Auto    |   Esittelyssä

Maastojen taitaja monipuolistui

Uusi Jeep Wrangler pärjää kaupungissa, mutta viihtyy maalla

Tilaajille

Maastoauto on yhtä kuin Jeep. Tämmöinen hieman virheellinen käsitys syntyi takavuosina. Maastoautoja on tietysti muitakin, mutta Jeep on edelleen myös maastoauto. Jeep on nykyään yhdysvaltalaisen Chrysler-yhtymän tuotemerkki. Chrysler uusi Jeepin perinteisen maastomallin Wranglerin perusteellisesti. Entisestä karusta metsien menijästä tehtiin kuluttajaystävällisempi niin, että esimerkiksi Suomen maahantuoja uskalsi jo ehdottaa Wrangleria jopa omistajansa ainoaksi autoksi.

Remontti ei kuitenkaan poistanut Wranglerin perusolemusta, vaikka autossa onkin ajonvakautus, ilmastointi ja radio. Wrangler on edelleen hiukan askeettinen, retrohenkinen erikoisauto. Wranglerilla pärjää missä vain. Taival taittuu niin kaupungissa kuin maantiellä, mutta parhaimmillaan auto on vaativissa oloissa. Jos on tarvetta ajaa vain kaupunkioloissa, Wrangler ei tunnu järkevältä autolta. Jos sitä vastoin matka suuntautuu metsäteille tai vastaaviin paikkoihin, Wrangler on auto paikallaan. Esimerkiksi motocrossradalla Wrangler piti pintansa leikittelevän kevyesti.

Jeepin maavara on 22 senttiä. Renkaat ovat muhkeat 245/75/R16-kokoa. Auton kynnys nousee korkeaksi, jolloin vähävartisilla voi olla pientä ongelmaa nousta autoon tai autosta pois.

Kuoppaisilla tai pehmeillä teillä maavara on hyvä olemassa. Kestopäällysteellä melko korkea auto käyttäytyy yllättävän rauhallisesti. Pelätty kallistelu ja nyökkiminen jää vähäiseksi. Wrangler uudistettiin edellisen kerran kymmenen vuotta sitten. Vanhassa mallissa rengas- ja muu meteli olivat kuulemma niin häiritseviä, että keskusteleminenkin oli vaikeaa. Uudessa Wranglerissa matkustamo on melko hiljainen. Melusaaste on saatu kuriin ainakin kohtalaisesti.

Ensimmäisen kerran Wrangler on nyt myös neliovinen. Ensimmäisen kerran tarjolla on myös dieselmoottori bensakoneen rinnalla. Jeep Wranglerin diesel on 2,8-litrainen italialaisen VM Motorin valmistama turbomoottori, joka kehittää 177 hevosvoiman (130 kW) tehon. Samanlainen moottori löytyy Jeepin naapurimerkin Dodgen Nitro-mallista.

Wranglerin bensakone on 3,8-litrainen V-kuutonen.

Kaikissa malleissa on vakiona kuusivaihteinen manuaalivaihteisto. Dieseliin on saatavana viisivaihteinen ja bensakoneeseen nelivaihteinen automaatti 1500 euron lisähintaan.

Normaalisti Wrangler on takavetoinen. Neliveto kytketään erillisestä valitsimesta. Alennusvaihteisto on kaksinopeuksinen. Tulokas pullistelee erikoisuuksia. Irrotettava katto, irrotettavat ovet, taitettava tuulilasi. Kaikki ovat ominaisuuksia, joita ei tavallisessa autossa ole.

Katon tai ovien irrottaminen vaatii asianmukaiset työkalut sekä riittävän säilytystilan. Turvakehikko auton sisällä vaikeuttaa hieman liikkumista takapenkille.

Erikoisrakenteinen katto ropisee iloisesti sateella. Tiedossa ei ole, miten peltikatto käyttäytyy kovilla pakkasilla. Wranglerin ulkomuoto heijastelee menneisyyttä. Pyöreät valot ja seitsensäleikköinen keula ovat Jeepin tunnusmerkkejä. Koruton takapenkki muistuttaa auton esi-isien tehtävästä sota-ajan autona.

Jeepin debyytti tapahtui 1942 nimellä MJ (Military Jeep).

Takaovi on kaksiosainen. Alaosa avautuu oikealle. Vararengas on kiinnitetty takaoven alaosaan.

Tavaratilaa löytyy 498 litraa (ISO) takaistuin normaaliasennossa. Takapenkki taittuu, jolloin tavaratila lähes kaksinkertaistuu.

Tavaratilaa rukatessa huomio kiintyi käteviin pääntukiin, jotka taipuivat taaksepäin. Kun penkin palautti normaaliasentoon pääntuki jäykistyi taas tehtäväänsä eikä taipunut mihinkään.

HyvääTehokas moottori, vaihteisto, maasto-ominaisuudet

HuonoaValoautomatiikka puuttuu, mittasuhteet kaupunkikäytössä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Esittelyssä
 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää