torstai 28.8.2014 | Tauno  Onnittele e-kortilla

Yleisurheilu

Frantz Kruger SE-vireessä: 69,97 metriä

15.9.2007 16:21 | Päivitetty: 15.9.2007 17:16

Frantz Kruger

Frantz Kruger

Rentous on yksi huippu-urheilun avainsanoista lajissa kuin lajissa.

Frantz Kruger havaitsi tämän faktan Helsingborgissa järjestetyssä kansainvälisessä kiekonheittokilpailussa. 32-vuotias suomalainen kiskaisi paineitta avausheittonsa, joka kantoi peräti 69,97 metriä.

Se on Suomen ennätys ja kauden kolmanneksi paras tulos maailmassa. Entinen SE 69,62 oli Timo Tompurin nimissä ja tehty 8. heinäkuuta 2001 samalla Helsinngborgin areenalla kuin uusi noteeraus.

"Totta kai olen hyvin tyytyväinen", Suomen kansalaisuuden kesäkuun alussa saanut Kruger myhäili puhelimitse.

"Heitto ei missään nimessä ollut teknisesti täydellinen, eikä edes urani paras. Se oli kuitenkin rennoin suoritus, jonka olen tehnyt pitkään, pitkään aikaan."

Kruger on kolossimainen atleetti, joka on syntyjään eteläafrikkalainen. Hän on avioliitossa kolmiloikan EM-hopeamitalisti Heli Koivulan kanssa. Pariskunnalla on vajaa parivuotias Kaarlo-poika, ja perhe on asustanut jo vuosia Suomessa.

Kruger sai juuri ennen Osakan MM-kisoja oikeuden edustaa uutta kotimaataan. Karsinta meni plörinäksi, ja Suomen ryhmän harvoihin menestystoivoihin laskettu mies putosi loppukilpailusta.

"Ennen Osakaa oli kaikenlaista hälinää ja epävarmuutta. Sain kansalaisuuden ja edustusoikeuden ja paljon – tosin myönteistä – julkisuutta."

"Toivottavasti tämä oli uuden urani alku. Häly on takana ja historiaa, ilmapiiri on edelleen oikein hyvä."

Helsingngborgi kisaa mainostettiin etukäteen maailmanmestari Gerd Kanterin ME-kokeena. Näin ei käynyt, vaan tapahtumasta sukeutuikin Krugerin SE-peijaiset.

Kanter sai onnistumaan vain kuudennen heittonsa. Se kantoi 68,09 metriä. Tulos riitti kovatasoisessa kisassa ja oikealta puhaltaneessa tuulessa toiseen sijaan.

"Voitto hallitsevasta maailmanmestarista ja hyvä tulos antoivat roimasti itseluottamusta ja uskoa menestykseen Pekingin olympialaisissa", tuumaili Kruger, jolle on muodostumassa tavaksi mestarin kukistaminen MM-kisojen jälkeen.

Kaksi vuotta sitten Kruger oli ykkönen Tallinnassa MM-kisojen jälkilöylyssä, jossa hän kaatoi tuolloin tuoreen Helsingin kisojen maailmanmestarin Virgilijus Aleknan.

Eilen kolmanneksi sijoittui Rutger Smith. Hollantilainen kiskaisi ennätyksensä 67,63 metriä. Mika Loikkanenkin ylsi uransa toistaiseksi parhaaseen: tuloksella 63,17 irtosi viides tila.

SE-noteeraus ei ole Krugerin uran pisin kaari. Eteläafrikkalaisena hän on vetäissyt 70,32 metriä, mikä on yhä mantereen ennätys.

Kiekkojätin kausi on nyt paketissa. Hän lepäilee kuukauden verran. Ohjelmaan mahtuu liikuntaa muun muassa squashkopissa.

Tammikuussa Kruger menee ehkä kuudeksi viikoksi synnyinmaahansa Etelä-Afrikkaan harjoitusleirille ja tapaamaan vanhempiaan sekä muita sukulaisiaan.

Helsingin Sanomat | hs.urheilu@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>