Auto    |   Autot

Opel Corsa 1.0 Eco toistamiseen vuoden ekoautoksi Autoihin yhä tiukemmmat päästönormit

Uusissa malleissa päästöjen merkkivalo. Energiatehokkuusmerkintäsuunnitteilla

Tilaajille

Timo Turkula

 Suomen tämän vuoden ekoautoksi on valittu toisen kerran peräkkäinpikkuauto Opel Corsa 1.0 Eco. Kilpailun tavoitteena on kiinnittääautonkäyttäjien huomiota ympäristöasioihin. Järkevä auton valinta jakäyttö voi säästää pitkän pennin polttoainekuluissa ja samalla vähentäähaitallisia päästöjä.

Auton ostajan kannattaa miettiä, millaisella ajokilla aikoohuristella tulevaisuudessa. Usein pykälää pienempi automalli tai moottoriantaa selvää säästöä polttoainekuluissa, vakuutusmaksuissa jahankintahinnassa.

Törmäystestit ja turvallisuusnormit ovat parantaneet keskikokoistenja pienten autojen turvallisuutta ja myös ajomukavuus on kohentunut.

Uusien autotyyppien päästönormit kiristyivät tämän vuoden alussa. Euro3-päästönormiastui voimaan. Se vaatii aikaisempaa 30-50 prosenttia pienemmät päästöt.

Vuonna 2001 kaikkien uusien henkilöautojen on täytettävä Euro3-normi,jossa päästömittaus alkaa heti käynnistyksen jälkeen. AikaisemmassaEuro2-testissä päästömittaus alkoi 40 sekunnin kuluttua käynnistämisestä.

Vuodesta 2002 alkaen uusien bensiinikäyttöisten henkilöautojentyyppihyväksyntään vaaditaan kylmäpäästökoe seitsemän celsiusasteenpakkasessa, mikä liitettiin direktiiviin pohjoismaiden aloitteesta.

Seuraava isompi päästönormien tiukennus on tulossa vuonna 2005uusille henkilöautotyypeille ja vuonna 2006 kaikille uusillehenkilöautoille. Tuolloin Euro4-päästönormit astuvat voimaan.

Saksassa on annettu huomattavia verohelpotuksia autoille, jotka joetukäteen täyttävät tulevaisuuden tiukemmat päästönormit.

Auton polttonestejärjestelmän toiminnan valvomiseen on tullut uusi pakollinen OBD-varoitusvalo (On-Board Diagnostics). Päästöjä valvova järjestelmä sytyttää merkkivalon, mikä ilmoittaakuljettajalle häiriöstä pakokaasujen puhdistusjärjestelmässä.

Bensiinikäyttöisille uusille henkilöautoille OBD vaaditaan vuodesta2000 alkaen, dieseleille vuodesta 2003 alkaen.

Uusille autoille on suunnitteilla energiatehokkuusmerkintä.Myymälässä tulisi olla tiedot myytävien automallien polttonesteenkulutuksesta ja päästöistä. Tätä koskeva direktiivi on tulossa.

Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi on ekompi, bensiini- vai dieselmoottori.

Bensa- ja dieselmoottorit ovat kehittyneet huimasti viimevuosikymmenellä. Kehitystyö jatkuu. Moottorit ovat entistäsuorituskykyisempiä, taloudellisempia ja vähäpäästöisempiä.

Sähkö- ja polttomoottoriset hybridiautot ovat kyllä tulossa.Polttokennosta sähkönsä kehittävät sähköautot saattavat ollasarjatuotannossa jo tällä vuosikymmenellä.

Iso bensamoottori tuhlaa taajamassa. Nykyaikainen diesel voi olla hyvä vaihtoehto,mikäli vuosittainen ajomäärä ylittää 20000 kilometriä.Suoraruiskutusdieselin kulutus pysyy kurissa raskaissakinajo-olosuhteissa. Uuden sukupolven dieselit ovat hämmästyttävänsuorituskykyisiä.

Myös bensakoneet ovat kehittyneet. Moderni 1,4-litrainen moottoriantaa alemman keskiluokan autolle (esimerkiksi Focus, Golf, Mégane,Corolla) täysin riittävän suorituskyvyn.

Isompi moottori voi olla tarpeen silloin kun valitaan kookkaampi,vaikkapa farmarikori, jolla kuljetetaan raskaita kuormia tai vedetäänperävaunua.

Maantieajossa isommankin bensakoneen kulutus voi olla siedettävä. Mutta jos taajama-ajoatulee paljon, kannattaa katsella pienempiä moottoreita tai dieseliä.Pienempi bensakone voi säästää litran puolitoista taajama-ajossa.

Diesel on bensakonetta selvästi taloudellisempi taajama-ajossa jamaantiellä suorituskykyinen keskiluokan diesel kuluttaa vain noin viisilitraa sadalla kilometrillä.

Dieselin erittäin pieni kulutus vähentää hiilidioksidipäästöjä,vaikka yhden diesel-litran tuottama hiilidioksidimäärä 2,660 grammaa onsuurempi kuin yhden bensalitran 2,350 grammaa.

Typen oksidipäästöt ovat dieselissä suuremmat.

Uusimman tutkimustiedon mukaan myös bensiinimoottori tuprautteleepienen pieniä haitallisia hiukkasia, joita ei tavallisissapäästömittauksissa pystytä mittaamaan.

Hyvää osviittaa automallien todennäköisestä kulutuksesta saatarkastelemalla ilmoitettuja EU-normikulutuksia, jotka ilmoitetaankolmenaarvona, taajamakulutus, maantiekulutus ja edellisten yhdistelmä. Mitäpienempi kulutus, sitä vähäisemmät hiilidioksidipäästöt.

Kulutus- ja päästötiedot löytyvät netistä osoitteesta www.motiva.fitai autolehtien nettisivuilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää