Auto    |   Ensituntumalta

Ensimmäinen ladattava dieselhybridi

Volvon hybridiuutuudessa on kolme autoa yksissä kuorissa.

Tilaajille

Göteborg. Kautta aikain teknisesti edistynein Volvo. Se on paljon luvattu, sillä torstaina koeajettu ruotsalaisylpeys näyttää tavalliselta normi-Volvolta. Peltikuorissa on kuitenkin maailman ensimmäinen tuotantoon ehtivä ladattava dieselhybridi.

Volvolla voi ajaa kolmella tavalla: Pure-asetuksella auto kulkee sähkömoottorilla. Hybridinä diesel- ja sähkömoottori tekevät yhteistyötä. Powerissa on käytössä kaikki voimat.

Volvolla on esittää autolle mairittelevat ekoarvot: hiilidioksidipäästöt ovat 49 grammaa kilometrillä ja dieselin keskikulutus vain 1,9 litraa sadalla kilometrillä. Arvot ovat kiitettävät auton kokoon ja suorituskykyyn nähden.

Voiman tuntee Göteborgin läheisellä moottoritiellä. Auto reagoi erittäin herkästi kaasupolkimen painallukseen ja irtoaa kerkeästi rekan ohittamiseen vaadittavaan kiriin.

Volvo kiihtyy sadan kilometrin tuntinopeuteen 6,2 sekunnissa, vaikka akut ja sähkömoottori nostavat auton painoa noin 250 kiloa.

Auto

lähtee aina liikkeelle hybridi-asetuksella. Kun akkujen voima on ehtymässä sähköllä ajettaessa, vaihtaa auto kulun itsenäisesti hybridiksi.

Sähköllä voi ajaa 50 kilometriä. Se riittää monen arkiajoihin, suuntautuvatpa ne töihin, kotiin, ostoksille tai harrastuksiin.

Sähköajo on vaivatonta, jos lataus hoituu lähellä kotia ja arkista elämänpiiriä. Hybridillä ei tarvitse jännittää akkujen ehtymistä kesken matkan, koska matka jatkuu dieselmoottorin turvin.

Äänettömyys hivelee korvia ja myös ilmakehää, sillä kulku on päästötöntä – siis jos akut on alun perin ladattu uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla tuotetulla sähköllä.

Kesällä ja talvella mukavuutta lisää se, että auton sisätilat on mahdollista esijäähdyttää tai -lämmittää lataamisen aikana. Käskyn voi lähettää älypuhelimen avulla.

Älypuhelimella voi tarkistaa myös akkujen varauksen. Kännyn näyttöön saa myös ilmoituksen, mikäli lataus jostain syystä keskeytyy.

Neliveto tulee avuksi vain tarvittaessa, kun anturit havaitsevat renkaiden sutivan. Dieselin voima välittyy eturenkaille ja sähkömoottorin voima takarenkaille.

Neliveto on käytössä kaikilla ajo-ohjelmilla. Nelivedon voi kytkeä käyttöön myös napista painamalla.

Jarrutusenergiaa varastoidaan akkuihin myöhempiä sähköajoja varten. Sähköä voi säästellä ajon aikana, jotta myöhemmin voi ajaa päästöttömästi esimerkiksi kaupunkikeskustassa.

Hieman kohoavasta käyntiäänestä huomaa, milloin dieselmoottori lataa akkuja ajon aikana.

Hammasteltavaakin jää. Akut nostavat tavaratilan lattiaa ja syövät satakunta litraa kontin tilavuudesta.

Graafinen mittaristo on futuristinen, mutta symbolien koko ja ryhmittely eivät ole vielä hallussa.

Hybridin tuotanto alkaa viikolla 46, alkuun tuhannella autolla. Ensi vuonna tuotanto nousee 4 000–6 000 autoon. Ne menevät eri puolille Eurooppaa.

Yhdysvaltoihin ja Kiinaan Volvo vie ladattavaa XC60-hybridiä, jossa on bensiinimoottori. Suomeen uutuus saapuu vuodenvaihteessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensituntumalta
 • Autot
 • Volvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää