Auto    |   Autovero

Verottaja rakastaa autoilijaa

Yhä tärkeämmäksi verolähteeksi kasvava tieliikenne tulouttaavuosittain jo yli kuusi miljardia euroa, joista vain 13 prosenttiapalautuu autokansalle

Tilaajille

 Valtio keräsi tieliikenteestä viime vuonna ensimmäisen kerran ylikuuden miljardin euron verotulot, laskee Tieliikenteen tietokeskus.Tieliikenteestä kerätyistä veroista hiukan yli 800 miljoonaa euroa elinoin 13 prosenttia palautui liikenteelle.

Tieliikenne muuttui valtion lypsylehmäksi nopeasti. Kaksi vuosikymmentäsitten takaisin liikenteelle palautui puolet sen verotuloista. Kymmenenvuotta sitten osuus oli kolmasosa. Autoilu onvaltiolle tärkeä tulonlähde.Autoilijoiltakerätyn veron osuus oli noin kuudesosa koko viime vuoden budjetin 36miljardin euron tuloista.

Ruotsissa autoilijoilta kerätyt verot kattavat noin kahdeksan prosenttiaja Norjassa viitisen prosenttia valtion budjetista.

Ainoastaan eräissä entisissä itäblokin maissa liikenne tuottaa isommanosan maan verotuloista kuin Suomessa. Kansalaista eniten hiertävät autovero japolttoaineenhinta.

Vaikka autoveroa on alennettu hiljattain, niin uusien autojenkuluttajahinnasta yli 40 prosenttia on veroa.

Käytettynä EU:n alueelta tuotujen autojen veroprosenttien vähäinen laskuon ylittänyt monen autontuojan oikeustajun korkealta ja kovaa. Verorakenteen muuttaminen niin, että hankintaveroeliauton ostamisen yhteydessä perittävä autovero poistettaisiin, kuuluu EU:nstrategiaan.

Verotus olisi suunnattava kohti auton käyttöä eli vuosittaiseenkäyttömaksuun tai polttoaineverotukseen.

Tulevaisuudessa suurimmat korotuspaineet kohdistunevat juuriajoneuvoveronnimellä kulkevaan käyttömaksuun. Bensiinilitran hinnasta on jo nyt noin 70 prosenttiaveroa.

Suomessa on EU:n kolmanneksi kallein bensiini Alankomaiden ja Britannianjälkeen.

Polttoaineiden verotus arvonlisäveroineen myös tuottaa jo nyt suurimmanyksittäisen osan, kolmanneksen, liikenteen verotuotoista. Liikenne- javiestintäministeriön kansliapäällikön Juhani Korpelankin asiallisuus rakoilee hetkeksi, kunliikenteen tuottojen osuus valtion budjetista paljastuu.

"Oh-hoh. Se on tosi korkea", hän hämmästyy.

"Vaikka liikenne maksaa erittäin mittavasti veroja eri muodoissa, niinniitä ei haluta sitoa liikenteen investointeihin taikka joukkoliikenteenkustannuksiin. Niillä rahoitetaan muuta yhteiskuntaa ja hyvinvointia",kokenut kansliapäällikkö ja valtiovarainministeriön entinenbudjettipäällikkö palaa nopeasti rooliinsa.

"Kun valtion muut tuloperusteet ovat putoamaan päin, niin liikenneverotuson sitäkin merkittävämpi", hän muistuttaa. Korpelan mukaanvaltiovarainministeriön tiukkaperiaate on ollut, ettei liikenteestä perittyjä veroja mitenkään sidotatienpitomenoihin.

"Jos tässä olisi joku sitominen, niin se vähentäisi heidänmahdollisuuksiaan vaikuttaa asioihin. Muutaman kerran on hallituspäättänyt, että meidän tulee olla yhteistyössä, mutta he ovat itsepäättäneet, mitä ovat tehneet."

"Me olemme esitelleet valtiovarainministeriölle omia näkemyksiämmeautoverotuksen rakenteen kehittämisestä, mutta niitä ei ole otettuhuomioon." Korpelan mielestänykyisin autojen verotuksessavoitaisiin huomioida ympäristökysymykset paremmin.

Silloin hiilidioksidipäästöt pitäisi ottaa verorakenteessa huomioon.

Nykyinen rakenne ei suosi vähäpäästöisiä hybridiautoja eikä uusiadieselautoja, joista on saatu karsituksi paljon hiukkaspäästöjä. Vaikka tiestöllepalautuva rahamäärä vaikuttaapienenevän, niin kansliapäällikkö Korpela on tyytyväinen esimerkiksisiihen, mitä tiestölle on voitu tehdä.

"Teiden kunnon lasku on saatu pysähtymään. Päällystemääriä on voitu jopalisätä. Lukuisia mittavia tiehankkeita on rakenteilla tai vireillä",Korpela kehuu.

"Ongelmana on se, että pienimpiin hankkeisiin on minimaalisen vähänrahaa.Tästä tulee jatkuvasti runsaasti maakunnista ihan perusteltuapalautetta." Mutta mistälisää rahaa liikenteelle?

"Jos muuallakin julkisessa hallinnossa toteutettaisiin rakennemuutoksia,jotka tuottavat veroeuroja liikennesektorinkin tarpeisiin", Korpelanaurahtaa, mutta vakavoituu nopeasti.

"Pelkkä määrärahasäästö ei ole aina säästöä, vaan se voi ikävällä tavallamuuttua lisäkustannuksiksi ajan mittaan", hän toteaa varovasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autovero
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää