Auto

Auto käynnistyy kännykällä – autonavaimet ovat pian historiaa

Autonavaimet ovat katoava luonnonvara, jos autonvalmistajien suunnitelmat toteutuvat. Tässä jutussa kerromme autonavainten historian kangesta kaukosäätimeen ja tulevaisuudesta, jossa autot käynnistyvät avaimen sijaan älypuhelimella.

Autonavaimilla on merkillinen tapa olla kadoksissa aina silloin, kun on erityisen kiire.

Tai sitten ne unohtuvat kotiin tai jäävät ravintolaan, jossa ne ovat pudonneet taskusta lompakkoa kaivellessa.

Muutamien vuosien päästä ihmisillä saattaa olla yksi asia vähemmän muistettavanaan, sillä autonavaimet tekevät nopeaa kuolemaa.

Piakkoin autot lukitaan, avataan ja käynnistetään mahdollisesti älypuhelimella, kertoo Autonews.

Yritys nimeltään Continental AG on kehittänyt teknologian, jonka avulla älypuhelin hoitaa avaimen tointa.

Lukitus, avaus, käynnistys, kaikki onnistuu älypuhelimellasi, yhtiö lupaa. Continental markkinoi teknologiaansa tällä hetkellä autonvuokrausyrityksille, yritysautoja paljon käyttäville firmoille ja autonjakopalveluille.

Näin se toimii:

Asiakas varaa auton verkossa ja saa sovelluksen, jonka voi ladata älypuhelimelleen. Autoilijoille jaetaan verkon kautta virtuaalinen avain, jonka vuokrauspalvelu toimittaa asiakkaan älypuhelimeen.

Kun asiakas menee hakemaan auton, puhelimen avulla auton saa auki ja lukkoon. Kun vuokraus päättyy, sovellus ottaa virtuaalisen avaimen pois käytöstä asiakkaan puhelimesta.

Puhelimen bluetoothin avulla auto myös käynnistetään. Puhelin on yhteydessä adapteriin, joka on kytketty auton OBD II -väylään. Adapteri taas käyttää radiotaajuuksia välittääkseen käynnistyskäskyn autolle.

Jos haluaisi vaikkapa lainata autoaan jollekulle toiselle, tälle voisi antaa käyttöoikeudet sovelluksen avulla.

Jos systeemi toimii, se saattaa tulla käyttöön yksityisten ihmistenkin omistamiin autoihin, ennustaa Continental AG -yhtiön varapääjohtaja Mike Crane.

”Lähitulevaisuudessa eli ehkä seuraavan 7–10 vuoden aikana virtuaalinen avain tulee olemaan fyysisen avaimen rinnalla”, hän kertoi Autonewsin mukaan.

Yhtiö on jo myynyt teknologiaansa eurooppalaisille yrityksille, joilla on käytössään suuri ajoneuvokanta, kertoo Autonews.

Lisäksi vuonna 2018 markkinoille tulee Cranen mukaan auto, johon virtuaaliavain-teknologia on mahdollista saada varusteena. Hän ei paljastanut, mistä autosta on kyse.

Järjestelmässä on etuja. Avainta ei tietenkään voisi hävittää, ja esimerkiksi vuokraamot säästyisivät paljolta byrokratialta ja jonotuksilta.

Kaikki eivät eduista huolimatta ole silti todennäköisesti innoissaan mahdollisesta tulevaisuudesta, jossa autonavainta korvaa älypuhelin.

Mitä enemmän auto miettii kuljettajan puolesta, sitä vähemmän kuljettajalla on mahdollisuuksia vaikuttaa mahdollisten ongelmien ilmetessä.

Hyvänä esimerkkinä on dieselmoottorin hehkuttaminen. Nykyään moni auto päättää, kuinka kauan se hehkuttaa moottoria, eikä kuskilla ole tähän sananvaltaa, sillä auto käynnistetään napista. Avaimella virtalukosta käännettäessähän voi hehkuttaa vaikka kaksi kertaa, jos on oikein kylmä keli.

Lisäksi avaimesta käännettäessä on mahdollisuus tietynlaiseen ”perstuntumaan”: jos auto ei meinaa käynnistyä, sitä voi vaan kääntää ja kääntää avaimesta ja kuunnella, josko se auto lähtisi sittenkin käyntiin – ja joskus se lähtee (tosin kannattaa lopettaa, ennen kuin akku tyhjenee).

Jos käynnistys tapahtuu bluetoothin avulla, ongelmia voi toki tulla myös yhteyksissä.

Autot alkavat olla itse ajattelevia, huipputeknologisia kapistuksia. Kuski on omalla tavallaan yhä enenevissä määrin autonsa armoilla, sillä huipputeknologisiin ongelmiin kuskin on hyvin hankalaa tarttua.

Tämän virtuaaliavainteknologian ongelma on tietenkin myös se, että kaikilla ei ole älypuhelinta. Ne, joilla sellainen on, tuskailevat usein, kuinka siitä on akku jatkuvasti loppu.

Akun loppuminen voitaisiin Autonewsin mukaan kiertää vanhalla kunnon keinolla: akun loppumisen varalle kuskilla olisi mukanaan pieni vara-avain.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Autonavaimen evoluutio

 Kanki: Aikoinaan auton käynnistäminen vaati voimaa, sillä autot kierrettiin kangella käyntiin.

Menetelmä oli vaarallinen ja moni loukkaantui, kun moottori teki tenän ja viskoi kammen käsille. Ongelma oli myös vaihteelle jäänyt auto, joka ajoi käynnistyessään kammenkääntäjän päälle.

 Starttimoottori: Sähköisesti toimiva käynnistysmoottori eli starttimoottori nähtiin ensimmäisen kerran Cadillacissa vuonna 1912.

Edelleenkin autoissa on starttimoottorit, joiden avulla autojen polttomoottorit saadaan käyntiin. Ensin starttimoottori pyörittää polttomoottoria, kunnes polttomoottori pääsee vauhtiin ja pyörii itsekseen.

 Avain: Chrysler oli ensimmäinen, joka esitteli auton käynnistyksen avaimella vuonna 1949.

Avaimet olivat aluksi tavallisten kotiavainten näköisiä, metallisia avaimia, kunnes autonvalmistaja alkoivat lisätä niihin muovia ja brändiensä logoja ja esimerkiksi mahdollisuuden kääntää avaimen metalliosa suojaan avaimen rungon sisään.

Pitkään aikaan uusissa autoissa ei ole myöskään tarvinnut avata auton ovia avainta kääntämällä, vaan tämä tapahtuu kaukosäätöisesti.

 Avaimettomuus: Avaimesta muotoutui pikkuhiljaa silkka avaimenperä, jossa oli mikrosiru. Tämä siru asennettiin virtalukkoon, minkä jälkeen auto käynnistyi nappia painaessa.

Nykyään itse sirua ei tarvitse tökätä mihinkään, vaan auton ovet saa auki ja moottorin käyntiin napista, kunhan avaimenperä – joka näyttää monesti enemmän kaukosäätimeltä – on vaikkapa taskussa. Ensimmäinen nappikäynnisteinen auton esitteli Mercedes-Benz 1990-luvun lopussa.

 Täyttä digitaalisuutta: Ainakin BMW:llä on käytössään teknologia, jossa lukitus ja jopa kaukosääteinen parkkeeraus onnistuvat digitaalisen ”kosketusnäyttöavaimen” avulla. Teknologia tuli ensimmäisen kerran käyttöön i8-autoon 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Älyliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  8. 8

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  9. 9

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  10. 10

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  3. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  4. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  5. Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)
  6. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat
  7. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  8. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  9. Tunti sitten
  10. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  11. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  12. 4 tuntia sitten
  13. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  14. Näytä lisää