Auto    |   Kommentti

Turvallisuutta on vaikea vastustaa – kuusi syytä, miksi jokavuotinen talvirengaskeskustelu on niin kiihkeää

Talvirengaskeskustelu on täynnä tunnetta, vaikka sekä kitkojen että nastojen kannattajat vetoavat faktoihin.

Aina, kun tulee talvi, aletaan keskustella talvirenkaista ja siitä, onko fiksumpaa laittaa autoonsa kitka- vai nastarenkaat.

On nastarengasihmisiä ja kitkarengasihmisiä, ihan kuin puhuttaisiin kahdesta eri heimosta, ja jossain vaiheessa tilanne alkaa yleensä muistuttaa tappelua. Tässä vaiheessa ei enää anneta järkiperusteiden haitata liikaa, koska kyse on tunteista: jos joku on eri mieltä, tämä kyseenalaistaa samalla vastapuolen arvot.

Ainakin näiden asioiden takia talvirengaskeskustelu on niin tunnepitoista.

1. Koska siihen ei ole oikeaa vastausta

Trafi, Autoliitto, Rakennusvirasto, presidentti tai piispa eivät osaa kertoa kategorisesti, kannattaako ihmisen valita kitka- vai nastarenkaat. Jokaisen täytyy tehdä päätös itse parhaan mahdollisen tiedon perusteella ja miettiä, millaiset omat tarpeet ja mieltymykset ovat autoilun suhteen. Oma peruste on omasta mielestä tietysti paras. Kaverin peruste on huono. Siitä on hyvä aloittaa tappelu.

2. Koska toinen voi vaikuttaa vastuuttomalta

Kitkarengasta voi perustella muun muassa sillä, että se on hiljaisempi ja taloudellisempi polttoaineen kulutuksen kannalta. Nastarengasta voi perustella sillä, että se on turvallisempi. Turvallisuusnäkökantaa painottavan mielestä on itsekästä valita hiljaisuus ja taloudellisuus turvallisuuden kustannuksella: vastuuton snobi riskeeraa oman ja muiden hengen siksi, että haluaa vähemmän rengasmelua.

3. Koska vastakkain ovat ympäristö ja oma etu

Nastarenkaat irrottavat tienpinnasta pienhiukkasia, jotka aiheuttavat tutkimusten mukaan ennenaikaisia kuolemia ja hengitysvaikeuksia. Kitkarenkailla ajava voi siis perustella valintaansa ympäristötietoisuudella, mikä ärsyttää nastarenkaalla ajelijaa: kitkarenkailla ajava luulee olevansa eettisempi ja parempi ihminen. Kitkarengasihminen taas ajattelee, että nastarengasihminen uhraa ympäristön oman edun vuoksi.

4. Koska väitteitä turvallisuudesta on vaikea kiistää

Nastarengas on autoilijalle turvallisempi kuin kitkarengas, se on kiistämätön tosiasia rengastestien perusteella. Turvallisuusargumenttia on hankalaa kiistää, sillä kuka nyt ei kannattaisi turvallisuutta. Mutta kuten Trafin Jussi Pohjonen sanoi: kaikista turvallisinta olisi maata kaikki päivät kotona lattialla, sillä ainakaan silloin ei voi sattua mitään. Eli: vaikka jokin asia on turvallisempi kuin toinen, se ei tarkoita, että se turvallisin asia olisi kaikissa tilanteissa kaikista järkevin ratkaisu.

5. Koska se on ajotaitokysymys

Miksi kukaan valitsisi nastat, kun kitkoillakin pärjää – ellei sitten ole niin huono ja epävarma kuski, että ei pärjää kitkarenkailla. Suomessa ei liene pahempaa syytöstä, kuin väittää jotakuta taitamattomaksi autonkuljettajaksi.

6. Koska se kyseenalaistaa ihmisen valinnan järkevyyden

Renkaat maksavat paljon ja niitä on monia erilaisia, joten niiden valintaa pohditaan paljon ennen ostoa. Ihminen punnitsee investointiaan, koska pyrkii tekemään sen mahdollisimman järkevästi. Ja järkevyys on hyve. Jos naapuri on valinnut toisenlaiset renkaat, se voi tuntua koko oman järkevyyden kyseenalaistamiselta. Tekee mieli sanoa: ”etkö tajua, että olisi kannattanut ottaa kitkat, koska syy X”. Tai: ”etkö tajua, että olisi kannattanut ottaa nastat, koska syy X”.

Nyt tämän talven rengaskeskustelu alkanee olla pikkuhiljaa ohi, sillä suurin osa on toivottavasti tehnyt valintansa ja asentanut renkaansa.

Jatketaan taistelua ensi vuonna.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autoilu
 • Talvirenkaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää