Auto    |   Törmäystes

Kuudes tähti tulossa

Autonvalmistajia patistetaan parantamaan niskansuojaa

Tilaajille

 Autojen turvallisuutta törmäyksissä tutkiva Euro NCAP kehittäätestejään. Ensi vuoden syyskuussa on tarkoitus ryhtyä tutkimaan tarkastimyös niskan suojausta. Kaularanka on vaarassa vammautua peräänajossa, kunpää retkahtaa ensin taaksepäin ja kimpoaa sitten eteenpäin.

Näitä piiskaniskuvammoiksi sanottuja vaurioita on tarkoitus ryhtyäseuraamaan ensi vuoden syyskuussa ja samalla Euro NCAP arvostelussaotettaneen käyttöön kuudeskin tähti, kertoi Frank van West auto- ja liikennetoimittajien seminaarissa. West on tekninen johtaja autoilun turvallisuuttaedistävässä FIA-säätiössä. Säätiön perustaja on kansainvälisen autoliittoFIA.

FIA-säätiö kuuluu ryhmittymään, joka vastaa kansainvälisesti arvostettujenEuro NCAP -törmäystestien tekemisestä. Muita jäseniä Euro NCAP:ssa ovatesimerkiksi Britannia, Ruotsi, Saksa ja Hollanti, Euroopan komissio sekäSaksan autoliitto ADAC. Suomesta mukana on Autoliitto. Nyt Euro NCAP -testissä voi saada enimmillään viisitähteä. Nykyautojen turvataso alkaa olla niin hyvä, että suuri osaautoista saavuttaa täydet viisi tähteä kuljettajan suojasta.

Turvallisuus onkin kehittynyt erittäin hyvään suuntaan, West iloitsi.

"Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vakavan loukkaantumisen riski vähenee 12prosenttia aina yhtä Euro NCAP -testissä saavutettua tähteä kohti."

EU:n 25 jäsenmaassa kuolee kuitenkin vuosittain 40000 ihmistäliikenneonnettomuuksissa. 93 prosentissa tapauksista osasyynä on ihmisentekemä virhe.

Euro NCAP -testi on osoittanut, että kun autojen turvallisuutta tutkitaanja arvostellaan, valmistajat haluavat tehdä sellaisia autoja, jotkasaavat törmäyskokeessa mahdollisimman hyvät arvostelut.

Maailmalla tehdään monenlaisia testejä, mutta nimenomaan Euro NCAP onsaanut sellaisen aseman, että valmistajat suunnittelevat autojaanpaljolti sitä silmällä pitäen.

Kun niskaan kohdistuvat piiskaniskuvammat otetaan Euro NCAP:ssa tarkkaanseurantaan, alkavat valmistajat kehittelemään istuimia, jotka vaimentavatpään retkahdusliikkeitä, West toivoi.

Niskan vammautumista voidaan ehkäistä esimerkiksi siten, että tehdäänistuin, joka autonperään osuvan iskun voimasta liikkuu taaksepäin sitoeniskun voimaa rakenteisiinsa, minkä ansiosta kuljettajan päänretkahdusliikkeet vaimenevat. Euro NCAP:n tulokset pätevät vain, kun turvavyö onkytketty. "Etutörmäyksessä turvavyö vastaa 70 prosentista suojauksesta",West sanoi.

Toinen erittäin paljon turvallisuutta lisäävä varuste on automaattinenajonvakautus eli ESC.

"Kaikki uudet autot pitäisi varustaa sellaisella", West vaati.

"Eri tutkimusten mukaan ESC:n käyttö vähentää onnettomuuksia tyypillisesti30 prosenttia." Ajonvakautusjärjestelmä lienee paras turvavöiden jälkeenkehitetty turvavaruste.

ESC vakauttaa auton kulkua ehkäisten auton suistumista tavoitellultaajoreitiltä. Se jarruttaa valikoituja pyöriä ja vähentää tarvittaessamoottorin tehoa automaattisesti.

ESC:n yleistyminen EU:ssa voi vähentää kuolonkolarien määrää vuosittaintuhansilla.

West sanoi, että jollei ESC:tä oteta vapaaehtoisesti nopeasti käyttöönuusissa autoissa, kannattaa harkita sen määräämistä pakolliseksi.

"Abs-jarrujen käyttöönotto kesti parikymmentä vuotta", hän varoitti. Nykyään Euro NCAP:ssa arvioidaan erikseen autossamatkustavan lapsen ja aikuisen suojaa sekä jalankulkijan suojaatörmäystilanteessa.

Etutörmäyskokeessa tutkitaan, mitä tapahtuu, kun auto törmää 64 kilometrintuntinopeudella esteeseen. Auton keula osuu esteeseen 40 prosentinleveydeltä.

Sivutörmäystestissä toista autoa jäljittelevä esine osuukuljettajanpuoleiseen sivuun 50 kilometrin tuntinopeudella. Lisäksivalinnaisena olevassa sivutörmäystestissä auton sivu isketään päinpylvästä 29 kilometrin tuntinopeudella. Pylväs on kapea, joten setunkeutuu herkästi auton sisään.

Jalankulkijan turvallisuutta arvioivassa testissä auto törmääjalankulkijan malliin 40 kilometrin tuntivauhdilla.

Euro NCAP:n suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa tehtäisiinetutörmäystesti, jossa auto osuu esteeseen koko leveydeltään. Näinvältettäisiin se, että valmistajat suunnittelisivat autonsa suoriutumaanhyvin nimenomaan sellaisista etutörmäyksistä, joissa auton leveydestä 40prosenttia osuu esteeseen. Euro NCAP valitsee itse autot testeihin, jotteivätvalmistajat voi viritellä niitä etukäteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää