Auto

Liian moni hukkuu silkkaa typeryyttään

Viisaasti vesillä -kampanja opettaa konsteja ja asennetta

Tilaajille

Kesästä tulee kaunis, vakuuttaa liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen . "Ilmatieteen laitos kuuluu ministeriöni toimialaan, joten poliittinen vastuu edellyttää tästäkin asiasta huolehtimista", tuumi ministeri puhuessaan Viisaasti vesillä -kampanjan avajaisissa Helsingissä.

Kauniit säät valitettavasti kasvattavat hukkuneiden määrää. Viime kesä oli surkea, mutta silti hukkuneita kertyi peräti 191. Tämä vuosi ei ole alkanut juurikaan paremmin. Toukokuun loppuun mennessä Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan hukkuneita on jo 44, vain neljä vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Nyt alkaneella kampanjalla synkkiä lukuja on tarkoitus saada pienemmiksi. Viranomaisten lisäksi kampanjaan osallistuu kansalais- ja veneilyjärjestöjä sekä vakuutusyhtiöiden keskusliitto.

Kampanjan näkyvin osa tulee olemaan Rantapatrullikiertue. Uimaopettajat ja hengenpelastajat kiertävät uimarantoja ja yleisötapahtumia Hangosta Rovaniemelle heinäkuun loppuun asti. Tietoa jaetaan asiallisista veneilytavoista ja oikeista otteista veteen joutuneita pelastettaessa.

Homma hoituu havaintoesityksin. Opettaja tai pari paiskataan vesistöön, ja muut pelastavat. Oikean toiminnan lisäksi näytöksissä korostetaan nokkeluuden merkitystä. Jos virallisesti hyväksyttyä heittoliinaa tai pelastusrengasta ei heti löydy, käyttöön voi ottaa muitakin kelluvia esineitä.

Muutama desi vettä tyhjään muovikanisteriin, naru kahvaan ja kas: hienosti lentävä pelastusväline on valmis. Hätätilassa kellukkeeksi käy yhtä hyvin veneen lepuuttaja kuin koripallokin.

Kikkoja tärkeämpänä näytöksissä halutaan tuoda esiin asennetta vesilläoloon. Kolme neljäsosaa hukkumisista tapahtuu sisävesillä, suuri osa aivan rantojen läheisyydessä. Noin puolet tapahtuu humalassa. Vaarallisin venetyyppi on edelleen soutuvene, jolla liikutaan etupäässä vain hyvällä säällä.

Typerästi kännissä kekkuloiden rantaveteen hukkuminen tuntuu, noloa kyllä, olevan edelleen meidän miesten laji: tänä vuonna hukkuneista vain kaksi on naisia.

Kampanja tulee näkymään myös televisiossa, lehdissä ja ulkomainoksissa.

Kampanjaa syvällisempi projekti on suomalaisten uimataidon kohottaminen. Tuhansien järvien ja satojen uimahallien maassa luulisi asian olevan kunnossa. Tuore tutkimus kuitenkin kertoo toista.

Vain 64 prosenttia Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton, LIKES-tutkimuskeskuksen ja Kansanterveyslaitoksen kyselyyn vastanneista aikuisista sanoi osaavansa uida. Taidoksi määriteltiin, että pystyy uimaan 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Tulos on sama kuin vuonna 1993 tehdyssä tutkimuksessa. Totuus saattaa olla vielä surkeampi. Kun varuskunnat tutkivat uimataitoa vuonna 1997, uimataitoisiksi selvisi vain 44 prosenttia. Ero saattaa piillä siinä, että varusmiehet testattiin, muilta vain kysyttiin.

Kun kyselynkin mukaan parikymppiset miehet ovat maan uimataitoisinta porukkaa, herää kysymys, kuinka huonoa todellisuudessa onkaan muiden uinti.

Opetusministeri Maija Rask korostaa koulujen merkitystä uintiopetuksessa. "Opetussuunnitelman mukaan peruskoulussa pitäisi oppia uimataito", Rask sanoo, ja painottaa nimenomaan ala-asteen tärkeyttä. "Jos yläasteella ei osaa uida, oppilas kyllä keksii konstit välttyä uimahallikäynneiltä." Tutkimuksessa selvitettiin myös koulujen uimaopetusta. Nopeasti vilkaisten keskiarvot näyttävät kohtuullisilta: ala-asteilla annettiin 3,6 oppituntia lukuvuodessa ja yläasteilla 3,2.

Tilanne kuitenkin vaihtelee suuresti kouluittain. Kokonaan ilman uintiopetusta jättää oppilaansa joka viides ala-aste ja joka kolmas yläaste.

Vanhan läänijaon mukaisista alueista opetus oli parhaiten järjestetty läntisessä Suomessa. Opetus laiminlyötiin pahiten Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Jälkimmäisessä tilannetta helpottaa hieman se, että kaikki kyselyyn vastanneet kunnat vakuuttivat tarjoavansa uimakouluja. Kunnallinenkin opetus oli puutteellisinta Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Koulut itse pitivät suurimpina ongelmina uimahallien pääsymaksuja ja oppilaskuljetusten järjestämistä. Ala-asteilla kiusana oli usein myös uimaopettajan saanti, luokanopettajilta kun ei uinti välttämättä sujunutkaan.

Ministeri Rask pitää uimataitoa lähes kansalaisvelvollisuutena. "Pitäisiköhän se asettaa edellytykseksi peruskoulusta valmistumiselle", Rask mietti. "Tietääkseni Islannissa jo onkin sellainen järjestelmä." Uimataidon hankinta on harjoituksen takana, mutta toinen oleellinen turvallisuustekijä on helpommin saatavilla. "Yhdeksän kymmenestä hukkumisesta olisi vältetty, jos olisi käytetty pelastusliiviä", sanoo Olli-Pekka Heinonen.

Heinosen mukaan lain puolesta asia on kunnossa. Kaikissa moottoreilla varustetuissa veneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä tulee olla liivit kaikille kyydissä oleville. Laki ei kuitenkaan velvoita pitämään niitä päällä, se on vielä jokaisen oma valinta.

Lain ilmeisimpään puutteeseen Heinonenkaan ei suoralta kädeltä halua puuttua. Soutuveneissä ei tarvita vieläkään liiviä, vaikka juuri ne johtavat onnettomuustilastoja.

Ajatus liivien käyttöpakosta saa ministerin vain irvistämään vaivautuneesti. "Jos nyt vain opeteltaisiin käyttämään ilman pakkoakin. Onhan kuitenkin parannusta jo tapahtunut, esimerkiksi lapsilla näkee lähes aina liivit päällä." Humalainen ei kaada suurta venettä yksin, paitsi jos juuri hän pääsee ruoriin. Etenkin merialueilla veneilyn riskit ovatkin hieman toisenlaisia.

Kun lama on ohi, innostuneiden ja kokemattomien veneilijöiden määrä on kasvanut. Erityisen näkyväksi tämä ryhmä nousee silloin, kun paatiksi on hankittu suuri ja tehokas moottorivene.

Veneilijältä ei edellytetä minkäänlaista ajo-opettelua eikä vesiliikenteen sääntöjen tuntemusta. Kun into tai kärsivällisyys ei riitä oma-aloitteisesti marssia kurssille, vaaratilanteita syntyy helposti niin muille kuin itsellekin. Hitaammat saavat pelätä, kun ainoaksi liikennesäännöksi jää "pienempi väistäköön!" Vesille lähdetään myös puutteellisin varustein. Tämä koskee valitettavan usein kokeneempiakin veneilijöitä. Nykyinen katsastuslaki edellyttää veneestä löytyvän pelastusliivien ohella airot tai melan riippuen venetyypistä. Lisäksi pitää olla ankkuri köysineen, äyskäri ja yli 34:n hevosvoiman moottoriveneissä sammutin.

Laki ei edellytä merikarttaa, kompassia eikä radiota. Nyt palataankin kokemuksen, asenteen ja terveen järjen edellytyksiin. Epäilemättä oleellisimpia tietoja vesillä liikkuvalle ovat missä ollaan, mihin pitäisi mennä ja mahtaakohan myrsky olla tulossa.

Pienellä harjoittelulla moiset pystyy päättelemään jopa selvin päin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää