keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

Autourheilu

Europarlamentaarikko Ari Vatanen: Iso hiilijalanjälki on merkki menestyksestä

23.5.2009 21:38

Monaco. Ferrarin legendaarinen tallipäällikkö Jean Todt esiintyi Monacossa ensi kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun hän jäi pois Ferrarin toimitusjohtajan tehtävästä maaliskuun puolivälissä.

Todt puhui ystävänsä Ari Vatasen järjestämässä lehdistötilaisuudessa suomalaiselle lehdistölle.

Todt muisteli mielellään menneitä ja kertoi suomalaisten kuljettajien puhumattomuudesta, josta hänellä on vuosikymmenten kokemukset.

"He eivät yleensä puhuneet paljon ennen kuin myöhään illalla, kun alkoholi auttoi", Todt sanoi. "Mutta pääasia oli, että he olivat aina lajissaan taitavia ihmisiä."

"Kimi Räikkönenkään ei puhu liikoja, mutta pidän hänestä todella paljon", Todt jatkoi. "Hän on maailmanmestari, tekee tulosta, hän ei koskaan sano pahaa tallista tai valita."

Todt ilmoitti, ettei halua olla poliittiseen kriisiin ajautuneen formula 1:n ulkopuolinen tuomari.

"Se ei ole minun tyylini."

Siitä huolimatta Todt ilmaisi mielipiteensä formula 1:n nykytilasta.

"On selvää, että formula 1 maksaa liian paljon", Todt sanoi. "Ei ole mitään järkeä, että 17 kisaa varten tarvitaan 900 työntekijää ja kaikki maksaa niin paljon. Se on kuin sairaus. Jos menee lääkärille, on helpompi tietää, mikä on vialla kuin löytää siihen lääkitys. Formula 1 on sairas. Mutta siihen lääkkeen löytäminen on vaikeaa."

Todt kritisoi myös sitä, että formula 1:n riidat on käyty julkisuudessa.

"Toivon, että formula 1 selviää tilanteesta vahingoitta, sillä se on hieno urheilulaji", Todt sanoi. "Talouskriisi on niin suuri haaste, että olisi parempi pestä likapyykki kotona eikä julkisuudessa."

Todt näkee vihertävän formula 1:n olevan hyvä esimerkki.

"Jos voimme vähentää hiilidioksidipäästöjä, on se hieno haaste. Kun tankkaus kielletään 2010, siitä tulee myös teknisesti tavoiteltavaa", Todt sanoo. "Mutta kyse on pikemminkin poliittisesta signaalista, sillä 20 auton päästöt ovat kaupunkiliikenteeseen verrattuna olemattomat. Mutta politiikka on enemmän Ari Vatasen alaa."

Vatanen esittelikin tilaisuuden lopuksi visionsa energiapolitiikasta. "Hiilidioksidipäästöjen välttäminen on ehkä stalinismin ohella suurin hype, jonka olen elämässäni kokenut", Vatanen sanoi.

Hänen mielestään käsitys ihmisen vaikutukseen ilmaston lämpenemisessä on valheellisten ja väärennettyjen tutkimustulosten seurausta.

"Hiilijalanjäljen suureneminen on vain merkki siitä, että olemme pystyneet luomaan hyvinvointia", sanoi ydinvoiman nimeen vannova Vatanen.

Helsingin Sanomat | hs.urheilu@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>