Auto    |   Ehdollinen

Ehdollinen rikesakko saapuu postissa kotiin

Tänään alkava käytäntö koskee enintään 20 kilometrin ylinopeuksia

Tilaajille

LEPPÄVIRTA/SUONENJOKI. Vanhempi konstaapeli Tita Holopainen poliisin Itä-Suomen kameravalvontakeskuksestakiinnittää tukevan köyden automaattikameran tolppaan ysitiellä.

Kameratolpan yläosa taittuu siististi maata kohden.

Holopainen avaa kamera- ja tietokonekotelon ja katsoo sendigitaalinäyttöä. "Kamera on ottanut 14 kuvaa ylinopeutta ajaneista.Onneksi ei tullut enempää sakotettavia." Tita Holopainenistahtaa virka-Skodan etupenkille jasiirtää kaapelia myöten tolpan kuvasadon kannettavaan tietokoneeseen.

Kun tolppakamera on rekisteröinyt nämä ylinopeudet vielä maaliskuunpuolella, jokaisesta tapauksesta alkaa pyöriä hankala ja monipolvinenbyrokratia.

Poliisin on ensin kuvan perusteella lähetettävä tiedustelukirje asiastaauton omistajalle tai haltijalle. Rikesakkotapausteneli enintään 20 kilometrinnopeuden ylitysten sakotusjärjestelmä yksinkertaistuu tästä päivästälähtien.

Voimaan tulee ehdollinen rikesakko, joka mahdollistaa poliisille selvissätapauksissa sakkolapun lähettämisen postitse suoraan auton omistajalletai haltijalle.

Rikesakon saaja ei kuitenkaan joudu automaattisesti maksumieheksi, vaanhän voi kiistää rikkomuksen. Silloin poliisin on selvitettäväesitutkinnalla, kenelle sakko kuuluu.

"Lainmuutoksella on iso merkitys työllemme, sillä se säästää aikaa jarahaa", sanoo poliisin Itä-Suomen läänin kameravalvontakeskuksenpäällikkö Lauri Soininen. Uusi sakotusmenettely ei koske tolppakameroiden nappaamia yli 20kilometrin ylinopeuksia, joista poliisi määrää reippaat sakot entiseenmalliin.

"Kyse ei ole automaattisesta auton haltijan vastuusta, koska rikesakko onehdollinen ja edellyttää omistajalta tai haltijalta tekonsa myöntämistä."

Holopainen siirtää kuvatiedoston tolpasta kannettavaan tietokoneeseensa.Hän nollaa automaattikameran rekisteröintilaitteen ja vetää tolpanpystyyn.

"Suurin osa sakotetuista autoilijoista on tavallisia, hölmöilyään katuviakansalaisia", Holopainen sanoo tien sivussa.

Liikkuvan poliisin maija hurahtaa ohi tolpan. LP:n miehet tervehtivät;ysitiellä pidetään myös ratsioita.

Poliisin Itä-Suomen kamerakeskus Leppävirralta määrää vuosittain noin 9500sakkoa, joista rikesakkoja on kaksi kolmasosaa.

Leppävirralta hoidetaan muun muassa Suomen pisintä "tolppatietä" eliviitostien kameravalvottua osuutta Heinolan pohjoispuolelta KuortistaIisalmen yläpuolelle.

"Kameratolppien liikennettä rauhoittava vaikutus on kiistaton", LauriSoininen sanoo.

Viime vuonna poliisi antoi liikenteen kameravalvonnasta noin 90000 sakkoa,joista 55 prosenttia oli rikesakkoja.

"On vaikea vielä arvioida, paljonko kotiin postitettavia sakkoja kertyy",sanoo ylikomisario Heikki Seppä sisäasiainministeriöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää