Auto    |   Ensituntumalta

Rapid osuu oikeaan hetkeen

Škodan uutuusmallin tutut ja turvalliset perusratkaisut puhuttelevat hintaherkkiä ostajia.

Tilaajille

Bratislava. Eurokriisi kurittaa myös autokauppaa ja autonvalmistajia. Kuluttajat siirtävät autojen ostopäätöksiä ja myynti Euroopassa on laskussa.

Škodan seitsemäs malli Rapid näyttää osuvan ajan hermoon. Edullinen ja tilava uutuusmalli puhuttelee varmasti epävarmoja ja hintaherkkiä autonostajia. Rapid onkin jo ehditty ristiä eurokriisiautoksi.

Škoda kehuu Rapidin tarjoamaa hinnan ja laadun suhdetta, vaikka virallisia hintoja ei ole edes kerrottu. Hintaneuvottelut Škodan maahantuojan Helkaman kanssa ovat vielä käymättä. Myös autojen tarkka varustelu on vahvistamatta.

Jos uskoo saksalaisissa autolehdissä olleita hinta-arvioita, voi veikata, että Suomessa lähtöhinta asettuu 16 000–17 000 euron tietämille.

Rapid sijoittuu Škodan mallistossa Fabian ja Octavian väliin. Valmistajan edustajat eivät pidä ollenkaan Rapidin vertaamisesta Octaviaan. Sitä ei voi kuitenkaan välttää, sillä Rapid perustuu Octaviasta tuttuun tekniikkaan.

Mitoissa on kuitenkin eroja. Rapid on 8,6 senttiä lyhyempi ja 6,3 senttiä kapeampi kuin Octavia, mutta akseliväli on 2,4 senttiä pitempi.

Octavia uudistuu ensi vuonna ja silloin erot Rapidiin lisääntyvät huomattavasti, valmistaja vakuuttaa.

Rapidin sanotaan ilmentävän Škodan uutta muotokieltä, joka otetaan käyttöön kaikissa uusissa malleissa. Lopputulos on varsin tavanomainen. Rapidin ulkomuodossa ei ole mitään sellaista mieleenpainuvaa yksityiskohtaa, joka erottaisi sen muista samankokoisista porrasperäisistä sedaneista.

Vahvuudet löytyvät muualta. Perustekniikka on kunnossa, ja moottorit kuluttavat vähän. Turvavarustelu on Euroopassa menestymiseen vaadittavaa tasoa.

Kaikkein merkittävin ominaisuus on kuitenkin se, että Škoda on loihtinut Rapidiin uskomattoman avarat sisätilat. Kaiku ei sentään vastaa, kun Rapidiin huutaa, mutta esimerkiksi takana olevien jalkatilojen puolesta Rapid sopisi vaikka taksikäyttöön.

Monia perheitä miellyttää varmasti tavaratila, joka vetää komeat 550 litraa. Se on vain 35 litraa vähemmän kuin viistoperäisessä Octaviassa.

Tavaratilan käytettävyyttä lisää se, että luukun saranat on laitettu takaikkunan ylälaitaan eli mukana on viistoperäauton käytännöllisyys.

Miinusta tulee vain korkeasta nostokynnyksestä, joka vaikeuttaa isojen ja painavien tavaroiden laittamista sisään.

Kuljettajalle Rapid on helppo auto. Ohjaamo on tylsä mutta toimiva. Hallintalaitteiden ja säätönappuloiden opettelemiseen ei tarvitse uhrata aikaa. Matkaa pääsee ilman tuumaustaukoa.

Sisustuksessa on käytetty paljon muovia, mutta silti lopputulos ei ole halvan oloinen. Škodamaiseen tapaan Rapidissa esitellään muutamia pieniä ratkaisuja, joilla pyritään mukavuuden parantamiseen. Niistä käytännöllisin on tavaratilan kaksipuolinen pohja. Toinen puoli on tarkoitettu märkien tavaroiden kuljettamiseen.

Rapidin varma ote tiehen miellyttää ajossa. Auto taittuu mutkiin tarkasti. Bratislavan ympäristön pomppuisilla teillä jousitus nieli heitot vähin äänin.

Koeajossa ollut 1,2-litrainen (77 kW) ahdettu bensiinikone riitti mainiosti tämän kokoiseen autoon. Hyvä vääntö ja vaihteiden välitys vähensivät vaihtamistarvetta.

Ajettavuudessa ja ajomukavuudessa Rapid ei häviä kilpailijoilleen.

Rapidin valmistus alkaa lokakuussa ja myynti Suomessa vuoden vaihteen tienoilla. Hintansa ja ominaisuuksiensa puolesta Rapidia ei voi jättää harkinnassa väliin, kun taloudestaan tarkka perhe valitsee uutta autoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ensituntumalta
 • Autot
 • Skoda

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää