Auto

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Renkaiden ostoa netistä mainostetaan helpoksi ja halvaksi. HS neuvoo, mitä tehdä, jos kaupoissa tuleekin ongelmia.

Saksalaisen Rengas-online-verkkokaupan hintavirhe on työllistänyt suomalaisia kuluttajaviranomaisia tänä vuonna. Toistakymmentä hintavirhettä koskevaa valitusta on otettu soviteltavaksi tilanteessa, jossa verkkokauppa ilmoitti tilauksen saatuaan, että hinta oli yrityksen sivuilla virheellinen eikä kauppa toteutuisi.

Kuluttajat protestoivat ja jutuissa neuvoteltiin sovintoratkaisu, jossa asiakkaat saivat tilaamansa ja maksamansa tuotteen alun perin ilmoitettuun hintaan, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

Suomalaisautoilijat tilaavat renkaita ulkomailta eniten juuri Saksasta. Sieltä Suomeen ostettujen renkaiden kauppaa koskevat valitukset eivät ole kovin yleisiä, mutta Rengas-onlinen hintavirhe toi piikin valitusmäärään.

Kuluttajaneuvontaan on tänä vuonna tullut toista sataa renkaita koskevaa yhteyden­ottoa. Näistä kolmisenkymmentä on ollut verkkokauppaostoksia ja niistä valtaosa on koskenut tämän saksalaisyrityksen hinta­virhettä.

”Asiakas on saanut verkkokaupan sivuilta käsityksen, että renkaat voi ostaa huomattavan halvalla. Tilauksen tehtyään asiakas saa kauppiaalta ilmoituksen, että kyseessä on ollut hinnoitteluvirhe ja luottokortilta veloitettu summa onkin suurempi. Sitten asiakkaat haluavat tietää, onko heillä oikeus saada renkaat ilmoitetulla hinnalla”, kertoo kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala Uudenmaan maistraatista.

Nämä asiakkaat on ohjattu Kuluttajaneuvonnasta Euroopan kuluttajakeskukseen, elleivät he ole päässeet sopuun myyjän kanssa.

Muualta kuin verkkokaupasta ostettuja renkaita koskevissa valituksissa on usein ollut kyse esimerkiksi renkaan liian nopeasta kulumisesta, Marttala kertoo.

Verkkokaupassa ilmoitettu hinta ja tilausvahvistus sitovat myyjää. ”Myyjällä on velvollisuus toimittaa renkaat ilmoitettuun hintaan. Siitä voi vapautua vain tilanteissa, joissa hinta ei ole uskottava, vaan niin halpa, että asiakkaan pitää ymmärtää, että se on virheellinen”, Marttala sanoo.

Verkkokaupoissa kannattaa kuitenkin asioida vain luottokortilla. Silloin rahat voi saada takaisin luotonantajalta, jos tavaraa ei toimitetakaan tai jos yritys vaikkapa menee konkurssiin.

Ulkomaisten tai suomalaisten nettikauppojen hintoja vertailevan pitää muistaa, että ennen kuin uusilla renkailla pääsee huristelemaan, joutuu renkaiden lisäksi maksamaan nettiostoksen toimituskulut, rengastyöt ja mahdolliset asennuskulut.

Paketin kokonaishinta ei aina käy ilmi ostoa tehdessä. Juttu jatkuu kuvan alla.

Jos rengas osoittautuukin vialliseksi, saattaa olla helpompaa asioida kivijalkaliikkeen kuin verkkokaupan kanssa. Jos renkaat ostaa liikkeestä, jossa tehdään myös rengastyöt ja asennus, viallisen renkaan voi saada vaihdatettua tai korjautettua jopa yhdellä käynnillä.

Nettikaupassa osapuolia on enemmän: verkkokauppa ja kuljetusliike sekä useimmiten myös rengasliike, joka tekee rengastyöt ja asennuksen. Ja mitä useampi osapuoli kauppaan liittyy, sitä vaikeampaa ja hitaampaa reklamaation käsittely on.

Jos vika renkaassa paljastuu vasta sen jälkeen, kun se on jo käytössä, tilalle pitää hankkia ja asennuttaa väliaikainen rengas, jotta autolla voi ajaa.

Tällaisista virheestä aiheutuneista välittömistä kuluista voi hakea reklamaation yhteydessä korvausta myyjältä. Apua voi pyytää Euroopan Kuluttajakeskuksesta.

Menee siis rahaa ja aikaa.

”Ulkomaisen verkkokaupan kanssa asioidessa koko vyyhtiin voi mennä useita viikkoja”, Lindström kertoo.

Myyjällä on aina oikeus tarkistaa ja todentaa virhe, joten viallinen rengas on lähettävä verkkokauppaan. Asiakas voi halutessaan tutkituttaa renkaan muualla, mutta joutuu maksamaan kulut.

”Sitten se on kiinni siitä, mitä ulkomainen myyjä tarkastuksessaan toteaa. Jos osapuolten näkemykset virheestä ja vastuu­tahosta poikkeavat toisistaan, voi kuluttaja käytännössä olla heikoilla”, Lindström sanoo.

Myyjä voi väittää, että rengas on asennettu väärin, se on vioittunut kuljetuksessa tai kuluttaja on aiheuttanut virheen itse.

Saksalaisten verkkokauppojen sopimusehdoissa lukee usein, että tuote on tarkistettava vastaanotettaessa. ”Ehdon laiminlyövä menettää herkästi oikeudet myyjää kohtaan. Fiksu valokuvaa paketin jo ennen avaamista.”

Jos paketti ja sen sisältö ovat vioittuneet, kannattaa tehdä reklamaatio kuljetusfirmaan mahdollisimman pian.

Etämyynnissä kuluttaja voi perua kaupan 14 päivän aikana siitä, kun saa tuotteen. Myyjälle on ilmoitettava peruutuksesta ja sen jälkeen 14 päivän kuluessa palautettava tavara. Pelkkä tavaran palauttaminen tai noutamatta jättäminen ei enää riitä peruutukseksi.

Palautettaessa renkaiden pitää olla käyttämättömät, jos haluaa myyjän palauttavan koko ostohinnan.

Nykyisten etämyyntisäännösten mukaan myyjä voi vaatia asiakasta maksamaan palautuskulut, kun hän käyttää lakisääteistä peruutusoikeuttaan.

Sama sääntö on toki voimassa myös virhetilanteessa, jossa ostajan on toimitettava tavara myyjälle tarkastettavaksi. Palautuskulut joutuu maksamaan itse, mutta kuluja voi vaatia hyvitettäväsi sitten, kun myyjä on todentanut virheen. Myyjän pitää palauttaa rahat asiakkaalle viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksesta. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 

Apua verkkokaupan vaikeuksissa

 Ulkomaisessa verkkokaupassa ilmenneihin vaikeuksiin saa apua ja reklamaatio-ohjeita Euroopan kuluttajakeskuksesta eli täältä.

 Ennen ostoa kannattaa selvittää ulkomaisen nettikaupan taustoja Howard-verkkokauppa-apurin avulla. Se löytyy täältä.

 Jos kotimaisesta nettikaupasta ostetussa tuotteessa on virhe, reklamaatioihin saa ohjeita Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

 Jos valituksesta ei ole apua, voi ottaa yhteyttä maistraattien kuluttajaneuvontaan, p. 029 553 6901 (ma–pe klo 9–15) tai sähköisesti täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Uudet nastarenkaat pitää ajaa sisään

Fakta

 Kaasutuksia, äkkijarrutuksia ja kaarroksia kovassa vauhdissa kannattaa välttää, kun lähtee liikkeelle juuri autoon asennetuilla uusilla nastarenkailla.

 Sisäänajoa tarvitaan, jotta nastat asettuvat paikoilleen nastanreikiin. Lisäksi renkaan ja vanteen väliin asennuksessa käytetty rengasrasva kuivuu.

 Hyvä rengasliike antaa asiakkaalle neuvot sisäänajoon. Valmistajan suositus sisäänajosta voi olla esimerkiksi 500 kilometriä noin 80 kilometrin tuntinopeudella.

 Pulttien jälkikiristys tehdään momenttiavaimella noin 200 kilometrin ajon jälkeen talvirenkaiden vaihdosta. Varmista rengasliikkeestä oikea kiristysmomentti (esimerkiksi 120 newtonmetriä).

 Talvirenkaissa kannattaa pitää kesärenkaisiin verrattuna 0,2 baria korkeampia ilmanpaineita, Näin autoa on helpompi hallita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  6. 6

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  8. 8

   Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää