Auto

Robottiautot tulevat kohta Helsingin kaduille ja ajavat näkymättömillä raiteilla – näin bussit toimivat

Helsingissä voi pian hypätä itsestään ajavan bussin kyytiin, kun robottiautoja testataan ensimmäistä kertaa liikenteessä.

Helsingin Hernesaareen on viime viikot rakennettu näkymättömiä raiteita. Raiteiden rakennuspalikat ovat dataa ja karttatietoa, jota ihmissilmä ei näe.

Mutta robottibussi näkee. Pian raiteilla alkaa kulkea kaksi robottibussia, joiden kyytiin kaikki halukkaat voivat hypätä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuskittomia autoja testataan Suomessa tavallisen liikenteen seassa.

Bussit alkavat liikennöidä tiistaina, ja testi kestää Helsingissä syyskuun puoliväliin.

Mutta ihan vielä bussit eivät ole kadulla, vaan Hernesaarenrannassa sijaitsevassa suuressa hallissa, joka on täynnä muitakin kummallisia autoja. Tuossa on puusta valmistettu auto, tuossa supernopea sähköauto, tuossa huipputehokas rantakirppu. Täällä ammattikorkeakoulu Metropolian opiskelijat viimeistelevät projektipäällikkö Harri Santamalan johdolla robottibusseja ajokuntoon.

”Nyt on tehty asennuksia, testauksia ja ohjelmoitu bussien reitit. Haasteena ovat muut alueella liikkujat, koska täällä on hyvin vilkas liikenne”, Santamala sanoo.

Hallista bussit siirtyvät kohta tien toiselle puolelle. Robottibussit kulkevat sauna- ja terassikompleksi Löylyn ja Hernesaarenrannan ravintolakeskuksen välillä.

Hernesaaressa kulkevat robotit ovat samanlaisia EasyMile EZ10 -busseja kuin Vantaan asuntomessuilla viime vuonna nähdyt kulkupelit. Ne pystyvät kulkemaan ohjelmoituja reittejä ilman kuljettajaa, koska niissä on paljon kehittynyttä teknologiaa.

”Lasereita, kamera, GPS”, listaa Marion Lheritier, joka työskentelee ranskalaisen EasyMilen markkinointiosastolla.

”Käytännössä auto tietää, mitä sen ympärillä tapahtuu.”

Alla olevasta interaktiivisesta grafiikasta ja jutun päällä olevasta videosta saat lisätietoa bussin toiminnasta.

Autot ajavat reitillä itsenäisesti, mutta niiden kyydissä on jatkuvasti valvoja, joka voi ottaa bussin ohjakset tarvittaessa haltuunsa. Robottibusseihin mahtuu yhdeksän matkustajaa, jotka saavat nauttia noin 11 kilometrin tuntinopeudesta, kun robottiauton ohjelmisto vie kulkupeliä eteenpäin. Huippunopeus olisi 40 kilometriä tunnissa.

”Emme tingi turvallisuudesta. Tämä ei käyttäydy liikenteessä kuitenkaan ihan samoin kuin normiauto”, Santamala sanoo.

Mutta juuri normiautoksi tällaiset itsestään ajavat robotit ovat nyt pyrkimässä.

Autonvalmistajat kehittelevät kilvan itsestään ajavia autoja, joiden pitäisi tulevaisuudessa mullistaa tapamme ajaa autoa ja liikkua. Hernesaaressa pian liikennöivät pikkubussit ovat ensimmäinen askel kohti tulevaisuutta, jollaiseen monet autonvalmistajat, valtiot ja yritykset kuten nettijätti Google nyt pyrkivät.

Suomi on kehityksessä tietyllä tavalla etujoukoissa, sillä Suomen lainsäädäntö mahdollistaa robottibussien testit liikenteen seassa, mikä ei ole vielä monissakaan maissa mahdollista.

Seisommeko siis nyt vallankumouksen kynnyksellä?

Ehkäpä, tai sitten emme, sanoo ajoneuvotekniikan emeritusprofessori Matti Juhala. Hän on pohtinut itsestään ajavia autoja pitkään ja teki väitöskirjan autonomisista autoista jo vuonna 1993.

Hänen näkemyksensä antaa tiettyä perspektiiviä nykytilanteeseen, jossa teknologiset mullistukset tuntuvat seuraavan toisiaan kiihtyvällä nopeudella.

”Ei se nyt niin kauhean huimaa se eteenpäin meno ole ollut”, hän sanoo.

Itsestään ajavien autojen perusmekaniikka on ollut tiedossa jo pitkään, ja niitä on onnistuttu rakentamaan aiemminkin. Juhala nostaa esiin Yhdysvaltain asevoimien tutkimusosaston Darpan ja Martin Mariettan (nykyisin Lockheed Martin) vuonna 1985 kehittämän itsestään ajavan auton. Pakettiauton katolla oli kamera, jonka tietojen avulla auton sisällä olleet suuret tietokoneet ohjasivat autoa.

”Perusajatus teknologian takana ei ole muuttunut. On haettava reitti ympäristöstä, on oltava turvajärjestelmät, jotka osaavat väistää ja pysähtyä ja niin edelleen. Siellä se Martin Mariettankin auto ajeli metsätiellä itsekseen jo 1980-luvulla. Eikä ketään ollut kyydissä.”

Itsestään ajavia autoja testattiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla, ja 1980-luvulla teknologia alkoi olla kyllin kehittynyttä Martin Mariettan kaltaisiin hankkeisiin. Ja vaikka teknologia on kehittynyt harppauksin sitten 1980-luvun, itsestään ajavien autojen teknologiaa riivaavat yhä samat ongelmat.

”Toki nyt tietojenkäsittely on huimasti nopeampaa, kartat ja kamerat ovat parempia, laserit ovat tarkempia ja nopeampia. Mutta kysymys on yhä sama: miten autot saadaan riittävän luotettaviksi, toimiviksi ja etenkin riittävän edullisiksi, jotta ne voisivat tulla liikenteeseen. Joskus ne maksoivat hirveästi, nyt ne maksavat paljon”, Juhala sanoo.

Nettiyhtiö Googlen itsestään ajavat autot ovat todennäköisesti alan kehittyneimmät. Yhtiö on ajanut niillä miljoonia testikilometrejä liikenteen seassa Kaliforniassa, mutta niiden käyttämä teknologia on vielä huikean kallista. Pelkkä Googlen auton katolla ympäristöä skannaava laser-järjestelmä maksaa yli 60 000 euroa, kun yksi Hernesaaren busseista maksaa kaikkine järjestelmineen noin 200 000 euroa.

Juhala uskoo, että siihen voi mennä vielä muutama vuosikymmen, että ihminen voisi irrottaa kätensä ratista turvallisin mielin.

”Mutta toki tämä on suuri askel, että nyt mennään julkiselle puolelle ja liikenteen sekaan testaamaan. Eteenpäin on menty, mutta vielä täytyy päästä paljon pidemmälle.”

Tulevaisuutta kohti Hernesaaren pikkubussitkin nyt köröttelevät. Kilometri kerrallaan, valvotusti ja hitaasti, koko ajan uutta oppien. Harri Santamala tietää, että testin ympärillä leijuu monenlaisia riskitekijöitä.

”Auto voi tehdä äkkijarrutuksen hyvin pienestäkin syystä. Jos vaikkapa vaahteranlehti sattuu lentämään sensorin eteen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Robotiikka
 • Hernesaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  2. 2

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  9. 9

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  10. 10

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  10. 10

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää