lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

YLIOPPILASTUTKINTO 2012 - Kevät


ma 22.3. äidinkieli, saame

ma 26.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Saksan kokeessa sai laatia lohtuviestin

26.3.2012 15:15Lyhyen saksan ylioppilaskokeessa piti lopuksi kirjoittaa kaksi sähköpostiviestiä. Niissä saattoi esitellä lahjaideaa ystävälle, ehdottaa ohjelmaa Lyypekin-matkalle, antaa neuvoja yksin asuvalle tai lohduttaa ajokokeessa reputtanutta.

"Huiput eivät oikein pääse loistamaan näissä lyhyissä viesteissä, eikä niihin mahdu edes kohteliaisuuksia", arvostelee saksan opettaja Helena Rautiainen Helsingin luonnontiedelukiosta uusimuotoisia kirjoitustehtäviä. Aiemmin kielissä laadittiin pitempiä aineita.

Muuten saksan koe oli Rautiaisen mielestä varsin onnistunut: tekstit olivat monipuoliset ja kivat.

Pari vaikeatakin kohtaa sisältyi esimerkiksi tekstiin, joka oli blogi älä osta mitään -päivästä.

Maanantaina kirjoitettiin yhteensä yhdeksän lyhyttä kieltä, joiden osanottajamäärät ovat viime vuosina huvenneet tuntuvasti.

Eniten oli nyt saksan kirjoittajia, mutta heidänkin joukkonsa oli nyt pudonnut alle 2 000:n, vaikka vielä 2000-luvun alussa lyhyen saksan kirjoitti yli 6 000 kokelasta.

Yli tuhat osanottajaa oli myös ranskan ja espanjan kokeissa. Muutama sata kirjoitti englannin ja venäjän, satakunta italian. Myös muutamia latinan, portugalin ja pohjoissaamen kirjoittajia oli.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat olla tältä keväältä ohi.

Keskiviikkona pidetään viimeinen koe, saame äidinkielenä, johon on ilmoittautunut kymmenen kokelasta. Heistä yhdeksän kirjoittaa pohjoissaamen ja yksi koltansaamen, joka on koevalikoimassa ensimmäistä kertaa.


pe 23.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

Matematiikan yo-koe oli helpohko

23.3.2012 17:00Ylioppilaskirjoitusten matematiikan koe oli ainakin lyhyen matematiikan osalta helpohko, arvioi Helsingin luonnontiedelukion opettaja Markus Lähde.

"Aika perustehtäviä minusta olivat, ei mitään ihmeellistä", Lähde sanoi kokeen jälkeen. "Vaikeimmatkin niistä pystyi ratkaisemaan, kun vähän mietti."

Kokelaat saivat puitavakseen esimerkiksi tällaisen tehtävän:

"Henkilö lähettää sähköpostin kahdelle ystävälleen. Kumpikin näistä lähettää saman viestin kymmenen minuutin kuluttua edelleen kahdelle uudelle henkilölle, jotka toimivat samoin. Tilanne toistuu kunkin saajan kohdalla aina samalla tavalla, eikä kukaan saa kyseistä sähköpostia toista kertaa. Kuinka kauan kestää, että 20 000 henkilöä on saanut sähköpostin? Anna vastaus kymmenen minuutin tarkkuudella."


ke 21.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Yo-psykologiassa sai pohtia itsetuntoa ja homoseksuaalisuutta

21.3.2012 15:15Psykologian ylioppilaskokeessa sai tällä kertaa pohtia muun maussa unikoulun merkitystä pikkulapsen kehitykselle, nuoren itsetuntoa ja pessimismiin vaikuttavia psykologisia tekijöitä. Kahdesta jokerikysymyksestä toisessa aiheena oli homoseksuaalisuus.

"Hyviä kysymyksiä, joissa oli mahdollisuus käyttää tietojaan", arvioi koetta tamperelaisen Sammon keskuslukion psykologian opettaja Jukka Kallio.

Saman tien hän mainitsee, että hänen kollegansa piti koetta liian vaikeana.

Kallion mielestä silmiinpistävää kokeessa oli sosiaalipsykologian vahva painotus. Oppilaan, joka ei ole suorittanut sosiaalipsykologian kurssia, on voinut olla vaikea suoriutua tehtävistä hyvin.

Kevään toisen reaalikoepäivän viidestä aineesta suosituin oli jälleen psykologia, vaikka sen kirjoittajia olikin viimevuotista vähemmän, 5 900 kokelasta.

Toiseksi eniten kokelaita, lähes 5 500, osallistui fysiikan kokeeseen. Määrä nousi viimekeväisestä. Suosiotaan kasvatti selvästi myös biologia; kirjoittajia oli nyt runsaat 3 500.

Historian kirjoitti nyt lähes 4 200 abiturienttia, mikä oli hieman vähemmän kuin vuosi sitten. Myös filosofian kirjoittajia oli viimevuotista vähemmän, noin 750.


ma 19.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

Maajussi etsi morsianta ruotsin ylioppilaskokeessa

19.3.2012 15:15Keskipitkän ruotsin ylioppilaskoe alkoi morsianta etsivällä maajussilla. Tekstissä tutustuttiin Bernt Pettersoniin, joka osallistui Ruotsin television maajussille morsian –ohjelmaan. Kokeen muut tekstit käsittelivät muun muassa alakoululaisten huolta ilmastonmuutoksesta sekä denim-kankaan, akvaarion ja peilin historiaa.

Aineita piti kirjoittaa kaksi. Ensimmäisen aiheena oli joko kiitoskirje matkastipendin lahjoittajalle tai matkakertomus opintomatkasta. Toisessa piti laatia mielipidekirjoitus netin keskustelupalstalle.

Ruotsin kielen opettaja Elina Mäntyniemi Helsingin luonnontiedelukiosta piti kokeen aiheita mukavina ja nuorille tuttuina.

"Koe vaikutti aika tavalla keskitasoiselta", hän sanoo.

Toisen kotimaisen kielen kokeeseen oli ilmoittautunut noin 11900 abiturienttia. Heistä keskipitkän ruotsin kirjoittajia oli hieman yli 9100. Ruotsin kielen suosio jatkoi laskuaan, keskipitkän ruotsin kirjoitti tänä keväänä yli 800 abiturienttia vähemmän kuin viime keväänä.

Kevään ylioppilaskirjoitukset lähestyvät loppuaan. Seuraavana on vuorossa toinen reaalikoe keskiviikkona.


pe 16.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä

Englannin yo-kokeessa ihmeteltiin, miksei itseä voi kutittaa

16.3.2012 15:15"Aika perinteinen koe", arvioi englannin opettaja Anna Suur-Kujala Helsingin luonnontiedelukiosta perjantaina kirjoitettua pitkän englannin ylioppilaskoetta.

"Tekstit olivat aika mukavia arkipäivän aiheita, vaikka vaikeampiakin oli mukana", Suur-Kujala huomauttaa.

Ensimmäisessä tieteellisessä tekstissä ihmeteltiin, miksei itseä voi kutittaa. Myös pokeria ja ihmissuhteita käsiteltiin. Hieman oudompia olivat kirjoitukset kalmareiden käytöksestä.

Aine piti kirjoittaa yhdestä neljästä aiheesta: opetusmenetelmistä, mieluisista tv-ohjelmista, turhasta juhlapäivästä tai amerikkalaisten omistamista lemmikkieläimistä.

Englannin kirjoitti perjantaina 23 450 kokelasta. Pitkän saksan kirjoittajia oli alle 700, ranskan alle 300, venäjän alle 200 ja espanjan 35.

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat maanantaina, jolloin vuorossa ovat toisen kotimaisen kielen kokeet. Keskipitkän ruotsin kirjoittajia on nyt 9 134, noin 800 vähemmän kuin viime keväänä.


ke 14.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

Opettaja: Terveystiedon kokeessa vaadittiin nyt kirjatietoa

14.3.2012 15:15"Terveystiedon ylioppilaskokeessa mitattiin nyt viimekeväistä selvemmin oppikirjojen ja kurssien tietoja. Pelkällä yleistiedolla ja pohdinnalla ei pärjännyt", arvioi liikunnan ja terveystiedon opettaja Raija Salonen tamperelaisesta Sammon keskuslukiosta.

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuivat keskiviikkona reaaliaineiden kokeilla.

Suosituin oli terveystieto, jonka oli valinnut noin 6 500 kokelasta. Yhteiskuntaopin kirjoitti 5 400, kemian 4 300, maantieteen 2 500, uskonnon 1 600 ja elämänkatsomustiedon 140 kokelasta. Viikon päästä ovat vuorossa loput reaaliaineista.

Yhtenä koepäivänä voi kirjoittaa vain yhden aineen.

"Tehtäviä oli tasaisesti eri alueilta", Salonen kehuu terveystiedon koetta, jossa piti tietää muun muassa vegaanin ruokavaliosta, liikunnan ja mielialan yhteyksistä, tupakan keskeisten haitta-aineiden vaikutuksista ja ulkoilman hiukkasten haittavaikutuksista.

Myös terveydenhuollon priorisointia, hiv-tartuntojen vähentämistä ja parisuhteessa elävien parempaa terveyttä sai pohtia.

Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuvat perjantaina pitkän vieraan kielen kokeilla.


ma 12.3. äidinkieli II, esseekoe

Äidinkielen ylioppilasesseen aiheissa laaja kirjo

12.3.2012 15:15Kevään ylioppilastutkinnon äidinkielen esseen aihekirjo oli maanantain kokeessa laaja: nykyajan sankaruudesta lajien lisääntymisen säätelyyn.

Valittavana oli 14 tehtävää, joista puoleen liittyi myös aineistoa, kuten valokuvia, lehtikirjoituksia, runoja ja novelli. Essee laaditaan vain yhdestä aiheesta.

Kokeessa saattoi pohtia esimerkiksi, mitä koulussa oppii työelämää varten, onko narsismi ongelma ja miten terrorismin uhka vaikuttaa elämäämme.

"Jokaiselle löytyi varmaan jokin aihe. Tosin tehtävänannot olivat vähän epätasaiset", arvioi äidinkielen opettaja Sanna Torvikoski Helsingin luonnontiedelukiosta.

"Meillä oli kirjoitettu ainakin sankaruudesta ja terrorismin pelosta. Syyskuun 2001 iskujakin muisteltiin, vaikka abithan olivat silloin ihan lapsia vielä", Torvikoski kertoo.

Tehtävävihkon kansissa oli valokuvaaja Hannes Heikuran kuvia, joista sai tulkita yhtä tai useampaa.

Lukemista saattoi setviä kahdessa tehtävässä: miten digitaaliset lukulaitteet ja e-kirjat vaikuttavat lukemisen tapoihin ja mitä runot kertovat lukemisen merkityksestä.

Kevään kirjoitukset jatkuvat keskiviikkona, jolloin ovat vuorossa uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet.

Kaikkiaan tutkintoon on ilmoittautunut lähes 42 000 henkilöä. Valmiiksi tutkintonsa voi nyt saada noin 30 000 kokelasta.


pe 10.2. äidinkieli, suomi ja ruotsi, tekstitaidon koe

Äidinkielen ylioppilaskokeessa puitiin parisuhdetta

10.2.2012 15:15Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät perjantaina äidinkielen tekstitaidon kokeella, jonka teksteissä pohdittiin onnellisuutta, turvallisuutta ja parisuhdetta.

Kokeessa oli viisi tehtävää, joista sai vastata kolmeen. Tekstitaidon koe mittaa kokelaan kriittistä lukutaitoa ja kykyä eritellä ja arvioida erilaisia tekstejä. Myös kielellinen ilmaisukyky joutuu koetukselle.

Abiturienteille oli tällä kertaa tarjolla purtavaksi kolumni, novelli, tiedelehden kirjoitus ja mainos, jossa Aktia kaupittelee henkivakuutuksia ja erityisesti pariturvaa, josta saa 20 prosentin alennuksen.

Kolumnista piti arvioida tyylivalintoja ja niiden onnistumista. Kirjailija Maria Jotunin novellista Untako lienee? sai etsiä romantiikan ja realismin piirteitä. Myös novellin ja tiedelehden artikkelin käsityksiä parisuhteesta saattoi vertailla.

Aktian vakuutusmainoksesta piti etsiä, miten se myy turvallisuutta.

Kevään ylioppilastutkinto jatkuu ensi viikolla, jolloin vuorossa ovat kielten kuullunymmärtämiskokeet.

Kirjalliset kokeet taas jatkuvat 12. maaliskuuta, jolloin kirjoitetaan äidinkielen essee. Äidinkielen arvosanaan vaikuttavat molemmat kokeen osat.

Yhteensä tutkintoon on ilmoittautunut 41 764 henkilöä. Kokelaita, jotka voivat saada tutkintonsa valmiiksi tänä keväänä on 30 500.

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>