Auto

Leasingfirma kauppaa nyt avaimetonta autoa, jonka työntekijät jakavat keskenään – ovet avataan kännykällä

Suomen suurin huoltoleasingalan yritys ALD iskee kansainväliseen trendiin, jossa liikkuminen ostetaan palveluna ja autojen omistamisesta tulee entistä harvinaisempaa.

Kiinnostaisiko avaimeton auto, jonka voi tilata käyttöön kännykkäsovelluksella? Auton hinta on 13,90 euroa päivässä, ja bensat on maksettava itse.

Tällaisia autoja on nyt tarjolla, sillä leasing-alan yhtiö ALD Automotive on avannut yrityksille uudenlaisen autojen yhteiskäyttöpalvelun.

Palvelu pyrkii tarjoamaan yrityksille entistä joustavampia tapoja käyttää autoja.

”Nämä eivät ole kenenkään omia työsuhdeautoja, vaan työntekijöiden yhteiskäytössä. Jossain yrityksessä viisi työntekijää voi jakaa yhtä autoa, jossain sata henkeä”, ALD Automotiven myyntiryhmän päällikkö Aki-Aleksi Pesonen sanoi julkistamistilaisuudessa tiistaina.

Auton jakaminen tapahtuu kännykkäsovelluksella, jonka avulla työntekijä voi varata auton tietyksi ajaksi. Sovelluksella onnistuu myös auton paikantaminen, ovien avaaminen ja lukitseminen. Sovellus näyttää reaaliajassa, missä autot kulkevat ja mitkä autot ovat vapaina.

ALD tarjoaa yrityksille nyt viittä erilaista autoa, joista halvin on Škoda Fabia (13,90 euroa päivältä) ja kallein täyssähköauto Nissan Leaf (25,20 euroa). Hintaan sisältyvät auton huollot ja korjaukset, ja ALD lupaa noutaa ja palauttaa autot korjaamokäyntien yhteydessä. Polttoaine ei kuulu hintaan.

ALD markkinoi autoja päivähinnoilla, mutta yritysten on kuitenkin tehtävä yhteiskäyttöautosta vähintään kuuden kuukauden sopimus. Kuukausihinnaksi (30 päivää) tulee näin halvimmillaan siis 417 euroa autoa kohden.

Suomen suurin huoltoleasing­alan yritys ALD iskee kansainväliseen trendiin, jonka ajatus on tarjota ihmisille erilaisia palveluja paikasta toiseen liikkumiseen. Trendi liittyy autoilun murrokseen.

Sen myötä autojen omistamisesta on tulossa harvinaisempaa, kun kuluttajan on helpompaa ja halvempaa käyttää erilaisia liikkumispalveluita, kuten yhteiskäyttöautoja.

Tähän myös Suomen hallitus tähtää liikennekaariuudistuksellaan. Liikennekaaressa on visioitu muun muassa kuukausimaksullisia palveluita, joita käyttämällä voisi matkustaa esimerkiksi yhteiskäyttöautolla, junalla ja julkisilla liikennevälineillä.

”Liikenteessä on nyt kolme trendiä”, sanoo Marko Forsblom, joka toimii ITS Finlandin toiminnanjohtajana.

ITS Finland on Suomessa toimiva yhdistys, joka puhuu älykkään liikenteen puolesta.

”Trendit ovat automaatio, sähköistyminen ja palveluistuminen, mikä kuvaa hyvin tätä teemaa”, Forsblom sanoi.

”Myös globaalisti on näkyvissä selkeä muutos, että liikkuminen siirtyy kohti palveluja”, sanoo ALD Automotiven toimitusjohtaja Pekka Kivinen.

Hän siteeraa markkinaennusteita, joiden mukaan vuonna 2020 yhteiskäyttöautoja olisi maailmanlaajuisesti jopa 26 miljoonaa.

”Me murramme tässä omaa perinteistä liiketoimintaamme, koska jos me emme sitä tee, joku muu tekee. Toki voi tuntua hölmöltä, että sanomme asiakkaalle, että hän tarvitsee 50 auton sijaan vain 35–40 yhteiskäyttöautoa, mutta pidemmällä aikavälillä tämä palvelu on varmasti tarpeen”, Kivinen sanoo.

ALD:n yhteiskäyttöpalvelu on vasta pilottivaiheessa, mutta Kivinen uskoo, että palvelu voisi laajentua tulevaisuudessa yrityksistä myös kuluttajille.

Samoille apajille on tullut jo palvelu nimeltä Gonow!, joka tarjoaa pääkaupunkiseudulla yhteiskäyttöautoja minuuttihinnoittelulla. Niidenkin ovet avautuvat kännykkäsovelluksella.

Myös autokaupat, kuten Länsiauto ja Laakkonen, ovat alkaneet tarjota kuluttajille niin sanottua yksityisleasingia. Siinä auto vuokrataan asiakkaalle muutamaksi vuodeksi kuukausimaksulla, joka kattaa tietyn määrän ajokilometrejä, huollot ja renkaidenvaihdot.

Hallitus luo liikkumisen palvelubisnestä

 ALD:n yhteiskäyttöautojen kaltaisesta palvelusta saattaa tulla valtavirtaa.

 Suomen hallitus uudistaa nyt voimakkaasti liikennejärjestelmää.

 Liikennekaari-hankkeessa hallitus tähtää erilaisten kuukausimaksullisten liikkumispalveluiden luomiseen.

 Tällainen palvelu voisi olla esimerkiksi älypuhelimeen hankittava matkalippu, jolla voi matkustaa ympäri Suomen junilla, busseilla ja vuokra-autoilla.

 Liikenneministeriön tavoitteena on, että kuukausimaksullinen palvelu olisi saatavilla 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Leasing

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää