Auto    |   Ensituntumalta

Jäähyväiset tankinkorkeille

Belgiassa tehtävät kolme uutta korimallia tulevat markkinoilleyhtä aikaa

Tilaajille

Sardinia. Perinpohjin uudistunut Ford Mondeo rantautuuSuomen automarkkinoille kesäkuun puolivälissä. Vaihtoehdoiksi tulee kolmeeri korimallia: farmari, viistoperä ja sedan.

Mondeo on kasvanut kokoa, esimerkiksi viistoperä on pidentynyt lähes viisisenttiä. Farmarin tavaratila puolestaan on kasvanut 45 litraa.Takaistuimet taitettaessa tilaa on nyt 1745 litraa. Valmistaja on esitellyt uutuuttaan jo viikkojakeväisessä Sardiniassa, ja viimein koeajolle ovat päässet myössuomalaiset.

Kokeilen aluksi farmaria. Voimanlähteenä on 2-litrainen, 140 hevosvoimandiesel. Maahantuoja ounastelee dieselien kasvattavan suosiotaanesimerkiksi siksi, että yritykset ovat ryhtyneet asettamaan autojensahiilidioksidipäästöille rajoja, ja dieselithän ovat bensakoneitapienempiä hiilidioksidin tuottajia.

Farmari-Mondeon diesel murisee toki sen verran, että sen tunnistaadieseliksi, mutta kaiken kaikkiaan se vaikuttaa melko hiljaiselta niinkuin auto ylipäätään.

Mutkaisella vuoristotiellä täytyy valita yllättävän pieni vaihde, silläpienillä kierroksilla moottorin vääntö ei tunnu vakuuttavalta.

Sen sijaan pätevän tuntuiset jarrut vakuuttavat haastavalla ajoreitillä.

Ulkona on paahtavan kuuma. Ilmastointilaite saakin ahkeroida, kunpuikkelehdin vuorten lomitse kohti Porto Cervoa. Vuonna 1993 markkinoille tullut Mondeo on EuroopanFordille erittäin tärkeä malli. Auto tehdään Belgiassa Genkissä, jonkatehtailla on toteutettu yli 700 miljoonan euron investointiohjelma.

Tuotantotekniikan kehityksen ansiosta Mondeon katon ja seinän välissä eiesimerkiksi ole nähtävissä selvää saumaa, koska ne on liitetty yhteenlasertekniikalla.

Uusi Mondeo onkin teknisesti edistyksellisin auto, jonka Euroopan Ford ontuonut markkinoille. Käytännöllinen edistysaskel on korkiton tankkaus.Polttoaineen tankissa ei ole korkkia, jonka avaamisessa ei siis tarvitsetahria käsiä.

Täyttöaukkoa suojaavan läpän ansiosta korkiton tankki on Fordin mukaanyhtä turvallinen kuin korkillinen.

Täyttöaukko on sellainen, että bensa-autoon ei sovi dieselintankkauspistooli eikä dieselauton tankkiin bensan tankkauspistooli.

Matkustajiakin suojelevia järjestelmiä on kehitetty. Erilaisiaturvatyynyjä on vakiona seitsemän, joista uutena tyyny kuljettajanpolville. Lisäksi ohjauspylväs vetäytyy törmäyksessä matkustajastapoispäin vaakatasossa lähes yhdeksän senttiä. Ominaisuus on jo käytössäjoissakin muissa Fordin malleissa. Dieselin jälkeen kokeilen 2,5-litraisellabensakoneella varustettua viistoperämallia, joka tuntuu varsinerilaiselta, mukavammalta.

Hevosvoimia on 220. Auto kulkee vahvan tuntuisesti kuutosvaihteella 65kilometrin tuntivauhdissa, kun kierroslukumittari näyttää jotain 1300kierrosta minuutissa.

Auto on vielä hiljaisempi kuin edellinen dieselmalli. Mutkatiellä sekulkee oikein sujuvan tuntuisesti. Ei ole olosuhteissa valittamista,varsinkaan kun myös saaren floora ja fauna tarjoavat esteettistä iloa.

Rinteitä verhoavat villikukat, pensastot ja vehreälehväisetvuoristometsiköt. Suurin yllättäjä on tietä ylittävä kilpikonna. Ensituntumalta saatu vaikutelma uudesta Mondeosta onihan positiivinen. Auto vaikuttaa mukavalta ja monipuoliselta.Erityisesti mieleen on hiljaisuus, eihän Mondeo kuitenkaan ole mikäänhuippukallis auto.

Edullisimmillaan hinta on 28120 euroa. Ylenpalttisesti varusteltujenversioiden hinnat kipuavat kuitenkin yli 40000 euron.

Mondeoon tarjolla olevien varusteiden listan lukeminen saa hämilleen.Nykyautoihin on saatavissa pyörryttävä määrä erilaisia laitteita jaominaisuuksia. Niiden hankinnan kannattavuuden punnitsemisessa tavallinenihminen joutuu epäilemättä haasteelliseen tilanteeseen.

Uusi Mondeo tulee Suomeen siis kesäkuun puolivälissä. Osamoottorivaihtoehdoista tulee tosin vasta joitakin kuukausia myöhemmin.

Hinta:alkaen 28120 euroa.

Korivaihtoehdot: Neliovinen sedan, viisiovinenviistoperä, farmari.

Valmistuspaikka: Belgia, Genk.

Bensamoottorit: 1) 1,6-litrainen (81 kW, 110 hv; 160Nm), vaihteistona 5-vaihteinen manuaali. Sama moottori saatavissa myös 92kW:n tehoisena. 2) 2-litrainen (107 kW, 145 hv; 185 Nm), vaihteistona5-vaihteinen manuaali. 3) 2,3-litrainen (118 kW, 161 hv; 208 Nm),vaihteistona kuusivaihteinen automaatti. 4) 2,5-litrainen (162 kW, 220hv; 320 Nm), 6-pykäläinen käsivaihteisto.

Dieselit: 1) 1,8-litrainen (74 kW, 100 hv; 280 Nm -yliahto-toiminnolla 295 Nm), 5-vaihteinen käsivaihteisto. Sama moottorisaatavissa myös tehokkaampana (92 kW, 125 hv, 320 Nm -yliahto-toiminnolla 340 Nm), vaihteistona 5- tai 6-vaihteinen manuaali.2) 2-litrainen (96 kW, 130 hv; 320 Nm - yliahto-toiminnolla 340 Nm),6-vaihteinen manuaali tai automaatti. Sama moottori saatavissatehokkaampana (103 kW, 140 hv; 320 Nm - yliahto-toiminnolla 340 Nm),vaihteistona 6-pykäläinen manuaali.

EU-yhdistetty kulutus:vähimmillään 5,7, enimmillään9,3 l/100 km.

Hiilidioksidipäästöt: vähimmillään 151 g/km jaenimmillään 222 g/km.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensituntumalta
 • Autot
 • Ford

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Terveydenhuoltoa ei uudisteta pelkoja lietsomalla – Heikki Hiilamo paljasti asenteensa puhuessaan yksityisistä yrityksistä härskeinä välistävetäjinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää