Auto    |   Gtü-katsastusraportti

Škoda Yetissä on vähiten vikoja

Tšekkiläinen Škoda Yeti -katumaasturi nousi toisen kerran peräkkäin saksalaisen GTÜ-katsastusraportin kärkeen. Toyota pienemmän keskiluokan paras kaikissa ikäryhmissä. Parhaiden ja huonoimpien mallikirjo on laajentunut.

Tilaajille

Tšekkiläinen Škoda Yeti -katumaasturi nousi toisen kerran peräkkäin saksalaisen GTÜ-katsastusraportin kärkeen. Koko selvityksen vähävikaisimmassa autossa, alle kolmevuotiaassa Yetissä, havaittiin vain 1,8 vikaa sataa autoa kohti. Se on GTÜ:n mukaan sensaatiomaisen hyvä tulos.

Seuraavaksi vähiten vikoja löytyi alle kolmivuotiaista Peugeot 3008:sta (2,9), Audi A3 Cabrioista (3,1) ja Porsche 911:sta (3,7).

GTÜ-raportti koostuu viidestä miljoonasta katsastuksesta. Mallit ovat paremmuusjärjestyksessä seitsemässä kokoluokassa ja viidessä ikäryhmässä.

Tilastossa on mainittu keskimääräiset ajomäärät kokoluokittain ja ikäryhmittäin. Isoilla autoilla ja tila-autoilla ajetaan enemmän, pikkuautoilla sekä urheilu- ja avoautoilla vähemmän.

GTÜ-raportin vikaindeksi on katsastuksessa havaittujen vikojen määrä sataa autoa kohti seitsemässä pääkohdassa. Ne ovat pyöräntuenta, ohjaus, jarrut, kori ja alusta, sähköjärjestelmä ja valot, öljyvuodot, sekä pakoputkisto/päästöt. Edellä mainitut viat vaikuttavat merkittävästi turvallisuuteen tai ympäristöön.

Autojen ikääntyminen ja huollon laiminlyönti näkyvät tilastossa. Yli yhdeksänvuotiaissa autoissa on keskimäärin yksitoista kertaa enemmän vikoja kuin alle kolmevuotiaissa.

Lähes joka viides Saksassa rekisteröity auto on ajokelvoton eli ne on hylätty katsastuksessa merkittävän vian vuoksi. (GTÜ:n hylkäysprosentti 19,1).

Saksan 43 miljoonasta henkilöautosta 8,2 miljoonaa on ajokelvottomassa kunnossa. Jarruvikoja on 6,5 miljoonassa yli yhdeksänvuotiaassa henkilöautossa.

Tuloslista on mielenkiintoinen ja laaja. Mukana on viisi ikäryhmää, seitsemän kokoluokkaa eli yhteensä 35 taulukkoa, kärkisijaa ja jumbosijaa.

Ykkössijoille yltäneiden merkkikirjo on laaja. Kärjessä on Toyota (8 kärkisijaa). Sitä seuraavat Jaguar ja Porsche (4), Peugeot (3), Audi, Honda, Lexus, Mazda, Opel ja Volkswagen (2), Mercedes-Benz, Seat, Škoda ja Subaru (1).

Peränpitäjien lista on laajempi. Eniten jumbosijoja keräsi Alfa Romeo. Seuraavina tulevat Peugeot ja Renault (4), Fiat ja Nissan (3), Audi, Ford, Kia ja Volvo (2), BMW, Chevrolet, Citroën, Dacia, Jeep, Mercedes-Benz, Opel ja Volkswagen (1).

Muutama merkki löytyy sekä kärki- että häntäpäästä. Tällaisia ovat Audi, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot ja Volkswagen. Tämä merkitsee suuria laatueroja mallien ja vuosimallien välillä.

GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) on Saksan kolmanneksi suurin katsastusyritys.

Lähde: Auto Zeitung-Sonderheft: Gebrauchtwagen 2013: Saksalaisen Auto Zeitung -lehden erikoisnumero. Lisätietoja:
www.autozeitung.de ja www.gtue.de.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää