Auto

Biokaasu tunkee autoihin

Kaasuryhmittymä edistää biometaanin liikennekäyttöä

Tilaajille

 Biokaasun tuottajat ja tutkijat sekä autojen tuojat ovat perustaneet liittoutuman edistämään biokaasun käyttöä autojen polttoaineena Suomessa. Biokaasua syntyy eloperäisen aineksen kuten lannan, kasvien tai kaatopaikkajätteen hajotessa hapettomissa oloissa. Se voisi olla erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto autojen polttoaineeksi.

Liittoutumassa ovat autojen maahantuojia edustava Autotuojat Oy, Vehmaalla kaasua tuottava Biovakka Oy, maakaasuyhtiö Gasum Oy, Åbo Akademi ja tutkimusinstituutti PBI.

"On oikeastaan hassua, miten vähän biokaasua käytetään Suomessa", ihmettelee dosentti Magnus Gustafsson Åbo Akademista.

"Kehityksen esteenä ovat paljolti väärinkäsitykset. Esimerkiksi Saksassa on yli tuhat biokaasulaitosta. Manner-Euroopassa on yleistä, että biokaasun tuottajat pumppaavat tuotoksensa maakaasuverkkoon. Sitä voidaan kuljettaa myös pulloissa."

Gustafsson kertoo, että vuoden lopussa ilmestyy käsikirja biokaasun tuottamisesta teollisessa mittakaavassa.

Kun biokaasua käytetään autojen polttoaineena, siitä pitää ensin puhdistaa haitalliset kaasut. Jäljelle jää metaani, joka on aivan samaa ainetta kuin kaupan oleva maakaasu.

Maakaasulla ja siis myös puhdistetulla biokaasulla käyviä automalleja on Suomessa myynnissä jonkun verran, muualla enemmän. Maailmassa on kuusi miljoonaa metaaniautoa, ja esimerkiksi Saksassa niiden määrä kasvaa nopeasti.

Gasumilla on nyt viisi tankkausasemaa, ST1:llä yksi. Gasum avaa lisää tankkauspisteitä lähiaikoina, esimerkiksi Espoon Vermoon ja Helsingin Ruskeasuolle.

Myyntipäällikkö Jussi Vainikka ilmoittaa, että Gasum ottaisi jakeluverkostoonsa mielellään myös biokaasua myytäväksi.

Pelkästään Gasumilla on käytössä 65 kaasuautoa, joista osa työsuhdeautoina.

Biovakka Oy tuottaa Vehmaalla biokaasua muun muassa lannasta, puhdistamolietteistä ja elintarviketeollisuuden jätteistä. Omistajina on 20 sikalayrittäjää.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heilä paljastaa, että hanke lähti alkujaan ongelmista: sikaloiden lanta haisi ja levitysalueistakin oli pulaa.

Nyt Biovakan reaktorissa lannan hajuhaitoista katoaa 80–90 prosenttia ja taudinaiheuttajatkin tuhotaan.

Sikayrittäjät teettivät aikanaan esiselvityksen, jonka mukaan tällainen toiminta ei ikinä kannata Suomessa.

Toisin näyttää olevan, sillä Biovakka on avaamassa biokaasulaitosta Turkuun. Sellaista kaavaillaan myös Nastolaan ja Etelä-Pohjanmaalle.

Biovakka käsittelee kahdeksan rekkalastin verran jätettä päivässä ja tuottaa paitsi mainiota lannoitetta myös lähes kaksi megawattia lämpöä ja 1,4 megawattia sähköä.

Heilä vertaa, että neljän lehmän tai viiden kuuden sian lannasta saatava biokaasu riittää teoreettisesti energiaksi yhdelle omakotitalolle.

Yhtiössä mietitään jopa läheisten rehevöityneiden merenlahtien järviruokokasvustojen käyttämistä raaka-aineena. Näin Itämerestä saataisiin rehevöittäviä ravinteita pois ja vielä hyötykäyttöön.

Rehevöitymistä voitaisiin Heilän mielestä torjua myös korjaamalla vesien varsilla olevilta peltojen suojavyöhykkeiltä kasvusto biokaasun raaka-aineeksi. Näin otettaisiin ravinteita talteen ja vähennettäisiin päästöjä vesiin.

Biovakka aikoo ryhtyä tuottamaan biokaasusta polttoainetta myös autoille.

"Yhden hehtaarin kasvimassasta saadaan henkilöauton polttoainetta 50 000 kilometrin ajoon", Heilä siteeraa Jyväskylän yliopiston tutkimusta.

Dosentti Magnus Gustafsson pohtii, että Suomessa liikenteen polttoaineesta 5–10 prosenttia voisi olla peräisin bio- ja maakaasusta. Se sopisi erityisesti busseille, takseille ja jäteautoille.

Periaatteessa biokaasua riittäisi hyvinkin paljon, mutta tuotantoa rajoittaa esimerkiksi se, ettei raaka-ainetta kannata kuljettaa pitkiä matkoja. Biomassalle on myös usein parempia käyttötapoja, kuten paperin, ruuan, sähkön ja lämmön tuotanto.

Autotuojien tekninen asiantuntija Mikael Rehula kehuu biokaasua ekologisesti äärimmäisen lupaavaksi vaihtoehdoksi. Hän on kuitenkin vielä epävarma, saadaanko siitä Suomessa kannattavaa liikennepolttoainetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää