Auto    |   Näkökulma

Lamauttavaa puhetta ylikuumenemisesta

Tällä viikolla valtiovarainministeriön vetämä rakennusalan suhdanneviisaiden ryhmä julkaisi raporttinsa, joka osuu hallituksen budjettiriiheen. Ryhmän näkemyksillä on kytky ajankohtaiseen keskusteluun tierakennushankkeiden lykkäämisestä.

Tilaajille

Tällä viikollavaltiovarainministeriön vetämärakennusalan suhdanneviisaiden ryhmä julkaisi raporttinsa, joka osuuhallituksen budjettiriiheen. Ryhmän näkemyksillä on kytky ajankohtaiseenkeskusteluun tierakennushankkeiden lykkäämisestä.

Ryhmä, johon kuuluu virkamiesten lisäksi tutkijoita ja rakennusalanedunvalvojia, kirjoittaa: "Maa- ja vesirakentamisen suhdannetilanne on jokolmatta vuotta poikkeuksellisen hyvä, ja pysyy hyvänä myös ensi jaseuraavana vuonna."

Tällä viikolla liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk) nosti kädet pystyyn ja pohjustihallituksen budjettiriihen päätöksiä, joilla lykätään jo kilpailutettujaisoja tietöitä. Perustelu on "ylikuumeneminen". Meneillään on harvinainenpeli, sillä yleensäliikenneministerit ovat naarastiikerin tavoin puolustaneetväylämäärärahoja - ja ottaneet sitten valtiovarainministeriltä köniinsä.Vehviläisen metodi on se, että ylikuumenemisen takia mitään ei kannatapuolustaakaan.

Rakennusalan suhdanneryhmän mielestä "niin julkisia kuin yksityisiäuudisrakennus- ja korjauskohteita tulisi lykätä, mikäli urakkatarjoukseteivät pysy kohtuuden rajoissa". Neuvo koskee erityisesti tietöitä. "Myös tänä vuonnaalkaviksi tarkoitettujen hankkeidensiirtoja myöhemmille vuosille tulee arvioida, jos niiden kustannusarviotovat ylittymässä ja hankkeiden toteuttaminen edellyttäisi eduskunnaltauutta päätöstä", raportti jatkaa.

Otsikko kiteyttää, että "korkeasuhdanne jatkuu vahvana." Se tarkoittaa,että rakentaminen tulee hintoihinsa ja että ei kannata rakennuttaa kuintodelliseen tarpeeseen. Asuntoakaan, siis kotia, ei juuri nyt kannataostaa, jos sitä ei satu todella tarvitsemaan.

Yhteiskunnan väyläinvestoinneissa on enemmän joustoa kuin normaalissaasunnonhankinnassa. Voisimmehan teoriassa edelleen ajaa vaikkapa vanhaakolmostietä Helsingistä Tampereelle. Voisimme seistä jonoissa jakiroilla.

Liikenneväyliin tällättyjen rahojen hyöty jakautuu huomaamattomasti.Hyötyjen laskemiseksi on kuitenkin olemassa omat kaavansa, ja netodistavat, että nyt budjettiriiheen lykättävien listalle joutuneettiehankkeet olisivat perin tarpeellisia. Suhdanneryhmännäkemyksessä kannattaa kiinnittäähuomiota siihen, että maanrakennuksen hyvä veto todennäköisesti jatkuuainakin pari vuotta. Jos siis lykkäysten ja määräahojen jäädyttämisentielle lähdetään, ollaan äkkiä keskikaukana tulevaisuudessa. Ja mikä onvarmuus siitä, että maan talous on silloinkaan sillä mallilla, ettätieurakat saadaan alle torihintojen?

Vaarallisinta liikenneministeri Vehviläisen antautumisessa on se, ettäsyntyy mielikuva tarpeesta pysäyttää kaikki liikenneväylärakentaminen"ylikuumenemisen" nimissä. Pysäyttäminen tarkoittaa myös suunnittelua.Esimerkiksi Vantaan kehäradan valmistelujen lykkääminen on tätä lajia. "Ylikuumeneminen"edustaa näkemystä, jolla pannaanheiluriin vauhtia. "Täystyöllisyys" tai "korkeasuhdanne" ovat ilmaisuinatoista maata. Niistä saa jopa ilon aihetta.

Mahdollisimman tasainen - ja iso - työkanta on tavoittelemisen arvoistaväylärakentamisessa. Liikenneverkolla on suora vaikutus kansantaloudeniskukykyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää