Auto

Puskeeko hiki pintaan?

Huoltamaton ilmastointilaite voi aiheuttaa ikävän yllätyksen. Ilmastointilaitteen huolto ei yleensä kuulu auton normaaliin huolto-ohjelmaan.

Tilaajille

Kun auringonpaiste nostaa auton sisälämpötilaa, alkaa nopeasti tehdä mieli kunnolla toimivaa ilmastointia. Heikosti hönkivän ilmastointilaitteen huollattaminen on helppoa, mutta parit sudenkuopat on syytä välttää.

Arviolta yli puolessa Suomen liikenteessä olevista autoista on ilmastointilaite, ja kaikissa uusissa autoissa se on käytännössä vakiona. Sen sijaan ilmastointilaitteen huolto ei ole autojen huolto-ohjelmien vakiokamaa. Osa maahantuojista sanoo syyksi sen, ettei sitä ole haluttu lisätä huolto-ohjelmiin nostamaan hintaa.

Monissa merkkihuolloissa asiakaspalvelijoita on ohjeistettu ehdottamaan ilmastoinnin huoltoa määräajoin. Käytännössä tätä ei aina tapahdu, ja muuten säntillisesti huolletun auton ilmastointi jää huomiotta.

Autojen ilmastointilaitteissa riittää puhtia noin 3–5 vuodeksi. Ilmastoinnin kylmäaineesta voi haihtua vuodessa enimmillään 10 prosenttia, tai sitten järjestelmä vuotaa. Laitteen toiminnalle haittaa alkaa olla vasta noin 30 prosentin vajauksesta.

Silti innokkaimmat liikkeet suosittelevat huoltoa vuoden välein.

"Kolme vuotta yleensä riittää," sanoo Evacar Olarin työnjohtaja Jaki Anttila. "Tärkeintä on olla jokin huoltosykli, ettei käy niin, että kesälomareissulla on 37 astetta kajuutassa, eikä sisään tule enää kuin lehmän henkäys."

"Lämpötilan muuttuessa järjestelmän paine muuttuu: kun ulkona on kuuma, paine nousee," kertoo ilmastointilaitteita valmistavan ja huoltavan Wihuri Teknisen Kaupan osastopäällikkö Visa Kammonen. "Järjestelmän lepopaine voi olla viileänä aamuna liian alhainen ja painekatkaisija estää ilmastoinnin toiminnan, jos kylmäaineen määrä on rajoilla. Lämpötilan ja paineen noustessa ilmastointi voi toimia hetken. Ensimmäisenä oire huollon tarpeesta on, että järjestelmän teho laskee tai se ei käynnisty."

Anttila arvioi, että noin yhdeksässä tapauksessa kymmenestä, joissa ilmastointi ei tunnu toimivan, on kyse liian vähäisestä kylmäaineen määrästä. Ilmastoinnin täyttöhuolto maksaa paikasta riippuen 100 euron molemmin puolin.

Jostain voi löytää halvempia tarjouksia, mutta niissä hintaan saattaa sisältyä vain rajoitettu määrä kallista kylmäainetta, vaikkapa 200 grammaa. Loput veloitetaan erikseen.

Huoltopaikkaa harkitessa on hyvä tietää, että autoon menee yleensä noin 400–600 grammaa kylmäainetta.

Ilmastointilaitteissa käytettävä kylmäaine R134a on fluorattu kasvihuonekaasu, jonka ilmastoa lämmittävä vaikutus on jopa 1 430-kertainen verrattuna paljon puhuttuun hiilidioksidiin. Kylmäaineen ilmakehään pääsyn estämiseksi sitä saavat käsitellä vain sen käsittelyyn pätevöityneet henkilöt, joita on yli 11 000 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisterissä.

Kylmäalan pätevyysvaatimuksista huolimatta alalta löytyy myös epäammattimaista toimintaa ja rahastusta.

"On lisätty kylmäainetta, vaikka järjestelmä selvästi vuotaa," Kammonen sanoo.

"Jos ilmastoinnissa on vikaa, pitää aina käyttää ilmastointihuoltoon ja -korjauksiin erikoistunutta asiantuntijaa."

Vuotavaa ilmastointia ei saa täyttää kylmäaineella, koska sen päästäminen ilmakehään on rikos. Vuotoa etsitään typpiponnistuksella, jossa järjestelmään laitetaan typpeä ja vuodon näyttävää väriainetta.

Tällaista typpisarjaa ei ole kaikilla korjaamoilla. Asiakkaan kannattaa viedä autonsa sellaiselle korjaamolle, joka ennen täyttöä etsii ja korjaa vuodon, eikä vain päästä kylmäainetta taivaan tuuliin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää