Auto    |   Turvallisu

Turvallisuus korostuu autoa ostettaessa

Pelkkä törmäysturvallisuus ei enää riitä

Tilaajille

 Turvallisuus on tärkeä tekijä kuluttajien tehdessä päätöksiäautojen ostosta. Autojen kolariturvallisuutta aletaan pitää jo itsestäänselvänä vaatimuksena. Kukaan ei halua ajaa autoa, jossaloukkaantumisriski onnettomuuden sattuessa on muita autoja suurempi.

Vaikka autojen kolariturvallisuus on parantunut, ja onnettomuuksia estävätlaitteen ovat lisääntyneet, ne eivät poista kuljettajan merkitystä.Tärkeintä on aina se, miten autoa ajetaan. Kelien vaihtelut huomioonottava turvallinen ja ennakoiva ajotapa on tärkein tekijä onnettomuuksienestämisessä. Autojen kolariturvallisuutta testaava EuroNCAPviettää ensi viikolla perustamisensa kymmenvuotisjuhlia. Törmäystestejäpuolueeton EuroNCAP on tehnyt vuodesta 1997 lähtien. Ne ovatkiinnittäneet tehokkaasti yleisön huomion autojen kolariturvallisuuteen.

EuroNCAP julkaisee juhlansa kunniaksi seitsemässä Euroopan maassa tehdyntutkimuksen siitä, mitkä ovat tärkeimmät valintatekijät autojenostopäätöksiä tehtäessä. On helppo olettaa, että kolariturvallisuus onyksi tärkeimmistä autonostokriteereistä.

Ruotsalaisen Folksam-vakuutusyhtiön tutkimuksen mukaan kuoleman riskivuosimallien 2000-2004 autoissa on 90 prosenttia pienempi kuin vuosina1980-1984 valmistetuissa autoissa. Vahvat kuoreteivät pelkästään riitä. Jos esimerkiksiturvavöitä ei käytetä, ei muistakaan auton turvavarusteista ole paljonhyötyä.

Turvavyö on edelleen tärkein autossa matkustavia suojaava turvavaruste.Joidenkin uusien autojen turvavyöt on varustettu myös esikiristimillä javoimanrajoittimilla, jotka entisestään parantavat turvavöiden antamaasuojaa.

Turvatyynyt tulivat ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 1980Mercedes-Benzin S-sarjan autoissa. Ne ovat yleistyneet jo kaikkiinautoihin. Yhdessä turvavöiden kanssa turvatyynyt muodostavat tehokkaansuojan. Yhdysvaltain liikenneministeriön vuoden alussajulkaisemassa raportissa todettiin, että turvavyöt, turvatyynyt ja muutautojen turvavarusteet ovat säästäneet maassa vuodesta 1960 lähtien329000 ihmisen hengen.

Turvavöiden ja turvatyynyjen lisäksi raportissa keskityttiin lastenturvaistuinten, parantuneiden ovien lukkojen, parantuneiden jarru- jaohjausjärjestelmien sekä parantuneiden runkorakenteiden tuomiinturvavaikutuksiin. Nykyisin autoissa on keskitytty onnettomuuksiaennalta ehkäisevien laitteiden kehittämiseen. Viime vuosienmerkittävimmäksi keksinnöksi on noussut ajonvakautusjärjestelmä ESP.Autojen valmistusmaasta riippuen käytössä on myös muitaajonvakautusjärjestelmän olemassa olosta kertovia kirjainyhdistelmiä.

ESP vakauttaa auton sen joutuessa luisuun jarruttamalla automaattisestieri pyöriä ja vähentämällä auton moottoritehoa.

Folksamin mukaan ESP onkin yksi tärkeimmistä turvalaitteista, jonkakuluttaja voi autoonsa hankkia. Folksamin tilastot kertovat, että ESPpuolittaa riskin joutua vakaviin loukkaantumisiin tai kuolemaan johtaviinonnettomuuksiin liukkaissa ajo-olosuhteissa. Amerikkalainen tieturvallisuusjärjestö NationalHighway Traffic Safety Association on laskenut ESP:n vähentävänhenkilöautojen tieltä tai ajosuunnasta suistumisia 35 prosenttia,katumaastureilla jopa 67 prosenttia.

Saksan vakuutusyhtiöiden liitto GDV on todennut tutkimuksissaan, että 60prosentissa kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa auto on ollutluisussa. ESP:n avulla noin kaksi kolmasosaa näistä onnettomuuksistaolisi voitu välttää. Jos tilannenopeus on liian kova, eiajonvakautusjärjestelmästäkään ole apua. ESP:n hyödyt ovat tulleet esiin myös monienautonvalmistajat omissa tutkimuksissaan. ESP onkin kovaa vauhtiayleistymässä vakiovarusteeksi perheautoihin. Lisävarusteena ESP:n hintavaihtelee 200-1200 euron välillä.

Onnettomuuksien ennalta ehkäisyssä pitää aina ottaa huomioon myösperusasiat. Turvallisuuteen vaikuttavat aina myös auton kunto,ajo-ominaisuudet, hallittavuus, näkyvyys, valot ja renkaiden kunto...

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää