Auto

Autokauppiaat uskovat veromuutoksen nostavan myyntiä

Autokauppiaat odottavat ensi vuodesta ennätysvilkasta. Autoalan Keskusliiton AKL:n torstaina julkistaman kyselyn mukaan autokauppiaat arvioivat myyvänsä ensi vuonna 151 200 uutta henkilöautoa.

Tilaajille

Autokauppiaat vakuuttavat olevansa tyytyväisiä hallituksen esittämään autoveron muutokseen ja uskovat sen vauhdittavat vahvasti autokauppaa ensi vuonna.

Autoalan Keskusliiton puheenjohtaja, kauppaneuvos Matti Pörhö hehkutti torstaina Helsingissä alan toimitusjohtajaseminaarissa, että kyseessä saattaa olla jopa win-win-win-asetelma, jossa voittavat sekä kauppiaat, asiakkaat että ympäristö.

Pörhön mukaan liitto tekee nyt kaikkensa, jotta esitys menee läpi hallituksen esittämässä muodossa, eivätkä kauppiaat siksi halua esittää ehdotukseen muutoksia.

Tieto veromuutoksesta muutti radikaalisti autokauppiaiden ennusteita ensi vuoden automyynnistä. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan autokauppiaat arvioivat keskimäärin, että ensi vuonna ylletään noin 151 000 uuden henkilöauton myyntiin, kun arvio ennen hallituksen esitystä oli 132 000 autoa.

Kyselyn mukaan tänä vuonna arvioidaan päästävän noin 129 000 auton myyntiin.

Ala vakuuttaa myös luottamustaan siihen, että veronalennus siirtyy suoraan asiakashintoihin, eivätkä valmistajat esimerkiksi lähde korottamaan omia hintojaan. Uusien autojen hinta-alennukset ovat tällöin keskimäärin viisi prosenttia.

Kauppiaille tehdyn kyselyn mukaan enemmistö uskoo, että veronalennus heijastuu myös vaihtoautojen hintoihin, jotka alenevat 5–10 prosenttia.

Kaikkiaan kauppiaat pitävät näkymiä ensi vuodelle hyvinä myös kannattavuuden kannalta, sillä 45 prosenttia odottaa kannattavuuden paranevan ja saman verran kauppiaista arvioi sen pysyvän ennallaan. Kymmenen prosenttia ennustaa hienoista heikkenemistä.

AKL:n toimitusjohtaja Pentti Rantala uskoi uuden lainsäädännön ohjaavan ostajia valitsemaan vähemmän kuluttavia autoja, koska kulutus on suorassa yhteydessä hiilidioksidipäästöjen määrään.

Koska dieselautot kuluttavat bensiiniautoja vähemmän polttoainetta, Rantala uskoo, että dieselautojen osuus myynnistä nousee ensi vuonna ainakin 50 prosenttiin. Niiden osuus on tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 28 prosenttia.

Suomeen on vuosien 2003–2006 aikana tuotu vuosittain keskimäärin 30 000 käytettyä henkilöautoa. Rantala arvioi, että veromuutoksen vuoksi määrä laskee selvästi alle 20 000 kappaleen ja tuotavien autojen keski-ikä samalla alenee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää