Auto    |   Ensituntumalta

Kuga kiristää kilpailua

Ford hyödynsi uutuuden suunnittelussa tuttuatekniikkaa

Tilaajille

Benalup. Fordilta on puuttunut pitkään Euroopassamallistostaan auto, jolla se olisi pystynyt kilpailemaan jatkuvastisuosiotaan kasvattaneiden katumaastureiden joukossa.

Fordin uutuus Kuga on vastaus markkinamiesten toiveisiin. Kuga on koottuperusrakenteelle, jota käytetäänFocuksessa ja C-Max tila-autossa. Sama pohjaratkaisu löytyy myös muidenFordiin kytköksessä olevien automerkkien kuten Volvon ja Mazdanmalleista.

Katumaastureiden luokassa Kuga on samaa kokoluokkaa kuin Suomen myydyimmätmaasturimallit Honda CR-V ja Toyota RAV4. Pituudeltaan Kuga asettuunäiden mallien väliin, mutta on molempia leveämpi.

Arvioiden perusteella Suomessa myydään tänä vuonna noin 13500katumaasturia. Kugan osuus tuosta määrästä on enimmillään 500, silläenempää autoja ei ole Suomeen tänä vuonna luvattu. Kuga on tuotu markkinoille Fordin mittapuun mukaanharvinaisen nopeassa tahdissa. Auton suunnittelu kesti kolme vuotta.Yleensä Ford on käyttänyt uutuuden kehittämiseen kaksi kertaa enemmänaikaa.

Kugan nopeassa suunnittelussa on auttanut se, että siinä on käytettypaljon muiden Ford-konsernin autojen osia ja tekniikkaa pohjaratkaisunlisäksi.

Esimerkiksi Kugassa käytössä oleva ruotsalaisen Haldexin kehittämäautomaattinen nelivetojärjestelmä on otettu jo aiemmin käyttöönVolvoissa. Järjestelmä jakaa vetoa etuakselistolta taka-akselistolle aina50/50-suhteeseen asti. Kugasta tehdäänmyös etuvetoista mallia, mutta sitäei ainakaan aluksi tuoda Suomeen. Tilanne voi olla erilainen jo ensivuonna.

Nelivetoinen Kuga maksaa halvimmillaan 36950 euroa. Jos etuveto saadaanSuomeen, olisi sen hinta noin 8000 euroa halvempi.

Kuga erottuu massasta. Auto on jykevän, jopa maskuliinisen näköinen.Ulkoapäin auto näyttää jopa isommalta kuin se lopulta on. Takanajalkatila jää niukaksi, eikä tavaratilakaan ole kaikkein suurimpia. Koskavararengas on korvattu täyttöpakkauksella, löytyy tavaratilan pohjan altastyroksista tehty lokerikko erilaisille tavaroille. Vararengas onlisävaruste, joka maksaa 160 euroa. Ajan hengen mukaisesti Kuga tuodaan markkinoilledieselmalli edellä. Kugan saa aluksi vain kaksilitraisellayhteispaineruiskutuksella ja turboahtimella varustetulladieselmoottorilla.

Moottorin kulutukseksi luvataan 6,5 litraa sadalla kilometrillä, mikä onvähän tämän kokoiselle autolle. Hiilidioksidipäästöt jäävät 169 grammaankilometrillä. Hiukkassuodatin on autossa vakiona.

Ensi vuonna dieselin rinnalle on tulossa 2,5-litrainen bensiinimoottori,jonka yhteyteen on saatavilla myös automaattivaihteisto kuusiportaisenmanuaalin ohessa. Automaattidiesel on luvassa mallistoon 2010.

Ensimmäiset kokemuksen kaksilitraisesta dieselmoottorista olivatpelkästään hyviä. Vääntöä riitti mukavasti alhaisillakin kierroksilla.Moottori myös kävi hiljaisesti. Kugan mittasuhteiden opetteleminen vaatii totuttelua.Kapeilla teillä sai olla tarkkana sovittaessaan autoa vastaantulijan jaasfaltin reunan väliin.

Vähiten autossa miellytti ensituntumalta maastoajoon viritetty jousitus,joka heikentää mukavuutta. Pienetkin epätasaisuuden tärskäyttävätterävästi ja saavat autossa olijat pomppimaan istuimilla.

Fordin tarkoitus on valmistaa tänä vuonna 45000 Kugaa. Ensivuoden tavoiteon 65000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää