Auto

Golfin seitsemäs kierros

Uusi Golf kiinnostaa myös sijoittajia ja analyytikkoja niin paljon, että he lähtivät koeajamaan sitä. Onnistuuko Golf jatkamaan menestystarinaansa?

Tilaajille

Salaperäisen näköiset miehet hikoilevat tummissa mittatilauspuvuissaan Olbian lentokentän pysäköintialueella Sardiniassa. Monen miehen kravatti on sentään jo siirtynyt kaulasta taskuun.

Pian selviää, että miehet ovat Sardiniassa tekemässä samaa kuin vieressä seisovat toimittajat, jotka ovat pukeutuneet säähän sopivasti. Pukumiehet ovat Sardiniassa ajamassa uutta seitsemännen sukupolven Volkswagen Golfia.

Pukumiesten työnantajia ovat suuret pankit, sijoitusyhtiöt ja yritykset, jotka päättävät muun muassa Euroopan maiden luottoluokituksista. Yritysten edustajat arvioivat vastaako Golf odotuksia, ja onko se niin hyvä, että se pitää Volkswagenin huipulla Euroopassa.

Vai onko auto peräti niin hyvä, että se siivittää Volkswagenin maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi, mitä yhtiö niin kovasti haluaa.

Sijoittajien ja analyytikkojen arviot ovat Volkswagenille niin tärkeitä, että myös yhtiön pääjohtaja Martin Winterkorn oli saapunut Sardiniaan. Hänellä riitti aikaa kehua uutuutta Golfia myös suomalaisille ja sveitsiläisille toimittajille.

Winterkorn kertoi toivovansa, että uusi Golf kantaa Volkswagenin yli Euroopan rahoituskriisin ja auttaa työpaikkojen säilyttämisessä.

"Volkswagenin menestystä mitataan nyt Golfin menestyksen perusteella", Winterkorn sanoi ja antoi samalla syyn sille, miksi myös sijoittajat ja analyytikot oli kutsuttu Golfin koeajolle.

Volkswagen on käynnistänyt tavoitteisiinsa päästäkseen Golfista kaikkien aikojen kalleimman mainoskampanjansa.

Vuonna 1974 esitelty Golf on ollut Volkswagenille todellinen kultamuna. Se on ollut useina vuosina Euroopan myydyin automalli. Näin oli myös viime vuonna, vaikka malli oli jo vanhenemassa.

Mutta onko Golf sittenkään niin tärkeä malli kuin Volkswagen antaa ymmärtää?

Länsi-Euroopassa Golfin asema on ollut vahva, mutta täällä markkinat eivät enää kasva. Autoteollisuuden katseet onkin jo suunnattu muualle.

Vuonna 2005 Volkswagenin kahden miljoonan auton tuotannosta oli Golfeja huikeat 41 prosenttia.

Nykyään markkinoilla jylläävät niin sanotut maailmanautot, jotka menestyvät kaikkialla.

Viime vuonna Volkswagenin myydyin malli oli Passat, jota myydään joillain markkina-alueilla myös nimellä Santana. Passattien osuus 5,3 miljoonan auton tuotannosta oli 22 prosenttia. Golfien osuus oli 17,3 ja Jettojen 17,1 prosenttia.

Automarkkinat ovat kasvaneet erityisesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Näissä maissa suositaan hieman isompia autoja kuin Golf.

Euroopassa Golfin asemaa uhkaa kiristynyt kilpailu markkinaosuuksista.

Etenkin Saksassa Golfin reviirille tunkevat ylhäältä premiumvalmistajien mallit: Mercedes-Benzin A-sarja, Audin A3 ja BMW:n 1-sarja.

Alhaalta päin Golfia haastavat korealaiset Hyudai i30 ja Kia Cee'd sekä Volkswagenin konsernisisaren Škoda Octavia ja uusi Rapid. Unohtaa ei pidä myöskään Volvoa, Toyotaa ja Nissania.

Kovan kilpailun takia Volkswagen yrittääkin pitää Golfin hinnat edellisen mallin tasolla, vaikka tarjolle on tullut paljon uutta tekniikkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää