Auto

"Romutusikäiset" autot liikenteen turvallisuusriski – Liikennevakuutuskeskus kehuu tätä uusien autojen ominaisuutta

Vanhat autot ovat todellinen turvallisuusriski liikenteessä, käy ilmi Liikennevakuutuskeskuksen tilastoista. ”Uusissa autoissa on aktiivisia turvavarusteita, joilla koko onnettomuus voidaan estää”, sanoo liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari.

Tilaajille

Vanhat autot ovat todellinen turvallisuusriski liikenteessä, käy ilmi Liikennevakuutuskeskuksen tilastoista.

Huhtikuun loppuun mennessä sattuneista onnettomuuksista peräti 90 prosentissa onnettomuuden aiheuttanut henkilöauto oli yli 10 vuotta vanha.

Joka viidennessä onnettomuudessa auto oli vähintään 20 vuotta vanha. Liikennevakuutuskeskus kuvaa tällaista autoa ”romutusikäiseksi”.

”Uusissa autoissa on ennen kaikkea aktiivisia turvavarusteita, joilla koko onnettomuus voidaan estää”, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari.

Parkkari nostaa esiin erityisesti ajonvakautusjärjestelmän, joka muun muassa estää autoa luisumasta sivuttain jarruttamalla yhtä pyörää kerrallaan.

Sen on arvioitu liukkaalla tiellä pienentävän onnettomuusriskin jopa puoleen. Järjestelmä on ollut pakollinen Euroopassa myydyissä uusissa automalleissa vuodesta 2012 lähtien.

Ajonvakautusjärjestelmä olisi voinut estää esimerkiksi suistumisonnettomuuksia, joita on sattunut tänä vuonna keskimääräistä enemmän. Niitä oli lähes kolmannes kaikista moottoriliikenteen onnettomuuksista.

”Suistumiset tapahtuvat tyypillisesti alemmalla tieverkolla. Alkuvuonna erikoista oli tämäntyyppisten onnettomuuksien lisääntyminen valta- ja kantateillä, joilla yleensä sattuu enimmäkseen kahden ajoneuvon kohtaamisonnettomuuksia. Kohtalokkaisiin seurauksiin vaikutti keski- ja reunakaiteiden puute useilla tieosuuksilla”, sanoi Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari tiedotteessa.

Alkuvuosi on ollut liikenteessä synkin viiteen vuoteen. Tämän vuoden alusta huhtikuun loppuun liikenteessä kuoli 81 ihmistä. Moottoriliikenteessä kuoli 64 ihmistä, ja suurin osa näistä kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui henkilöautoille.

Suomen rekisterissä olevien autojen keski-ikä on noussut jo yli 13 vuoteen. Vielä 1980-luvulla suomalaiset ajoivat keskimäärin seitsemän vuotta vanhoilla autoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää