Auto

Koeajoimme Tesla Model X:n – näin haukansiipiovet toimivat ahtaassa parkkihallissa

Tesla onnistuu yhä hätkähdyttämään erilaisuudellaan.

Täyssähköautot ovat todennäköisesti juuri nyt ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Taustalla vaikuttaa tavoite hiilidioksidipäästöjen merkittävästä hillitsemisestä. Siihen sitouduttiin laajasti Pariisin ilmastosopimuksessa, joka tuli voimaan viime viikolla.

Lokakuussa päättyi Pariisissa myös kuluvan vuoden merkittävin autonäyttely, jossa saatiin esimakua siitä, mitä muutokset merkitsevät autoteollisuudelle.

Yhä useampi autonvalmistaja tuo uusia täyssähköautoja myyntiin jo ensi vuonna. Niiden luvataan kulkevan huomattavasti pidemmälle kuin keskihintaisten sähköautojen on tähän mennessä totuttu yhdellä latauksella yltävän.

400–500 kilometrin toimintamatka on tähän asti ollut vain yhden amerikkalaisvalmistajan, Teslan, tarjoamaa kallista herkkua.

Edullinen ei ole Teslan tuoreinkaan malli, Model X. Hankintahinta on edullisimmillaankin lähes 110 000 euroa, joten on selvää, ettei tästä autosta tule Suomessa kaiken kansan ekoautoa.

Koeajoyksilön hinta oli kaikkine varusteineen typerryttävä, yli 170 000 euroa. Se on kallis hinta päästöttömyydestä tien päällä.

Saako rahalle vastinetta?

Model X on hämmentävä täyssähköauto, jonka synnytys kesti pitkään. Mallia voi luonnehtia katumaasturiksi, sillä koeajettu auto on nelivetoinen ja kuusipaikkainen.

Alla voit tarkastella Model X:ää eri kulmista.

Maastoon Model X.llä ei kuitenkaan ole mitään asiaa. Poikkeavan muotoilun lisäksi huomio kiinnittyy erikoisesti avautuviin takaoviin, jotka Tesla on nimennyt haukansiiviksi.

Niiden pitäisi pystyä avautumaan vain 30 senttimetrin sivusuunnassa. Idea on käytännöllinen ahtailla parkkipaikoilla, mutta etuovien avaaminen vaatii kuitenkin normaalin tilan, mikä syö idean ydintä merkittävästi.

Matalissa tiloissa takaovet eivät mahdu avautumaan. Haukansiipiovilla onkin todennäköisesti haettu ennen kaikkea huomiota – ja onnistuttu.

Tesla onnistuu hätkähdyttämään erilaisuudellaan edelleen, vaikka aiempi Model S -malli on ollut markkinoilla jo vuosia. Teslalla ajaessa syntyy vahvasti tunne siitä, että alla on huomisen auto jo tänään.

Isolla rahalla kuorrutettuna myös varustelu on vaikuttavaa, joten siten rahalleen saa kyllä vastinetta. Myös suorituskyky on todella väkevää.

Kiihdytys nollasta sataseen on ohi runsaassa kolmessa sekunnissa, ja senkin jälkeen kiihtyvyys on varsin väkevää. Enempää vauhtia ei tällaisessa autossa pidäkään olla, ja useimmille riittäisi varmasti vähempikin.

Koeajoauton ilmajousitus toi matkustamiseen ylellistä mukavuutta.

Kuinka pitkälle pääsee?

Model X:n toimintamatka yhdellä täyslatauksella on akuston koosta riippuen 417–542 kilometriä, mutta vain teoriassa.

Käytännössä koeajoauton pitkäaikainen energiankulutus oli noin 27 kilowattituntia sadalla kilometrillä, mikä tarkoittaa hieman yli 300 kilometrin toimintamatkaa. Moottoritievauhtia 120 kilometriä tunnissa ajaessa kulutus nousi noin 30 kilowattituntiin sadalla.

Joten kyllä Model X:llä matkaa taittaa etenkin, jos reitti kulkee merkin omien ja Tesla-omistajille toistaiseksi ilmaisten Super­charger-latausasemien kautta.

Auton latauksen voi hoitaa monella tapaa: hitaasti, no­peammin tai todella vikkelästi. Kotona hidas lataus vie suunnilleen vuorokauden, mutta tavallisella 16A-kolmivaihevirralla latauskapasiteetti nousi noin 40 kilometriin tunnissa.

Teslan Wall Connector -kotilatausaseman avulla saavutetaan noin 50 kilometriä tunnissa, joten auto latautuu aina yön aikana helposti täyteen.

Vaikuttavinta on Superchargereiden latausteho. Niiden avulla saavutimme 365 kilometrin latauskapasiteetin tunnissa. Superchargereita on Suomessa viisi, ja lisäparia odotetaan saapuvaksi tämän vuoden aikana.

Kenelle Model X sitten soveltuisi? Autossa on hyvät tilat viidestä seitsemään ihmiselle, ja se on miellyttävän helppo ajettava.

Tekniset ratkaisut ovat nykyaikaisia ja ekologisia, joten Model X on merkittävä uutuus perheille, joiden talous on vankalla pohjalla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tesla Model X P90DL

 Model X on yli viisimetrinen ja nelivetoinen täyssähkökatumaasturi. Kuusipaikkaisena pelkästään etutavaratilaan mahtuu kahdet lastenrattaat. Istuimet on sijoitettu kolmeen riviin.

 Muotoilu on erottuvaa. Falcon Wings -takaovet avautuvat poikkeuksellisesti, mutta niiden hyöty on rajallinen. Ilmanvastuskerroin on hyvä Cd-arvo 0,24.

 Kiihtyvyys on todella vakuuttavaa. Kohuttu Autopilot-toiminto ajaa autoa puolittain itsenäisesti pitkiäkin toveja, kunhan kaistaviivat ovat näkyvissä ja käsiä käytetään välillä ohjauspyörällä. Vastuu autosta on silti aina kuljettajalla.

 Koska raskaat akut on sijoitettu lattiaan, painopoiste on matalalla ja ajettavuus nautittavaa suuresta 2,5 tonnin omamassasta huolimatta. Peräti 22-tuumaisten pyörien vuoksi rengasmelu on huomattavaa mutta ei häiritsevää.

 Kiihtyvyys sataan 3,4 sekuntia.

 Huippunopeus 250 km/h.

 Hinta: 174 535 euroa.

 Kulutus (ilmoitettu): EPA-yhdistetty 24 kWh / 100 km sähkö.

 Hiilidioksidipäästöt: 0 g/km.

 Kilpailijoita: Ei suoria kilpailijoita. Lähimmäksi pääsee uudistunut Porsche Panamera e-hybrid.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koeajo
 • Tesla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”
  3. Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa
  4. Espanja vangitsi kaksi Katalonian itsenäisyysjohtajaa – ”Meillä on jälleen poliittisia vankeja”
  5. Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään
  6. Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”
  7. Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä
  8. Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä
  9. Maltalla autopommilla murhatun toimittajan viimeiseksi jääneet sanat: ”Roistoja on kaikkialla minne katsookin”
  10. Kiinnostavatko neandertalilaiset hautaustavat ja Kustaa Vaasan poikien seksielämä? – Juha Hurmeen ja teatteriopiskelijoiden iltamat kiertävät nyt Suomea ja sukeltavat historiaan
  11. Raatteen tie -sarjakuva kertoo talvisodan tunnetuimmasta taistelusta monesta näkökulmasta
  12. Näytä lisää