Auto

Renkaiden nettikaupassa kannattaa olla tarkkana – saksalaiskaupan hintavirhe aiheutti valituspiikin

Renkaiden ostoa netistä mainostetaan helpoksi ja halvaksi. HS neuvoo, mitä tehdä, jos kaupoissa tuleekin ongelmia.

Saksalaisen Rengas-online-verkkokaupan hintavirhe on työllistänyt suomalaisia kuluttajaviranomaisia tänä vuonna. Toistakymmentä hintavirhettä koskevaa valitusta on otettu soviteltavaksi tilanteessa, jossa verkkokauppa ilmoitti tilauksen saatuaan, että hinta oli yrityksen sivuilla virheellinen eikä kauppa toteutuisi.

Kuluttajat protestoivat ja jutuissa neuvoteltiin sovintoratkaisu, jossa asiakkaat saivat tilaamansa ja maksamansa tuotteen alun perin ilmoitettuun hintaan, kertoo Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

Suomalaisautoilijat tilaavat renkaita ulkomailta eniten juuri Saksasta. Sieltä Suomeen ostettujen renkaiden kauppaa koskevat valitukset eivät ole kovin yleisiä, mutta Rengas-onlinen hintavirhe toi piikin valitusmäärään.

Kuluttajaneuvontaan on tänä vuonna tullut toista sataa renkaita koskevaa yhteyden­ottoa. Näistä kolmisenkymmentä on ollut verkkokauppaostoksia ja niistä valtaosa on koskenut tämän saksalaisyrityksen hinta­virhettä.

”Asiakas on saanut verkkokaupan sivuilta käsityksen, että renkaat voi ostaa huomattavan halvalla. Tilauksen tehtyään asiakas saa kauppiaalta ilmoituksen, että kyseessä on ollut hinnoitteluvirhe ja luottokortilta veloitettu summa onkin suurempi. Sitten asiakkaat haluavat tietää, onko heillä oikeus saada renkaat ilmoitetulla hinnalla”, kertoo kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala Uudenmaan maistraatista.

Nämä asiakkaat on ohjattu Kuluttajaneuvonnasta Euroopan kuluttajakeskukseen, elleivät he ole päässeet sopuun myyjän kanssa.

Muualta kuin verkkokaupasta ostettuja renkaita koskevissa valituksissa on usein ollut kyse esimerkiksi renkaan liian nopeasta kulumisesta, Marttala kertoo.

Verkkokaupassa ilmoitettu hinta ja tilausvahvistus sitovat myyjää. ”Myyjällä on velvollisuus toimittaa renkaat ilmoitettuun hintaan. Siitä voi vapautua vain tilanteissa, joissa hinta ei ole uskottava, vaan niin halpa, että asiakkaan pitää ymmärtää, että se on virheellinen”, Marttala sanoo.

Verkkokaupoissa kannattaa kuitenkin asioida vain luottokortilla. Silloin rahat voi saada takaisin luotonantajalta, jos tavaraa ei toimitetakaan tai jos yritys vaikkapa menee konkurssiin.

Ulkomaisten tai suomalaisten nettikauppojen hintoja vertailevan pitää muistaa, että ennen kuin uusilla renkailla pääsee huristelemaan, joutuu renkaiden lisäksi maksamaan nettiostoksen toimituskulut, rengastyöt ja mahdolliset asennuskulut.

Paketin kokonaishinta ei aina käy ilmi ostoa tehdessä. Juttu jatkuu kuvan alla.

Jos rengas osoittautuukin vialliseksi, saattaa olla helpompaa asioida kivijalkaliikkeen kuin verkkokaupan kanssa. Jos renkaat ostaa liikkeestä, jossa tehdään myös rengastyöt ja asennus, viallisen renkaan voi saada vaihdatettua tai korjautettua jopa yhdellä käynnillä.

Nettikaupassa osapuolia on enemmän: verkkokauppa ja kuljetusliike sekä useimmiten myös rengasliike, joka tekee rengastyöt ja asennuksen. Ja mitä useampi osapuoli kauppaan liittyy, sitä vaikeampaa ja hitaampaa reklamaation käsittely on.

Jos vika renkaassa paljastuu vasta sen jälkeen, kun se on jo käytössä, tilalle pitää hankkia ja asennuttaa väliaikainen rengas, jotta autolla voi ajaa.

Tällaisista virheestä aiheutuneista välittömistä kuluista voi hakea reklamaation yhteydessä korvausta myyjältä. Apua voi pyytää Euroopan Kuluttajakeskuksesta.

Menee siis rahaa ja aikaa.

”Ulkomaisen verkkokaupan kanssa asioidessa koko vyyhtiin voi mennä useita viikkoja”, Lindström kertoo.

Myyjällä on aina oikeus tarkistaa ja todentaa virhe, joten viallinen rengas on lähettävä verkkokauppaan. Asiakas voi halutessaan tutkituttaa renkaan muualla, mutta joutuu maksamaan kulut.

”Sitten se on kiinni siitä, mitä ulkomainen myyjä tarkastuksessaan toteaa. Jos osapuolten näkemykset virheestä ja vastuu­tahosta poikkeavat toisistaan, voi kuluttaja käytännössä olla heikoilla”, Lindström sanoo.

Myyjä voi väittää, että rengas on asennettu väärin, se on vioittunut kuljetuksessa tai kuluttaja on aiheuttanut virheen itse.

Saksalaisten verkkokauppojen sopimusehdoissa lukee usein, että tuote on tarkistettava vastaanotettaessa. ”Ehdon laiminlyövä menettää herkästi oikeudet myyjää kohtaan. Fiksu valokuvaa paketin jo ennen avaamista.”

Jos paketti ja sen sisältö ovat vioittuneet, kannattaa tehdä reklamaatio kuljetusfirmaan mahdollisimman pian.

Etämyynnissä kuluttaja voi perua kaupan 14 päivän aikana siitä, kun saa tuotteen. Myyjälle on ilmoitettava peruutuksesta ja sen jälkeen 14 päivän kuluessa palautettava tavara. Pelkkä tavaran palauttaminen tai noutamatta jättäminen ei enää riitä peruutukseksi.

Palautettaessa renkaiden pitää olla käyttämättömät, jos haluaa myyjän palauttavan koko ostohinnan.

Nykyisten etämyyntisäännösten mukaan myyjä voi vaatia asiakasta maksamaan palautuskulut, kun hän käyttää lakisääteistä peruutusoikeuttaan.

Sama sääntö on toki voimassa myös virhetilanteessa, jossa ostajan on toimitettava tavara myyjälle tarkastettavaksi. Palautuskulut joutuu maksamaan itse, mutta kuluja voi vaatia hyvitettäväsi sitten, kun myyjä on todentanut virheen. Myyjän pitää palauttaa rahat asiakkaalle viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksesta. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Apua verkkokaupan vaikeuksissa

 Ulkomaisessa verkkokaupassa ilmenneihin vaikeuksiin saa apua ja reklamaatio-ohjeita Euroopan kuluttajakeskuksesta eli täältä.

 Ennen ostoa kannattaa selvittää ulkomaisen nettikaupan taustoja Howard-verkkokauppa-apurin avulla. Se löytyy täältä.

 Jos kotimaisesta nettikaupasta ostetussa tuotteessa on virhe, reklamaatioihin saa ohjeita Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

 Jos valituksesta ei ole apua, voi ottaa yhteyttä maistraattien kuluttajaneuvontaan, p. 029 553 6901 (ma–pe klo 9–15) tai sähköisesti täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Uudet nastarenkaat pitää ajaa sisään

Fakta

 Kaasutuksia, äkkijarrutuksia ja kaarroksia kovassa vauhdissa kannattaa välttää, kun lähtee liikkeelle juuri autoon asennetuilla uusilla nastarenkailla.

 Sisäänajoa tarvitaan, jotta nastat asettuvat paikoilleen nastanreikiin. Lisäksi renkaan ja vanteen väliin asennuksessa käytetty rengasrasva kuivuu.

 Hyvä rengasliike antaa asiakkaalle neuvot sisäänajoon. Valmistajan suositus sisäänajosta voi olla esimerkiksi 500 kilometriä noin 80 kilometrin tuntinopeudella.

 Pulttien jälkikiristys tehdään momenttiavaimella noin 200 kilometrin ajon jälkeen talvirenkaiden vaihdosta. Varmista rengasliikkeestä oikea kiristysmomentti (esimerkiksi 120 newtonmetriä).

 Talvirenkaissa kannattaa pitää kesärenkaisiin verrattuna 0,2 baria korkeampia ilmanpaineita, Näin autoa on helpompi hallita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Renkaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Zimbabwen Mugabe suostunut eroamaan presidentin virasta – puhuu kohta kansalle televisiossa

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  9. 9

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  10. 10

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää