Auto

Tuntematon hybridi haastaa valtaa pitävän polttomoottorin

Vuoden autoksi valittua maailman ensimmäistä hybridiautoa onmyyty maailmalla 230000 kappaletta

Tilaajille

 Toyota Priuksen valinta vuoden 2005 autoksi Euroopassa yllättimonet. Hybridiauton myyntiluvut ovat marginaaliset, muotoilultaan taiajettavuudeltaan Prius ei poikkea mitenkään dramaattisesti edukseen.

Maailmalla ajokkia on tähän mennessä myyty 230000 kappaletta. Euroopanosuudeksi ennakoidaan kuluvana vuonna noin 8500 Priusta. Ensi vuodeltahaetaan kaksinkertaisia lukuja. Voimanlähteenätoimiva poltto- jasähkömoottoriyhdistelmä edustaa sen sijaan poikkeuksellista osaamista.Niinpä valintaa voidaankin pitää kunnianosoituksena edistyneelle,hiilidioksidipäästöjä leikkaavalle tekniikalle.

Jo nyt Priuksen hiilidioksidipäästöt alittavat raja-arvot, joihin autoalatähtää Euroopassa vuoteen 2012 mennessä. Euroopan kruunaamaajokki on ensimmäinensarjatuotantoon ehättänyt hybridiauto. Polttoaineenkulutus asettuusadalla kilometrillä 5,5 litran tuntumaan.

Eurooppalaisittain tämä ei vielä ole mitenkään vallankumouksellista.Vanhalla mantereella vannotaan pikemminkin dieselin nimiin. Kehittyneetnakuttajat pääsevät kevyesti alle hybridin lukemien.

Sen sijaan Yhdysvalloissa asiat ovat toisin.

"Tällä hetkellä siellä on meneillään jonkinmoinen hybridibuumi", TKK:nautolaboratorion professori Matti Juhala vahvistaa. Hybridin syvinolemus jakautuu kahtia. Kysymyksessäon ajoneuvo, jonka energiatalous kumpuaa kahdesta tai useammastaenergiamuodosta.

Priuksen kohdalla kysymyksessä ovat sähköakku ja fossiilinen polttoaine.Kaksineuvoisen järjestelmän tarkoituksena on parantaa polttomoottorinkehnohkoa hyötysuhdetta.

"Järjestelmä tasaa kovimmat kulutushuiput. Esimerkiksi kiihdytyksissäsähkömoottori tukee polttomoottoria ja antaa samalla ylimääräisenenergialatauksen", Juhala tiivistää.

Samalla ilmakehän lämpenemistä edistävät hiilidioksidipäästöt pysyväterittäin maltillisina. Prius syytää ilmoille 104 grammaa hiilidioksidiakilometriä kohden, kun keskiarvo on 165 grammaa. Euroopassa Priustaon kuitenkin myös kritisoitu.Parhaimmillaan hybridi on ruuhka- ja kaupunki ajossa, mutta koriratkaisuviittaa pikemminkin perheen pitkiin mökkimatkoihin, maantieajoon.

Juhalaa hykerryttää. Kun eurooppalaisittain isolta vaikuttava autosiirretään varsinaiselle markkina-alueelleen, optinen harha poistuu.

"Kaliforniaan se auto on kehitetty!" Juhala sanoo.

"Siellä lait ovat tiukkoja ja päästönormit pitää saavuttaa.YhdysvalloissaPrius on kaikkien monstereiden keskellä pieni ja kätevä kaupunkiauto!"

Aika on muutenkin suotuisa. Käsistä karanneet bensiininhinnat ovatsäikäyttäneet amerikkalaiset. Nyt halutaan entistä vähäruokaisempia jatehokkaampia autoja. Jatkossa Toyotakeskittyy nimenomaan isompienautojenhybridisointiin. Yhtiön filosofian mukaan isoista päästöistä leikataanhybridien avulla isoja säästöjä.

Lexuksen GS-maasturin hybridiversion valmistus alkaa ensi keväänä. Alanuutislehti Automotive Newsennakoi Camryn hybridisointia vuonna 2006,Lexuksen LS seuraisi 2007 ja Corolla 2008.

Pitemmällä aikajaksolla japanilaismerkki aikoo hybridisoida kokotuotevalikoimansa.

Hybridiautojen sarjavalmistuksen maailman toiseksi suurin autonvalmistajaaloittanee myös Kiinassa, jossa huimasti kasvava autokanta nostaahiilidioksidipäästöt pian pilviin. Markkinoille rynnivätmyös muut autonvalmistajat.Renault ilmoitti äskettäin aloittavansa oman hybridituotantonsa "pian".

Jotakin osviittaa aikataulusta antaa se, että Meganen ja halpisautoLoganin tuotanto aloitetaan niin ikään Kiinassa vuonna 2006.

Mercedes-Benz tuonee hybridikäyttöiset S- ja R-mallit Yhdysvaltainmarkkinoille vuonna 2006. BMW suunnittelee tuovansa 7-sarjaansahybridikäyttöisen vaihtoehdon vuonna 2007.

Perivätkö hybridit maan? Autoprofessorihaluaa muistuttaa alan kehityksenpitkästä jänteestä.

Sähköautoa pidettiin pitkään polttomoottoriauton todennäköisimpänäseuraajana. Huonosti varaavat akut rajoittavat edelleen kohtalokkaastiauton toimintasädettä.

Samalla panostetaan yhä enemmän vetyauton kehittelyyn. Silti varsinaiseenvedyn valtakauteen on vielä vuosikymmenten matka.

Sähkö- ja polttomoottoria rinnan käyttävä ajoneuvo on askel kohtipolttomoottorin korvaavia voimanlähteitä.

"Ei tällainen hybridi maata peri. Se on yksi vastaus kasvaviinhiilidioksidipäästöihin, mutta ei välttämättä ainoa."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Toyota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää