Auto

Autosi saattaa olla tietämättäsi käyttökiellossa – lähes joka viides maksaa veronsa myöhässä

Jos maksaa ajoneuvoveron myöhässä, auto menee heti käyttökieltoon. Lakimies arvostelee Trafin ehdotonta käytäntöä: ”Totta kai se on ihan mahdoton. Ne eivät anna periksi senttiäkään.”

Jos maksaa sähkölaskun päivän, parin tai muutaman viikonkin myöhässä, sähköt eivät katkea.

Tekeehän sitä ihminen virheitä ja unohtaa.

Sama pätee muihinkin maksuihin: ei ole maailmanloppu, jos maksu myöhästyy vähän.

Ajoneuvovero on poikkeustapaus. Mikäli ajoneuvoveron maksaa vähänkin myöhässä, auto menee käyttökieltoon välittömästi.

Jos siis maksaa epähuomioissaan vaikka päivän myöhässä ajoneuvoveronsa – tässä vaiheessa karhukirjettä, jossa ajoneuvon kerrotaan olevan käyttökiellossa, ei siis ole vielä tullut – jättää asian sikseen ja ajaa seuraavana päivänä töihin, syyllistyy rikokseen, koska auto on käyttökiellossa.

Jos vaikka poliisi ottaa kuskin kiinni tällaisesta kataluudesta, saa sakot. Pahimmassa tapauksessa rekisterikilvet lähtevät valvovan viranomaisen matkaan. Sakot saa myös silloin, jos on lainannut käyttökiellossa olevaa autoa kaverilleen.

Tämä saattaa tuntua kohtuuttomalta rangaistukselta, jos kyse on muutaman päivän myöhästymisestä ja silkasta huolimattomuudesta.

Ajoneuvovero on syytä erottaa autoverosta. Autovero maksetaan könttänä autoa ostettaessa, mutta ajoneuvoveroa maksetaan vuosittain yhdessä tai useammassa erässä.

Trafin lakimies Matti Kurth kertoo, että käyttökieltomenettelyssä toimitaan vain lain mukaan.

”Liikenteen turvallisuusvirasto kantaa ajoneuvoveron ajoneuvoverolain mukaisesti. Ajoneuvoverolain 58 §:n mukaan ajoneuvo on käyttökiellossa, mikäli ajoneuvolla on erääntynyttä veroa. Käyttökielto päättyy, kun maksuunpantu vero on kokonaan suoritettu.”

Kurthin mukaan vertailu esimerkiksi sähkölaskuun ei ole täysin relevantti.

”Yksityisoikeudelliset sopimukset ja niistä koituvat velvoitteet käyttäytyvät eri tavoin kuin lailla säädetty vero. Ajoneuvoverolaissa määritetty käyttökielto liittyy veron tehokkaaseen perintään.”

Verollisella on paljon vastuuta ajoneuvoveroasioissa. Vaikka virhe olisi jossain muualla kuin autoilijassa, vastuu on autoilijan.

”Ajoneuvoverolain 21§:n mukaan, mikäli verolippu ei jostain syystä ole saapunut postitse, verolippua on pyydettävä siten, että veron voi suorittaa ennen eräpäivää. Näin ollen verovelvollinen on viime kädessä vastuussa siitä, että vero on suoritettu”, Kurth kertoo.

Kurthin mukaan Trafi on ohjeistanut ihmisiä siirtymään e-laskusopimukseen, jotta esimerkiksi näppäilyvirheet veroa maksettaessa voitaisiin välttää.

”Yleisin valitustilanne käyttökieltoon liittyen johtuu siitä, että ajoneuvovero on maksettu väärillä maksutiedoilla, eikä näin ollen ole kirjautunut maksetuksi ja asiakkaan ajoneuvo on asetettu käyttökieltoon”, Kurth kertoo.

Trafi on määrännyt autoja käyttökieltoon myös liikaa maksetuista veroista, mistä Trafi sai oikeusasiamiehen nuhteet. (Lue lisää tästä)

Ehdoton taktiikka kyllä toimii.

Ajoneuvoveroa maksetaan nimittäin tunnollisesti. Kurthin mukaan 80 prosenttia ajoneuvoveroista maksetaan eräpäivään mennessä. 18 prosenttia maksetaan eräpäivän jälkeen, yleensä vain muutaman päivän myöhässä.

Ajoneuvoveroista kertyy sievoinen summa, sillä verotettava autokanta on 2,9 miljoonaa ajoneuvoa. Vuonna 2015 ajoneuvoveroa kannettiin 933 miljoonaa euroa.

”Ihmiset ovat asiasta (käyttökiellosta) hyvin tietoisia, ja asiasta myös ilmoitetaan jokaisen verolipun yhteydessä”, Kurth kertoo.

Toisaalta virheitä sattuu itse kullekin joskus. Siksi eräs toinen lakimies sanoo, että Trafin toiminta on kohtuutonta.

Lakimies Petteri Snell on tunnettu kamppailustaan autoveroasioiden parissa. Hän ei pidä Trafin menettelytapoja hyvinä.

”Trafi on kiukkuisempi viranomainen kuin tulli. Se ei anna anteeksi yhtään. Lähtökohtana on, että tahattomasti voi käydä joku sellainen juttu, että tulee kauheita maksuja, jotka ovat tavalliselle kansalaiselle käsittämättömiä”, Snell sanoo.

Snell kertoo, että hänellä on tällä hetkellä ”iso nippu” valituksia, joita on tehty Trafin erilaisista ajoneuvoveroasioista.

Sinänsä asiasta ei pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista, koska Trafi toimii täysin lainkuuliaisesti.

Snell ottaa kuitenkin asiaan laajemman näkökulman. Hänen mielestään esimerkiksi ajoneuvoverojen mahdollisen kohtuuttomissa ehdoissa on tavallaan kysymys koko suomalaisesta kulttuurista:

”Aikoinaan erään yhtiön Suomen edustajalta kysyttiin, että miksi tuote A maksaa USA:ssa 120 taalaa, Ruotsissa 150 taalaa ja Suomessa 300 taalaa. Se idiootti sanoi, että ’kun suomalaiset ovat tottuneet maksamaan’. Suomalaisethan ei hirveästi valita. Ainoa vaan, että ne vetää sitten viikonloppuna pari koskista ja sanoo, että voi helvetti.”

Snellin mielestä Trafi on jäykkä viranomainen.

”Miten sen sanoisi… talo on täynnä insinöörejä ja juristeja, jotka ovat aiemmin olleet töissä tullissa. Totta kai se on ihan mahdoton. Ne eivät anna periksi senttiäkään.”

Oli miten oli, ajoneuvoverot on maksettava säntillisesti.

Jos käy niin hassusti, että unohtaa maksaa veronsa ajallaan, miten kannattaa toimia, Trafin lakimies Kurth?

”Ajoneuvovero tulee suorittaa välittömästi. Ajoneuvoveron määrään on lisättävä vähintään 3 euroa viivekorkoa. Lisätietoja ajoneuvoveron maksamiseen saa esimerkiksi ajoneuvoveroneuvonnan numerosta (029 534 5125) tai Trafin verkkosivuilta. Kuittia maksusta tulee pitää mukana ajoneuvossa, jotta sen voi tarvittaessa esittää valvoville viranomaisille.”

Liikenteen turvallisuusviraston verkkosivuilta voi myös tarkistaa, että onko tietyllä ajoneuvolla maksamatonta ajoneuvoveroa.

Kyseinen palvelu ei vaadi kirjautumista sisään, vaan tarkastettavan ajoneuvon rekisteritunnus riittää.

Palvelu löytyy tästä linkistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autovero
 • Autoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  10. 10

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  9. 9

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää