinen kapteeni menetti vaimonsa ja äitinsä syövälle – purkaa vihaa nyrkkeilykehässä: ”Kohtaan esteet pystypäin”

 5. 5

  Huippunyrkkeilijän erilainen elämä: Ei osannut lukea 11-vuotiaana, isä välitti huumeita ja pesi rahaa, harvinainen ihosairaus oli nujertaa: ”Pelkäsin herääväni verisissä lakanoissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Barcelonan ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui – ”Lääkärit hinnoittelevat oman työnsä itse”

 2. 2

  Suomen paras keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto tekee töitä ravintolakokkina – ”Olen tosi iloinen, että minulla on tällainen tilanne”

 3. 3

  Ruotsin entisen tähtijalkapalloilijan Stefan Schwarzin uskomaton muodonmuutos: ”Kävin läpi helvetin”

 4. 4

  Yksinhuoltajaäidin aivoverenvuoto säikäytti 6-vuotiaan Petteri Koposen – nyt takana on pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi

 5. 5

  Manchester Unitedia on pyydetty lopettamaan kannattajiensa rasistinen tukilaulu hyökkääjä Romelu Lukakulle

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Mauri Salomäki, 86, ratkoo yo-matematiikan minuuteissa eikä ole koskaan nähnyt internetiä – ja hänen opeillaan rakennettiin Suomen nopein ihminen

 2. 2

  Uimahyppääjä Joona Puhakan 15 vuoden harjoittelu musertui kertalaakista, kun rimakauhu iski – ”Kyse oli hyvin vakavasta psyykkisestä sairaudesta”

 3. 3

  Pyöräilyvaltias Chris Froome poseeraa alasti Timesin kannessa – kertoo laihduttamisesta ja peilistä paljastuvan miehen ongelmista: ”Mittasuhteet ovat naurettavat”

 4. 4

  Serena Williams esitteli tyttärensä somessa – nimessä ripaus äidin huippusaavutuksia

 5. 5

  TPS kohahduttaa jälleen, seura poisti cheerleaderit katsomosta – ”Yksi tauolla tanssimassa ja loput kantamassa nakkimukeja katsomoon?”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää