perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

hiihto

Nelosen uutiset: Lääkäri Pekka Koponen hankki Isometsälle epoa

8.6.2011 14:47 | Päivitetty: 8.6.2011 18:50

Antti Johansson / HS

Jari Isometsä osallistui hiihdon maailmancupin kymmenen kilometrin taka-ajoon Italian Brussonissa joulukuussa 2000.

Jari Isometsä osallistui hiihdon maailmancupin kymmenen kilometrin taka-ajoon Italian Brussonissa joulukuussa 2000.

Suomalainen lääkäri Pekka Koponen kertoi Nelosen uutisille, että hän hankki epoa hiihtäjä Jari Isometsälle vuosina 1998–2000. Isometsä on kiistänyt epon käytön viimeksi tiistaina oikeudessa, jossa häntä kuultiin valan vannoneena todistajana.

Syyttäjä haluaa tutkia Nelosen uutisten dopingväitteen, minkä vuoksi STT:n dopingjutun torstain käsittely peruuntuu lisätutkinnan takia. Jutun käsittelyä jatkettaneen ensi viikolla.

Koponen väittää Nelosen uutisissa, että Isometsä valehteli oikeudessa dopingin käytöstään.

”Jari Isometsä on syyllistynyt toistuvasti näiden hemoglobiinia kohottavien epo-hormonien käyttöön”, Koponen paljasti tänään Nelosen uutisten haastattelussa, joka tehtiin Kemissä.

Koponen tunnustaa ostaneensa itse Isometsälle epoa.

”Urheilijat eivät sitä hanki. Siellä on joku takana – ja minä olen ollut 90-luvun lopulla ja oliko vuonna 2000.”

Pekka Koponen hankki Isometsälle epoa Kemin Yliopiston Apteekista ja Haaparannan Vanhasta Apteekista. Kerralla hankittiin aina voimakkainta 10 000 yksikön hormonia, joka on tarkoitettu munuaispotilaiden hoitoon.

Koposen kertomus Isometsän kanssa tehdyistä hankintamatkoista on värikäs.

”Minun käteen tuli se lappu, jota pyydetään. Ja sitten tuli rahat. Ja minä menin tiskille, ja Jari odotti omassa autossaan yksin ja vielä piiloutuneena kemiläisen torin laitaan. Ja kun minä annoin sen lapun ja kirjoitin sen reseptin, se tuli hyvin nätisti, eli minulta ei kysytty mitään, että olenko minä munuaispotilaita hoitanut lääkäri tai sitä ajateltukaan. Ja sama oli Ruotsissa. Sama lääkeaine oli siellä ja se oli selvästi halvempaa. Se oli kuusi tonnia (markkaa) ja toinen yksitoista tonnia (markkaa). Kysymyksessä oli epo-hormoni, jolla saadaan nimenomaan nämä hemoglobiinitasot nousemaan.”

Nelosen uutisten mukaan Koponen sai Isometsältä rahat suoraan käteen. Hän osti kallista lääkettä aina sen verran, mitä kulloisellakin summalla sai. Koposen saaman kuvan mukaan Isometsällä oli runsaasti rahaa.

”Rahaa oli aina löysästi, että sillä taitaa olla melkoiset raha-apajat tai rahoittajia siellä taustalla. Se minulle tuli ainakin mieleen.”

Koposen saivat avautumaan tiistain tapahtumat, kun takaovien kautta oikeussaliin kuljetettu Isometsä oli todistajana Helsingin käräjäoikeudessa.

”Tuo häväistys oikeuslaitosta kohtaan osoitti, että jos näin paljon kestää painaa oikeuslaitosta kumoon julkisessa mediassa, niin kyllä kestää pistää miestäkin pikkuisen puukolla selkään – eikä ihan pikkuisenkaan – kun nyt on tosiasioista varmasti kysymys.

Jari Isometsältä Koponen toivoo nyt totuuden rehellistä tunnustamista.

”Jos miehellä on vähänkään selkärankaa ja ajattelua oman itsensä ja terveytensä ja perheensä takia, niin kyllä nyt pitäisi nöyrtyä ja ajatella, että mitä tältä elämältä kaikkea saa, että onko tämä pelkkää valehtelemista ja tyhjänpäiväistä jauhamista. Minä en semmoiseen elämään luota – eikä puhettakaan semmoisesta ihmisestä”, Koponen lataa.

Isometsä kiisti tiistaina STT:n dopingoikeudenkäynnissä käyttäneensä koskaan urallaan dopingia.

Isometsä kärysi Lahden MM-hiihdoissa plasmalaajentajista. Hänen mukaansa menetelmä oli kielletty, mutta laajentaja puuttui kiellettyjen aineiden listalta.

Isometsän mukaan nesteytystä käytettiin kuivumisen estämiseen ja palautumiseen.

Samassa oikeudenkäynnissä todistajana ollut

Mika Myllylä tunnusti käyttäneensä epoa 1990-luvulla. Hän sanoi kertoneensa asiasta myös valmentajakaksikko Antti Leppävuorelle ja Pekka Vähäsöyringille.

Epo-väitteiden kohteeksi joutunut ex-hiihtäjä Janne Immonen on kiistänyt käyttäneensä dopingia. Myös Jari Räsänen on kiistänyt dopingsyytökset.

Flash toistinta ei löytynyt.

Helsingin Sanomat | hs.urheilu@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>