keskiviikko 3.9.2014 | Soile, Soili  Onnittele e-kortilla

YLIOPPILASTUTKINTO 2010 - Syksy


ma 4.10. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Lyhyen englannin kirjoituksissa luettiin katkelmia aikakauslehdistä

4.10.2010 15:00 | Kommentit 0

Englannin kielen lyhyen oppimäärän kirjallisissa kokeissa luettiin katkelmia aikakauslehdistä. Laajimmat artikkelit olivat Voice-lehdestä, ja loput The Economistista, New Scientistista, Timestä ja The Observerista. Tekstien aiheet vaihtelivat poliisin työstä ADHD-lasten oppimiseen.

Myös saksan kielen lyhyen oppimäärän kirjallisissa kokeissa tekstipätkät oli poimittu saksalaisten lehtien verkkosivuilta.

Tänään kirjoitettiin englannin ja saksan lisäksi ranska, venäjä, espanja, italia, portugali ja latina.

Suurimmalla osalla ylioppilaskokelaista syksyn kirjoitukset päättyivät tänään. Saamen äidinkielenään kirjoittavat päättävät urakkansa keskiviikkona.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät kolme viikkoa sitten. Kirjoituksiin osallistui noin 37 000 kokelasta.


pe 1.10. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Yo-reaalissa pohdittiin Madonnan rahoja ja Marin masennusta

1.10.2010 15:28

Ylioppilaskirjoitukset jatkuivat perjantaina reaalin kokeella. Filosofian tehtävissä pohdiskeltiin muun muassa sopimusteoriaa, luonnonlakeja ja asioiden arvottamista Michael Jacksonin ja Madonnan menestyksen esimerkkien myötä.

Lähemmäs arkielämää päästiin 20-vuotiaan Marin tapauksessa. Psykologian tehtävään vastanneet saivat selvittää Marin puolivuotiaan esikoispojan Pekan varhaiskehitykseen vaikuttavia tekijöitä, kun tuleva äiti ei selvästikään ollut varautunut äitiyteensä.

Kaikki ei ollut perheessä kohdallaan, sillä Mari huomasi raskautensa vasta sen "toisella kolmanneksella".

Psykologian tehtävissä persoonallisuuden arviointia saattoi maalailla leveällä pensselillä, mutta Neisserin havaintokehä on jo tiedettävä täsmälleen ennen kuin kysymykseen pystyi vastaamaan.

Historian kysymyksissä ylioppilaslautakunta oli mieltynyt aikalaisten sitaatteihin selvitettävinä olevista tapahtumista. Ylioppilaskokelaat saivat perehtyä esimerkiksi Galileo Galilein lausuntoihin ja historiankirjojen teksteihin Versaillesin rauhasta.

Historia yhtyi nykyaikaan kysymyksessä, jossa verrattiin taloustaantumia. Ajankohtainen aihe oli myös fysiikan tehtävä, jossa vaadittiin perehtymistä hiilidioksidivapaisiin energiantuotantomuotoihin.

Mitä aiheen ajankohtaisuuteen tulee, pekkaa pahemmaksi ei jääty biologian kysymyksessä, jossa piti selvittää merimetsojen kannan kasvua.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


ke 29.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

Matematiikan yo-kokeessa poliisi jahtasi ryöstäjä-Arskaa

29.9.2010 15:00

Syksyn ylioppilaskirjoitusten lyhyen matematiikan kokeeseen keskiviikkona osallistuneet kokelaat pääsivät ratkomaan rikosjuttua. Kokeen 11. kysymyksessä ryöstöä yrittänyt Arska pinkaisi pakoon ja sai poliisiin 200 metrin etumatkan. Saiko hieman Arskaa nopeammin juossut poliisi etumatkan kiinni?

Kysymys oli Tikkurilan lukion matematiikanopettaja Kati Parmasen mielestä tämän vuoden lyhyen oppimäärän kokeelle tyypillinen: kysymyksenasettelu vaatii soveltamista, mutta tehtävä ei ole niin vaikea kuin aluksi näyttää.

"Kokonaisuutena koe oli sopivan vaikea, mutta ei missään tapauksessa liian helppo", Parmanen sanoo.

Esimerkiksi 12. kysymyksessä kokelaan tuli selvittää Suomen kartan avulla, milloin Tšernobylin ydinvoimaonnettomuuden radioaktiivisuus on laskenut Vaasan seudulla puoleen.

"Kysymys on ovela, melkein ilkeä", Parmanen sanoo. "Aluksi ajattelin, että eihän oppilas välttämättä edes tiedä, missä on Vaasa. Mutta kun katsoo tehtävän karttaa tarkemmin, huomaa, ettei sitä tarvitsekaan tietää."

Pitkän matematiikan koe oli matematiikanopettaja Marianne Heikkilän mielestä sekä liian vaikea että liian helppo.

"Jo kahdessa ensimmäisessä kysymyksessä oli perinteisiä kompastuskiviä", Heikkilä sanoo. "Osamäärien derivoiminen sekä toisen kysymyksen epäyhtälö ja integraalit ovat heikoimmille oppilaille vaikeita."

Yhdeksän pisteen jokerikysymyksissä taas pääsi turhankin vähällä. "Niissä ei vaadittu erityistä harrastuneisuutta, vaan keskitason oppilas pystyi ratkaisemaan ne", Heikkilä sanoo.

Yhdeksännessä kysymyksessä kokelaan tuli ratkaista tukin tiheys Arkhimedeen lain perusteella. "Kokeissa on harvoin kysymyksiä, joissa on näin selkeästi etua oppilaille, jotka ovat opiskelleet fysiikkaa", Heikkilä sanoo.

Mutta saiko poliisi Arskan kiinni lyhyen matematiikan tehtävässä?

Ratkaisua yrittävien iloa pilaamatta voidaan paljastaa, että vähällä poliisi ei ainakaan pääse.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


ma 27.9. äidinkieli, suomi ja ruotsi, esseekoe; suomi/ruotsi toisena kielenä -koe

Turkistarhaus, vanhustenhoito ja Venäjä aiheina äidinkielen yo-kokeessa

27.9.2010 15:13

Syksyn ylioppilaskirjoituksien esseekokeessa otettiin tänään kantaa muun muassa turkistarhaukseen, vanhustenhoitoon, kauppakeskusten rooliin yhteiskunnassamme sekä Venäjän ja Suomen suhteeseen. Lukiolaiset pääsivät myös arvioimaan pop- ja rock-sanoitusten runollisuutta, värien merkitystä, Petri Tammisen novellia, suomalaisten tv-katselutottumuksia ja jääkiekon tilaa.

Muita aiheita olivat poikien ja tyttöjen lukutottumukset, metsän merkitys, bloggaaminen, nykypäivän yleissivistys ja lukiolaisten toimintaympäristö. Tämän päivän kokeessa kirjoittivat suomea äidinkielenään ja toisena kielenään opiskelevat.

"Pidin tehtäviä kyllin monipuolisina. Tässä oli mukavasti ajassa kiinni olevia, nuoria kiinnostavia aiheita sekä perinteisiä tehtäviä", arvioi Tikkurilan lukion äidinkielen lehtori Marina Seppänen. "Esimerkiksi blogiaihe oli hyvin ajankohtainen. Toisaalta joukossa oli useita helpohkoja perusaiheita urheilusta, kirjallisuudesta, lukemistottumuksista ja popista."

Tikkurilan lukiossa kirjoittajia tuntuivat kiinnostavan eniten turkistarhaus ja vanhustenhoito.

"Erityisen innoissani olin turkistarhaajien ja turkisten vastustajien mainosten vastakkainasettelusta. Tällaisia vastakkaisia mainoksia on käsitelty paljon koulussa, joten jotain tällaista osasimme odottaa."

Esseekokeen lähdemateriaalina olivat Suomalaisten turkiskasvattajien mainos, jonka otsikkona oli 'Turkisten lisäksi sinulta tahdotaan kieltää moni muukin asia'. Oikeutta eläimille järjestön vastamainoksessa oli loukkaantunut turkiseläin ja otsikko 'Turkistuottajien näkemys hyvin hoidetusta eläimestä'.

Vanhustenhoidosta oli esimerkkinä Helsingin Sanomien artikkeli eri vanhainkoteihin sijoitetun pariskunnan kohtalosta.

"Äkkiseltään voi tuntua, että tämä aihe ei kosketa lukioikäisiä, mutta se on monille läheinen isovanhempien kautta", Seppänen uskoo.

Lähinnä lukiolaisten päivittäistä arkea oli aihe lukiolaisten toimintaympäristöstä, jonka taustamateriaalina oli Tampereen kaupungin tieto- ja viestintätekniikan visio. Seppänen pitää tätä tehtävistä vaikeimpana.

"Se oli kaikkein yllättävin aihe ja hyvin vaikea, koska se teksti on aikamoista jargonia. Se aineisto voi tuntua niin luotaantyöntävältä, että siihen ei varmasti niin helpolla tartuttu."

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


pe 24.9. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

Islannin talouslama ja rauhanturvaaminen esillä ruotsin yo-kirjoituksissa

24.9.2010 15:00

Syksyn ylioppilaskirjoituksissa oli tänään tarjolla toisen kotimaisen kielen kirjallinen koe. Suurimmalle osalle oppilaista tämä tarkoitti ruotsin kirjoittamista, mutta monet äidinkielenään ruotsia puhuvat nuoret hikoilivat myös suomen kokeen parissa.

Ruotsin keskipitkän oppimäärän kokeen luetunymmärrystä mittaavien kysymysten aiheet liittyivät nuorten suosimaan vaatekauppaketjuun Hennes&Mauriziin sekä musiikkiin.

Kielioppia kokeessa mitattiin Islannin talouteen liittyvien monivalintakysymysten avulla.

Kirjoitelmatehtävissä ylioppilaspyrkyreiden piti muun muassa kirjoittaa verkkokauppaan reklamaatio rikkinäisestä tuotteesta sekä pohtia blogikirjoituksen muodossa sitä, pitäisikö sanomalehtiä lukea jatkossa paperin säästämiseksi vain internetistä.

Keskipitkän oppimäärän kokeen suurimpia eroja pitkän oppimäärän kokeeseen nähden oli se, ettei siinä ollut ainekirjoitustehtävää. Pitkän oppimäärän kokeesta ainekirjoitus löytyi ja opiskelijat pääsivät siinä muun muassa osallistumaan kuvitteelliseen rauhanturvaamista käsittelevään nettikeskusteluun.

Vantaan Tikkurilan ruotsin kielen lehtorin Liisa Salmen mielestä molemmat kokeet olivat tasoltaan sopivan vaikeita.

"Kokeet olivat erittäin onnistuneita ja monipuolisia. Näissä oli selkeät tehtävät ja aihepiirit olivat lähellä nuorten elämää", Salmi kuvaili koetta perjantaina.

Keskipitkä ruotsi oli syksyn kokeissa huomattavasti pitkää ruotsia suositumpi. Keskipitkän ruotsin kirjoituksiin osallistui 9 102 opiskelijaa, pitkän ruotsin kohdalla määrä oli 871.

Tikkurilan lukiossa ruotsin 90 kirjoittajasta, vain neljä kirjoitti pitkän oppimäärän.

Suomen kirjoitti pitkänä kielenä 1 276 ja keskipitkänä 293 opiskelijaa.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


ke 22.9. Uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Yo-reaalikokeessa kiperiä kysymyksiä muun muassa isyysriidoista

22.9.2010 15:00

Yhteiskuntaopin kysymyksiin vastaavat abiturientit saivat selvittää hankalaa isyysriitaa, pohtia muun muassa pätkätöitä sekä kerrata EU:n rakenteita.

Jokerikysymyksistä toinen vaati perusteluja, miksi subjektiivista oikeutta päivähoitoon pidetään hyvänä tai huonona asiana.

"Äärettömän laajoja kysymyksiä, vaativat yleistietoa ja ajankohtaisten asioiden seuraamista viime päiviin asti. Ja esimerkiksi kysymys Euroopan unionin pilarijärjestelmästä on sellainen, että hyvä jos europarlamentaarikko osaisi vastata. Vaikka kyllähän se koulussa opetetaan", arvioi historian ja yhteiskuntaopin lehtori Markku Vasander Vantaan Tikkurilan lukiosta.

Poikkeuksellisen haastavaksi Vasander arvioi oikeustieteellisen kysymyksen, joka hahmotteli isyyskiistan 18-vuotiaan nuorukaisen ja 15-vuotiaana raskaaksi tulleen tytön välille. Vastauksesta on Vasanderin mukaan todella vaikea saada täydet pisteet, koska esimerkiksi suojaikärajaa ei ole oppikirjoissa.

Yhteiskuntaopin kysymykset näyttävät vaativan vuosi vuodelta enemmän tiedon soveltamista, Vasander pohti kahdenkymmenen vuoden kokemuksella.

"Helsingin Sanomia ja muita lehtiä lukemalla pärjää aika pitkälle, mutta esimerkiksi Euroopan unionia koskevat kysymykset vaativat ihan kirjatietoa."

Abiturienttien piti muun muassa verrata Suomen eduskunnan ja EU:n parlamentin asemaa ja tehtäviä, sekä jokerina euroalueeseen kuulumisen hyötyjä ja haittoja. Kaikkiaan kymmenestä kysymyksestä löytyi Vasanderin mukaan kyllä kuusi ihan vastattavaa.

Yhteiskuntaoppi oli Tikkurilan lukiossa toiseksi suosituin reaalikokeen aine terveystiedon jälkeen. Terveystiedon kokeessa kysyttiin muun muassa kannabiksen käytöstä ja terveyshaitoista, vuorotyön vaikutuksista työntekijöihin sekä päiväkotilasten liikunnasta.

Ylioppilaskokelaat vastasivat keskiviikkona myös uskonnon, elämänkatsomustiedon, kemian ja maantieteen kysymyksiin.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


ma 20.9. Vieras kieli, pitkä oppimäärä

Taikausko, Obama ja dabbawalat aiheina englannin yo-kielikokeessa

20.9.2010 14:53

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuvilla oli maanantaina vuorossa pitkän vieraan kielen kirjallinen koe. Pitkänä kielenä saattoi kirjoittaa ylivoimaisesti suosituimman englannin lisäksi saksan, ranskan, espanjan ja venäjän.

Englannin kielikokeen luetunymmärtämisosiot käsittelivät taikauskon lisääntymistä New Yorkissa, presidentti Barack Obaman taitoa käyttää internetiä vaalikampanjassaan sekä intialaista dabbawala-järjestelmää eli hätkähdyttävän tehokasta lounasruokien jakelusysteemiä.

Pitkän oppimäärän englannin koe tuntui tasoltaan "aivan normaalilta", luonnehti Tikkurilan lukion englannin kielen lehtori Heli Toivonen maanantaista koetta. "Aihekirjo oli hyvin monipuolinen ja toi esiin lukion kursseilla painotettuja teemoja", Toivonen totesi. "Asioita käsiteltiin myös eri kulttuurien kannalta."

Kuten koko maassa, Tikkurilankin lukiossa englanti on ylioppilaskirjoituksissa ylivoimaisesti suosituin aine. Tikkurilan lukion tämän syksyn 360 ylioppilaskokelaasta pitkän englannin kirjoitti 177 oppilasta. Pitkän venäjän kirjoittajia Tikkurilassa oli kolme ja pitkän ranskan ja saksan kirjoittajia kumpiakin vain yksi. Pitkää espanjaa syksyn ylioppilaskirjoituksissa ei kirjoittanut Tikkurilassa kukaan.

Koko maassa pitkän englannin kirjoittajia oli liki 15 800. Valtakunnallisesti toiseksi suosituin pitkä kieli on saksa, jonka kirjoittaa tänä syksynä noin kolme sataa ylioppilaskokelasta.

Ylihuomenna keskiviikkona ylioppilaskirjoituksissa kirjoitetaan ensimmäiset reaaliaineet. Lyhyen kielen kirjallisten kokeiden vuoro on vasta neljäs lokakuuta.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


pe 17.9. Äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe

Äidinkielen tekstitaidon koe sukelsi rikosten maailmaan

17.9.2010 15:00

Syksyn ylioppilaskirjoituksissa perjantaina vuorossa ollut äidinkielen tekstitaidon koe käsitteli tällä kertaa rikoskirjallisuutta.

Kokelaat pääsivät kuvailemaan, millä keinoin kirjailija Henning Mankell luo odotuksia Askeleen jäljessä -rikosromaanissaan ja millaisen henkilökuvan Feodor Dostojevski luo Raskolnikovista Rikos ja rangaistus -romaaninsa alkusivuilla.

Kokelaita pyydettiin myös vertailemaan Mankellin ja Dostojevskin tapaa aloittaa tarina.

Lisäksi kokelaille oli tarjolla tehtävä, jossa Uuden Suomen rikosuutinen vuodelta 1921 piti muuntaa nykyuutisen vaatimukset täyttäväksi. Yksi tehtävistä käsitteli Reijo Mäen Vares-romaanin kansia ja niiden houkuttelevuutta.

Äidinkielen opettaja Ulla-Maija Karttunen Tikkurilan lukiosta kiittelee perjantain koetta hyväksi ja monipuoliseksi. Hän piti siitä, että kokeen aihepiiri oli yhtenäinen käsitellessään rikollisuutta ja rikoskirjallisuutta.

"Tämä iskee hyvin nykyaikaan. Mankell ja Vares ovat oppilaille tuttuja myös leffojen kautta, ja Dostojevskikin on aina ajankohtainen", Karttunen sanoo.

"Tässä yhdistyivät hyvin klassinen ja populääri rikoskirjallisuus eri aikakausilta. Koe oli muutenkin ihan ruisleipää, se vastasi erittäin hyvin äidinkielen opetuksen sisältöjä. Salapoliisiromaania käsitellään opetuksessa yhtenä kirjallisuuden lajityyppinä."

Ylioppilaskirjoitukset päättyvät vajaan kolmen viikon kuluttua. Tutkintoon on ilmoittautunut yli 37 000 kokelasta, eli noin 900 viime syksyä enemmän.

Päivän tehtävät tulostettavassa muodossa
Tehtävät pdf-muodossa, lukeminen vaatii Adobe Reader -ohjelman


Syksyn yo-tutkinnossa yli 37 000 osanottajaa

Syksyn 2010 ylioppilaskirjoituksiin on ilmoittautunut noin 900 henkeä enemmän kuin viime syksynä, yhteensä 37336 kokelasta. Tästä joukosta 4960 on niitä, jotka voivat saada tutkintonsa nyt valmiiksi asti.

Loput osanottajista ovat kokeen tai parin suorittajia, hyväksytyn ja hylätyn kokeen uusijoita sekä tutkinnon täydentäjiä. Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajauttamalla eli enintään kolmena perättäisenä kertana.

Tosin syksyisinkin mukana on myös niitä, jota yrittävät pusertaa koko tutkinnon kerralla. Nyt heitä on 274, kun vastaava luku viime syksynä oli 314.

Suosituin koe tänäkin syksynä on pitkä englanti, jossa taitojaan esittelee liki 15800 henkeä. Kaukana perässä pitkistä kielistä tulee saksa, jonka kirjoittajia on alle 300.

Kokeita riittää neljälle viikolle pitkien kielten kuulluista (maanantai 13. syyskuuta) aina saamen kokeeseen, joka keskiviikkona 6. lokakuuta päättää kirjoitukset.

Kirjalliset kokeet käynnistyvät perjantaina 17. syyskuuta äidinkielen tekstitaidolla. Seuraavan viikon maanantaina on vieraan kielen pitkän oppimäärän koe. Keskiviikkona 22.9 vuorossa on ensimmäinen reaaliaineitten päivä, jolloin myös entistä suositumpi terveystieto kirjoitetaan.

Terveysasioitten osaamistaan testauttaa nyt peräti 7322 kokelasta, kun viime syksynä heitä oli 6405.

Ylioppilastutkintolautakunnan terveystiedon jaoksen puheenjohtaja, professori Lasse Kannas arvioi yhdeksi suosion syyksi nuorten kasvanutta innostusta sosiaali- ja terveysalan ammatteihin. Toisaalta terveystiedon kursseja on lukiossa melko vähän; yksi pakollinen ja kaksi valinnaista.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>