Auto

Nopeasti radalle

Taidot ja asenteet päivittyvät rata-ajoharjoittelussa.

Tilaajille

Jokaisen motoristin on hyvä välillä verestää taitojaan, kuten katseen käyttöä, kaarreajoa ja jarrutusta. Oivan tilaisuuden taitojen opiskeluun saa, kun osallistuu opastettuun rata-ajoharjoittelupäivään.

Ammattimaisesti ohjattua ajoharjoittelua tarjoavat monet tahot Suomen Motoristit ry:stä ja moottoripyöräkauppiaista moottorikerhoihin ja nettiyhteisöihin.

Opetusta kannattaa kysyä myös autokouluista. Kokemuksen kartuttua ajotaitoja voi pitää yllä avoimilla ratapäivillä.

Avoimet harjoitteluajat löytyvät moottoriratojen nettisivuilta. Moottoripyörien harjoittelupaikoiksi sopivat parhaiten suurilla turva-alueilla varustetut Alastaro, Botniaring, Motopark, Kemora ja ajokäytössä rajoituksin palveleva Räyskälän lentokenttäalue.

Koko kesän Suomen moottoriratoja kiertävä Radalle.com tarjoaa päivämaksua vastaan tilaisuuden rata-ajoon, tai vaikka ajanottolaittein dokumentoituun neljännesmailin kiihdytykseen.

"Ratapäivät tarjoavat turvallisen paikan opetella oman kulkupelin hallintaa ja testata menohaluja ja ajotaitoja", sanoo toiminnanjohtaja Aki Salmela.

Moottoripyora.org-nettiyhteisön taustalla vaikuttava MotOrg ry järjestää rataharjoittelua kolmeen tasoon jaetuissa ryhmissä. MotOrg on noin 800 jäsenellään yksi Suomen motoristien suurimmista jäsenyhdistyksistä.

Viime vuonna yhdistys järjesti 20 ratapäivää. Niissä kävi yli 1 100 osallistujaa. Tänä vuonna ratapäiviä on 23.

"Tapahtumissamme ajetaan ryhmittäin oman tason mukaan, joten kokemattomuutta ei kannata jännittää. Ensikertalaisille ja vähän radalla ajaneille annamme moottoripyörän ajotekniikkakoulutusta", kertoo yhdistyksen puheenjohtaja ja rata-ajovastaava Antti Suokas.

"Kokeneemmat ajavat valvottua rata-ajoa kovemmin vauhdein. Päivän kestävät kurssit parantavat pyörän hallintaa maantienopeuksissa."

"Koulutuksia vetää joukko asiaan perehtyneitä, Liikenneturvan kouluttajakurssin suorittaneita ajokouluttajia. Paikalla on myös pelastushenkilökuntaa sekä lippumiehet", Suokas kertoo.

Moottoripyöräpoliisien ajokouluttajina ja lainvalvojina toimivat Kimmo Järvinen ja Staffan Söderström pitävät ajoharjoittelua ja vapaita ratapäiviä hyvänä asiana.

"Ohjattu ajoharjoittelu on korvaamaton työkalu kuskien taitojen ja asenteidenkin muokkaamisessa", sanoo Järvinen.

Söderström ajaa superbiken SM-sarjaa kilpatasolla ja komppaa kollegaansa: "Normaalimotoristien lisäksi kurssitukseen pitäisi saada etenkin liikenteessä tötöilevät kuskit. Samoin mahdollisimman moni nuori kuski, ihan mopoiästä lähtien".

Ajoharjoittelua rataolosuhteissa tarjoavat muun muassa: www.smoto.fi, www.mp-tuki.fi, www.moottoripyora.org, www.smokry.net, www.excelsior.fi, www.helrc.com.
Vapaata rata-ajoa moottoriratojen nettisivut ja Radalle.com.
Tietoa Road Racing -kilpailemisesta ja osakilpailukalenteri www.srra.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Moottoripyörä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää