keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

Tapani Kansa aikoo rusikoida kulutusyhteiskuntaa – runokirjalla

8.3.2009 19:43

Heidi Piiroinen / HS

Yhteiskunnan epäkohdat, kuten luonnon tuhoaminen ja sodan käyneen sukupolven työn mitätöinti, pakottavat Tapani Kansan kirjoittamaan. Tekeillä on runoteos.

Yhteiskunnan epäkohdat, kuten luonnon tuhoaminen ja sodan käyneen sukupolven työn mitätöinti, pakottavat Tapani Kansan kirjoittamaan. Tekeillä on runoteos.

Laulaja Tapani Kansa suunnittelee oman runoteoksen julkaisua. Luvassa on luonnon kauneutta ylistäviä tekstejä, mutta myös tiukkaa yhteiskuntakritiikkiä.

Kansan mukaan teosta sopii odottaa kauppoihin "ehkä vuoden sisällä".

"Sen ilmestyminen on lähinnä kiinni siitä, että ehdin käydä laatikot läpi ja toimittaa materiaalin", Kansa sanoo.

Runoissaan Kansa aikoo puuttua suomalaiseen elämänmuotoon ja arvoihin – rajustikin.

"Raakaa on kuulla juttua siitä, miten odotusarvoja myyvä kurssibisnes pyörittää koko yhteiskuntaa ja maailmaa. Saman koulun käyneet ja saman pukimon kautta tulleet pelimiehet selittävät samaa mantraa, joka on kuultu ennenkin. Ja aina muut ovat saaneet siitä kärsiä", hän lataa.

"Näistä talouskriiseistä hyötyvät ne, joilla on suurimmat pelimerkit. Traagisinta on, että saman annetaan toistua aina uudelleen."

Kansan mielestä sikamaisinta on se, miten röyhkeästi luontoa kohdellaan.

"Uusrikkaiden elintaso on tuhat kertaa suurempi kuin varakaskin ihminen kohtuudella ansaitsee. Merbauta [tropiikissa kasvava uhanalainen puu] hakataan saunanlauteiksi näiden patologisten valehtelijoiden perseiden alle. Samaan aikaan maailman keuhkot vetelevät viimeisiään."

Suomen kansan rakastama Kansa täyttää maanantaina 60 vuotta. Ensilevytyksensä hän teki 1967, ja seuraavalta vuodelta ovat hänen suuret hittinsä Delilah ja Käymään vain.

Runoja Kansa on suoltanut vuosikymmenten ajan. Uudella Rakkautta on, rauhaa ei -levyllä kappale Toukokuun yössä on sävelletty hänen runoonsa.

Kansan omia sävellyksiä on julkaistu viitisenkymmentä ja sanoituksia noin 300.


Tapani Kansan haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan maanantain Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>