Ministeriö: Tunneleissa ei pysähdytä eikä käännytä - Autot | HS.fi

Ministeriö: Tunneleissa ei pysähdytä eikä käännytä

Suomessa on pian viisi yli 500 metrin tunnelia

Ministeriö: Tunneleissa ei pysähdytä eikä käännytä

30.12.2008 0:00

Pitkät, yli 500-metriset tunnelit ovat suomalaisessa liikennekulttuurissa vielä niin tuore asia, että viranomaiset joutuvat neuvomaan autoilijoita niiden käytössä. Liikenne- ja viestintäministeriö muistutti maanantaina tiedotteella kulkijoita tunneliajamisen liikennesäännöistä.

Viestin ydin on, että tunneleissa ei saa peruuttaa eikä tehdä U-käännöstä. Ajovalojen on oltava päällä. Jos on hätä- tai vaaratilanne, auton saa pysäyttää, mutta mahdollisuuksien mukaan tätä tarkoitusta varten varatuille paikoille.

"Taustalla on se, että tunnelit ovat uusi ilmiö Suomessa. Niitä pysähdytään ihailemaan ja ilmeisesti navigointilaitteetkin voivat mennä siellä pimeiksi", sanoo yli-insinööri Juha Valtonen.

Julkisuutta saivat myös marraskuun lumimyräkässä nähdyt tapaukset: jotkut autoilijat pysäyttivät autonsa ykköstien vasta-avatun Muurla–Lohjanharju-osuuden tunnelissa ja alkoivat raaputtaa jäätä ja lunta auton ikkunoista.

Valtosen mukaan tarinoita liikkuu myös siitä, että navigaattorit saattaisivat alkaa neuvoa tekemään U-käännöksen pitkässä tunnelissa, mutta varmuutta asiasta ei ole.

"Kyllä silloin aika sokea usko on."

Suomen ensimmäinen yli 500 metriä pitkä tunneli avattiin Vuosaaressa viime tammikuussa. Se on 1,5 kilometriä. Turun ja Helsingin väliselle, vuoden alussa avautuvalle moottoritielle tulee neljä yli 500-metristä. Pisin on yli 2,2 kilometriä.

Pysäyttäminen ja pysäköiminen ovat kiellettyjä lyhyemmissäkin tunneleissa ja alikuluissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita