Auto    |   Segway

Lainsuojaton jaluslauta

Amerikkalaisfyysikko Dean Kamenin keksimä Segway saapuiSuomeen

Tilaajille

 Siinä se nyt on. Keksintö, jonka odotettiin mullistavan maailman,kuten auto tai tietokone. Kulkuväline, jonka piti korvata ihmisen jalat.Siis mikä?

No, Segway Human Transporter tietysti. Amerikkalaisen fyysikon Dean Kamenin keksimä kaksipyöräinen jaluslauta, joka kulkeemoottorilla.

Segway otettiin Yhdysvalloissa vastaan suurella kohulla vuonna 2001. Jopaarvovaltainen Time-lehti uhrasi sille seitsemän sivua. Myössuomalaislehdissä kirjoitettiin mullistavasta keksinnöstä.

Nyt aihe on taas ajankohtainen, sillä Segway on saapunut Suomenmarkkinoille. Ja siinä se nyt on, itähelsinkiläisen varastonbetonilattialla. Työnnettävän ruohonleikkurin näköinen härveli.Pysyyköhän sillä edes pystyssä?

"Pysyy", vakuuttaa Segwaytä myyvän Giant Motorin Olli Hämeenheimo.

Hän käynnistää Segwayn i180-mallin ja opastaa, kuinka laitteen päälleastutaan. Käsillä kiinni ohjaustangosta, sitten vasenjalka laudan päälle.Nyt alkaa jo jännittää, vaikka oikea jalka on yhä betonilla.

"Nouse vain rauhallisesti laudalle. Segwayn ainutlaatuinen järjestelmäetsii tasapainon puolestasi", Hämeenheimo opastaa. Nostan oikeanjalan laudalle, ja alan keinuaholtittomasti. Juuri, kun aion luovuttaa, löydän tasapainon. Taioikeastaan Segway etsii tasapainon puolestani.

Tasapaino on siis taattu, mutta miten ihmeessä tällä liikutaan? Kaasua taijarrua ei näy missään.

"Kun nojaat eteenpäin, Segway liikkuu eteenpäin. Kun nojaat taaksepäin,Segway liikkuu taaksepäin. Jarrutus tapahtuu oikaisemalla vartalo",Hämeenheimo kertoo.

Segwaytä käännetään ohjaustangon vasemmasta kahvasta. Vauhtia eikäännökseen tarvita, sillä laite pyörii ympäri paikoillaankin. Tämähän onnäppärää. Jokaiselle Segwaynkäyttäjälle annetaan aluksi puolentunnin koulutus. Sen jälkeen Segwayllä uskaltaa ja kehtaa lähteäliikenteeseen. Segway liikkuu asfaltilla pehmeästi ja ylittää helpostimatalat katukivetykset.

Pyörätien pitkällä suoralla polkupyöräilijät kiitävät ohi. On pakkokokeilla, paljonko Segway kulkee. Nojaan reippaasti eteenpäin, ja Segwaykiihtyy hurjalla vauhdilla. Ei hemmetti, onneksi laitoin pyöräilykypäränpäähäni. Segway saavuttaa muutamassa sekunnissa maksiminopeutensa: noin20 km/h. Segway on käteväkeskikaupungin vilkkailla kaduilla,koska se kääntyy, kiihtyy ja pysähtyy nopeasti. Vastaantulijoita uusikulkuväline hämmästyttää ja hymyilyttää.

"Isi, miks toi setä ajaa ruohonleikkurilla?", pikkupoika kysyy metrossa.

Segwayllä pääsee paikkoihin, joissa on hissit. Sillä voi surffailla myössisätiloissa, koska sähkölatauksella toimiva laite ei saastuta. Se eimyöskään pidä kovaa meteliä tai edes jätä jälkiä lattiaan. Laitteella vaikuttaaolevan vain kaksi ongelmaa:hinta ja Suomen lainsäädäntö. I180 maksaa 4950 euroa, joka on aika paljonyksityishenkilölle.

Lainsäädäntö on kuitenkin Segwayn suurin uhka. Suomen tieliikennelaki eitunne Segwaytä, joten sillä saa ajaa vain yksityisalueilla.

Toivottavasti lakia muutetaan, koska koeajon perusteella Segway vaikuttaavarsin turvalliselta laitteelta. Ainakin, jos verrataan rullaluistimiin. Ei Segwaysilti jalankulkua tule korvaamaan. Eikämullistamaan maailmaa. Mutta käytännöllistä ja taloudellista sillä onliikkua - ja hauskaa. Ihmeellinen menopeli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää