Auto

Naisten autot ja miesten autot

Naiset ajavat Fiateilla, miehet Land Rovereilla, Toyota Corolla ja Volkswagen Golf kelpaavat molemmille.

Tilaajille

Stereotypiat miesten ja naisten autoista pitävät hyvin paikkansa: suurin osa pikkuautoista on naisilla ja erikoisemmat autot lähes pelkästään miehillä.

Ajoneuvorekisteriä ylläpitävän Trafin tiedoista näkyy yksityiskäytössä olevien henkilöautojen haltijat sekä heidän ikänsä ja sukupuolensa. Yrityksien nimissä olevista autoista, kuten työsuhdeautoista, ei ole käyttäjien tilastoa.

Se, kenen nimiin auto on rekisteröity, ei välttämättä kerro, kuka autoa ajaa.

Perheen ainoa auto laitetaan usein miehen nimiin. Kaikista yksityiskäytössä olevista autoista peräti kaksi kolmannesta on miesten nimissä.

"Siinä on jonkinlaista symbolista valtaa: jos vaimo sanelee kotona kaapin paikan, niin autoilusta voi yrittää tehdä miesten maailmaa," pohtii auto- ja liikenneasioihin perehtynyt sosiologi Kalle Toiskallio. "Miehestä voisi tuntua oudolta ajaa naisen omistamalla autolla."

Suomen yleisimmät automerkit, Toyota, Volkswagen, Volvo, Ford, Opel ja Nissan, ovat tilaston mukaan kaikkien suosiossa. Mallikohtaisissa tilastoissa on enemmän eroja.

Käytännössä kaikkia pikkuautomalleja on enemmän naisten kuin miesten nimissä. Esimerkiksi suosituimmasta liikenteessä olevasta pikkuautomallista, Toyota Yariksesta, on naisilla 61,2 prosenttia. Ainoa poikkeus pikkuautoluokassa on Škoda Fabia, joista vain 46,8 prosenttia on naisilla. Naisvaltaisin automalli on Ford Ka: 67,5 prosenttia.

Pikkuluokkaa isommista autoista ei löytyy yhtään sellaista mallia autoja, joiden haltijoista enemmistö olisi naisia.

Toyota Corollan ja Volswagen Golfin kokoisten autojen haltijoissa on kuitenkin vain jonkin verran enemmän miehiä kuin naisia. Corolloista miehillä on 60,3 ja Golfeista 63,1 prosenttia. Miehiä on vielä enemmän isompien autojen haltijoissa. Isojen perheautojen yleisimmän mallin, Toyota Avensiksen, haltijoista 72,7 prosenttia on miehiä. Ison Volvo V70:n haltijoista 79,3 prosenttia on miehiä.

Mercedes-Benz ja BMW puuttuvat liikennekäytössä olevien autojen mallikohtaiselta listalta, koska niiden tilastointi on ollut vaikeaa moottorikokoon perustuvien mallimerkintöjen takia. Niistä voisi löytyä malleja, joissa miesten osuus on suuri.

Ilman Mersuja ja Bemareitakin, löytyy yleisimpien autojen listalta malleja, joiden haltijoista suurin osa on miehiä. Näitä ovat Audi A6 (82,1 %), Opel Insignia (83,0 %) ja Skoda Superb (85,0 %).

Viimeksi mainitut ovat uusia malleja, ja uudet autot rekisteröidään useimmiten miesten nimiin.

Mutta miksi isot, nelivetoiset, urheilulliset tai muutenkin erikoisemmat autot ovat +suurelta osin miehillä?

"Kyse ei ole sukupuolieroista sinänsä, vaan harjaantumisesta," Toiskallio tähdentää. Suomalaisessa kulttuurissa miehet päätyvät naisia helpommin tekemisiin autojen ja autokeskustelun kanssa, jolloin he myös heittäytyvät enemmän automaailman houkutusten vietäviksi.

"Kun ihminen perehtyy enemmän jonkin alan sosiaaliseen maailmaan, niin hän haluaa enemmän ja on valmis maksamaan laadusta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää