Auto

EU:n ulkopuolelta muutossa tuoduista autoista peritty liikaa veroa

KHO:n päätös merkitsee veronpalautuksia sadoille

Tilaajille

 Satoja takavuosina EU-maiden ulkopuolelta tuotuja niin sanottujamuuttoautoja on verotettu Suomessa liikaa. Korkeimman hallinto-oikeuden(KHO) tuoreen päätöksen mukaan EU:n ulkopuolelta tuotuja muuttoautojaolisi pitänyt kohdella autoverotuksessa samalla tavoin kuin EU-maistatuotuja.

KHO:n päätös merkitsee verojen palautuksia suurelle joukolle EU:nulkopuolelta Suomeen muuttaneita, jotka ovat tuoneet mukanaan auton.Tullihallituksen verotusosaston johtaja Reijo Virtanen arvioi, että tällaisia tapauksia on useitasatoja. Palautettavat summat ovat hänen arvionsa mukaan keskimäärinmuutama tuhat euroa autoa kohden. KHO:n päätöskoskee vanhan, ennen toukokuuta 2003voimassa olleen autoverolain aikaa. Tuolloin EU:n ulkopuolelta tuodustamuuttoautosta saattoi joutua maksamaan enemmän veroa kuin EU-maistatuodusta.

Osa niistä, jotka ovat tuoneet muuttoauton EU:n ulkopuolelta vuoden 1999alun ja vuoden 2002 välillä, voivat nyt pyytää tullia käsittelemäänautoveropäätöksensä uudelleen.

Virtasen mukaan verotusta muutettiin vuoden 2002 loppupuolella niin, ettäsen jälkeen tehdyt veropäätökset ovat jo linjassa KHO:n päätöksen kanssa.

"Niillä, joille on jäänyt veroa maksettavaksi se [KHO:n päätös]todennäköisesti merkitsee veron palautusta", Virtanen sanoo.

Moni auton tuonut muuttaja voi saada maksamansa autoverot kokonaantakaisin. Osa muuttajista taas on alun perinkin välttynyt veroiltakokonaan. Näihin tapauksiin KHO:n päätös ei vaikuta. Autoveron määräriippuu auton arvosta. Eniten veroaon peritty kaikkein kalleimmista autoista. Halvemmista autoista ei oleSuomeen muuton yhteydessä peritty autoveroa välttämättä lainkaan.

Virtasen mukaan veroa on maksettu lähinnä yli 50000 euroa maksaneistamuuttoautoista. Jos auton arvo on ollut paljon sitä suurempi, veroa jäämaksettavaksi vielä senkin jälkeen, kun tulli on uusinut veropäätöksenKHO:n päätöksen mukaiseksi.

Tulli pyrkii käsittelemään autoverojen oikaisut ripeästi. "Niissä täytyykuitenkin tehdä arvoselvitykset, joten kyllä se väkisinkin jonkin aikaavie", Virtanen sanoo. KHO:n päätöskoski Kosovossa rauhanturvajoukoissatyöskennelleen miehen valitusta. Mies oli tuonut muuttoauton Makedoniastalokakuussa 2002 ja maksanut siitä autoveroa ja autoveron arvonlisäveroayhteensä reilut 8000 euroa.

Helsingin hallinto-oikeus oli aiemmin päättänyt, että miehen ei kuulunutsaada vaatimaansa veronalennusta, koska auto tuotiin EU:n ulkopuolelta.KHO:n nyt antaman päätöksen mukaan mies kuitenkin saa maksamansaautoverot takaisin.

Muuttoajoneuvoja, lähinnä henkilöautoja ja moottoripyöriä, on tuotuSuomeen noin 4000-4500 vuodessa. Niistä noin kolmannes on tuotu EU:nulkopuolelta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää