Auto

Esittelyautojen verotus hiertää autokauppiaita

Autokauppias Matti Pörhö: Punakilpisten esittelyautojen hallinnointi on liian byrokraattista

Tilaajille

Oululaisen autoliikkeen pihassa seisoo kahdenlaisia esittelyautoja. Toisissa on tavalliset valkopohjaiset rekisterikilvet mustin kirjaimin, toisissa punakilvet.

Punakilpisillä verottaja halusi tulla autoalaa vastaan, kun autoverotusta uudistettiin vuonna 2009. Niistä tilitetään autovero vasta myyntihetkellä.

"Jos autoliike rekisteröi auton esittelykäyttöön, se on sen jälkeen tuotantoauto, josta pitää myydessä tilittää arvonlisävero. Alan avuksi kehitettiin punakilpiset esittelyautot, joista ei ennen myyntiä tarvitse maksaa myöskään autoveroa", hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriön vero-osastolta selittää.

Muutos ei ole ollut autoalan mieleen.

"Esittelyautojen pito on muuttunut kalliiksi ja sekavaksi. Automyyjät eivät pääse tutustumaan uusiin malleihin, kun he eivät saa ajaa punakilpisillä kuin tankkaamaan", harmittelee Wetterin autoliikkeen toimitusjohtaja Aarne Simula.

Autoliikkeet joutuvat rekisteröimään tavallisia niin sanottuja kovakilpisiä autoja esittelyautoiksi, vaikka niistä joutuu maksamaan arvonlisäveron.

"Punakilpisten hallinnointi on tehty niin byrokraattiseksi, että meidän on ollut pakko rekisteröidä myös tavallisia kovakilpisiä esittelyautoja, joita verotetaan rankemmin", Pörhön autoliikkeen toimitusjohtaja Matti Pörhö kertoo.

Hän laskee ylimääräistä arvonlisäveroa koituvan vuodessa noin 200 000 euroa sadasta kovakilpisestä esittelyautosta.

Pörhöllä, Juhan Autossa ja Wetterillä noin puolet esittelyautoista on kovakilpisiä.

"Haluamme tarjota automyyjille työsuhdeauton, jota käytetään myös esittelyautona. Siksi meillä on aika paljon kovakilpisiä", Juhan Auton autosihteeri Pirjo Turula kertoo.

Suomessa myydään vuosittain tuhansia esittelykäytössä olleita henkilöautoja. Autoala laskee tekevänsä niillä vähintään 20 miljoonan euron tappiot.

"Muuttuneen verokäytännön vuoksi esittelyautoja ei uskalla ottaa yhtään liikaa, vaikka niillä onkin oma ostajakuntansa", harmittelee Pörhön autoliikkeen myyntijohtaja Arto Rahikkala.

Autoala yrittää vaikuttaa eduskuntaan verotuksen muuttamiseksi. EU:n komissio ei autoalan valitukseen puuttunut.

"Halusimme komission selvittävän, lasketaanko arvonlisävero esittelyauton koko myyntihinnasta, johon sisältyy myös autovero. Tällöinhän alvi lasketaan myös autoverolle", sanoo Pekka Rissa, Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja.

"Vai lasketaanko alv pelkästään esittelyauton autoverottomasta hinnasta niin kuin autoala haluaisi?"

EU-tuomioistuin on todennut, että Suomen käytäntö, jossa autoverolle maksetaan alvia, on väärä. Autoalan Keskusliitto arvioi, että viime vuonna 110 suomalaista autoliikettä maksoi ylimääräiseksi kokemaansa arvonlisäveroa yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

"Puhumattakaan yritysten leasingautoista, joista koitui arvonlisäveroa yrityksille ja leasingyhtiöille noin 50 miljoonaa euroa. Se on vaikeina aikoina kohtuuton summa", Rissa harmittelee.

Tapio Mainio HS
Oulu

Punakilpisten rajoitukset

 Automyyjä ei saa ajaa punakilpisellä esittelyautolla kuin tankkaamaan.

 Autoja ei voi käyttää huollon sijaisautona.

 Yhdelle asiakkaalle auton voi luovuttaa korkeintaan kolmen vuorokauden ajaksi.

 Ajoista on pidettävä kirjaa.

 Autoa valvovat verottaja ja tulli.

 Auto on myytävä yhdeksän kuukauden kuluessa käyttöönotosta. Muutoin sen jälkeen sillä ei saa ajaa metriäkään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Autovero
 • Verotus
 • Tapio Mainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää