Auto

Kevyesti kesäliikenteessä

Moni aikuinenkin kaipaisi kertausta liikennekaupungin opintiellä

Tilaajille

Kesän karhimat polvet pumppaavat ajokin vauhtiin. Viisivuotias Henrik Aalto kaartaa päättäväisesti paahteiselle radalle. Risteyksessä jarrutanko karahtaa asvalttiin, polkuauto pysähtyy ja pieni kuljettaja huutaa "Moi, äiti!".

Leena Aaltoa naurattaa.

"Tätä on odotettu jo pitkään. Kotona he opettelivat isän kanssa jo valmiiksi liikennemerkkejäkin", hän sanoo.

Helsingin Nordenskiöldinkadun liikennepuisto tunnetaan jo monessa polvessa.

Liikennevirran varrella on oppia jaettu reilun neljänkymmenen vuoden ajan. Usein opinteille palataan oman pesueen kanssa, Aaltojen tapaan.

Helsingin kaupungin nuorisokeskus pyörittää liikennepuistoa kesäkuusta elokuuhun. Oppia annetaan viidestä viiteentoista vanhoille noviiseille. Polkuautoilun ohella ohjataan jalankulun, pyöräilyn ja mopoilun perusteisiin.

Pikkuruiset liikennemerkit, valot ja suojatiet kiehtovat pieniä mieliä, mutta ne myös valmistavat tulevaan.

Aidan takana kiihdyttää isojen ihmisten maailma. Monet päätyvät aikanaan autoletkojen jatkoksi, mutta toistaiseksi ajellaan asvaltin ja sireenin hajustamassa lintukodossa.

"Hyvä, muistakaa turvavälit", nuoriso-ohjaaja Riitta Åberg huutaa. Niclas Gröndahl ja Jusa

Porkola polkevat suoran päässä pilkottaviin valoihin.

Risteyksessä odotellaan totisin ilmein. Vihreä kirvoittaa Jusan suusta painavan pärinän, joka peittää alleen aidan takaa kiirivän melun.

Lapset ohjataan liikennepeliin samaistumisen kautta. Ja kun kurssi on käyty, saa ihan oman polkuautokortin. Tärkeintä on silti oman aseman oivaltaminen.

"Ennen kaikkea opetellaan liikenteen perussäännöt. Se, kuinka jalankulkijana liikutaan liikenteessä", Åberg sanoo.

"Nämä polkuautot vaan ovat sellainen kiva porkkana." Myös aikuisilla saattaisi olla asiaa liikennepuiston kertausharjoituksiin.

Kevyen liikenteen sujuvuus askarruttaa erityisesti vanhempaa konstaapelia Tapani Hackia . Polkupyöräpoliisi tuntee läheisesti alan ongelmat.

"Viranomaisetkin ovat hiljaisesti hyväksyneet kävelyn päin punaista ja polkupyörien ilmestymisen jalkakäytäville", Hack sanoo.

"Toisaalta, ei poliisi voi enää 25-vuotiaalle oikein asennekasvatustakaan antaa. Se on kotien ja koulujen tehtävä." Juuri nyt ongelmat kuitenkin kärjistyvät. Kesäkadut versoavat velmuja välineitä, mutta niiden moninaisuus aiheuttaa jo sekaannusta. Oikeudet ja velvollisuudet eivät välttämättä ole selvillä.

Esimerkiksi rullaluistelijat ja rullalautailijat luetaan jalankulkijoiksi, mutta käytännössä tilanne on monisyisempi. Liikenneturva kehottaakin rullaluistelijoita käyttämään tien oikeata reunaa pyöräilijöiden tapaan.

Rullat alla suuntaudutaan luontevasti myös pyöräteille. Elintilan laajennus on närästänyt pyöräilijöitä.

"Hyvin usein pyöräteitä käytetään siksi, että esimerkiksi nupulakivisillä jalkakäytävillä on täysin mahdoton luistella", Hack sanoo.

"Järjenkäyttö on kuitenkin sallittu. Pyöräteillä voi luistella jos ei aiheuta vaaraa." Hack kehottaakin eläytymään vastapelurin tilanteeseen.

"Kaikille löytyy tiellä tilaa, kunhan vain huomioidaan toisten tavat liikkua." Rullilla maustettu meno saattaa kuitenkin muuttua arvaamattomaksi. Tilannenopeudet kasvavat suuriksi, mutta pysähtyminen ei käy käden käänteessä.

Lisäksi äänettömän vauhdikas liuku saattaa yllättää muut kesäkulkijat. Harmeja kannattaakin ennakoida.

"Rullaluistelijat voivat kiinnittää soittokellon vaikka käsisuojukseensa. Ja järkeviä reittejä voi suunnitella jo etukäteen", Hack opastaa.

Liikennepuistossakin pohditaan reitinvalintoja. Asiaan edetään mutkan kautta.

"Saakos lapset ajaa oikeilla autoilla?" nuoriso-ohjaaja Riitta Åberg kysyy salaperäisen näköisenä. Liikenneluokan etupenkistä kantautuu kielteisten vastausten vyöry.

"Saako lapsi olla liikenteessä jalankulkijana?", johdattelu jatkuu. Myönteisen palautteen jälkeen Åbergin käteen ilmestyy liikennemerkki.

Pienen hapuilun päästä suojatien kilpi tunnistetaan. Katederilla mennään vakavan näköiseksi.

"Tämä ei yksin suojaa autoilta", Åberg sanoo suun vetäytyessä tietävään mutruun.

"Ensin pitää tehdä tärkeitä tehtäviä", hän paljastaa.

Yhdessä tuumin valmistellaan suojatien ylitystä. Ensin pysähdytään, sitten katsotaan ja kuulostellaan. Etupenkin lippalakit pyörivät tasatahtiin, päät kääntyvät kuuliaisesti ääriasentoon.

Välillä ilmansuuntia tarkennetaan oikeaan olkapäähän kiinnitetyn pyykkipojan avulla. Vasta sitten saa mennä yli.

"Oottekos koskaan nähneet aikuisten kävelevän päin punaisia?" "Oon nähnyt. Ne on olleet humalassa", Henrik Aalto todistaa etupenkistä.

Päin punaista kävellään myös selvin päin. Tapani Hack myöntää, että joskus peliin on vaikea puuttua. Valot kun eivät välttämättä vilku jalankulkijan rytmissä.

"Kuuden auton jälkeen punainen voi palaa vielä minuutin, vaikka autoja ei ole lähinmaillakaan", Hack kuvailee.

Tällaiset tilanneanalyysit johtavat usein pikku rikkeisiin.

"Jos minulla on virkapuku päällä, puhallan ainakin pilliin huomauttaakseni että reagoin", Hack kuvailee.

Ruotsissa resurssien riittämättömyys tunnustettiin muutama vuosi sitten. Se johti lakimuutokseen. Päin punaisia kävely ei enää ole lainvastaista, jos siitä ei aiheudu vaaratilanteita.

Toisaalta vastuun arvioistaan kantaa nyt kokonaan jalankulkija.

"Jos kävelee päin punaista ja jää auton alle, on yksin vastuullinen. Ellei autoilijan tilannenopeus ole poikkeuksellisen kova." Muutos ei ainakaan Ruotsissa ole lisännyt jalankulkuonnettomuuksia. Hack kuitenkin epäilee sen toimivuutta kotioloissa.

"Kävisikö samoin kuin alkoholin kanssa. Kun juominen sallittiin yleisillä paikoilla, siihen ei osattu lainkaan suhtautua." Heleät kesämekot ja kypärät saavat päiväkoti Vanamon tyttöset näyttämään pyöräilevältä linnunpoikueelta. Välillä letka venyy, soittokellot kilisevät ja sitten seuraa kevyt ketjukolari.

Nuoriso-ohjaaja Maarit Jaakkola paimentaa katrasta eteenpäin. Laumasta eksyneet ohjataan tien oikeaan reunaan, suuntamerkkien näyttöä kerrataan. Pienet ruskettuneet kädet kohoavat ohjaustangosta.

"Sitten taas molemmat kädet sarviin!" Välillä tilanne riistäytyy hallinnasta. Vera Ruokonen rientää liikennepuiston liepeillä olevan sireenipensaan katveeseen.

Pieni pyöräilijätär itkee lohduttomasti kumoon kellahtaneen pyörän vieressä. Pikaisen lohduttelun jälkeen opiskelu jatkuu.

Kolmivuotiaasta Jerestä matkanteko maistuu matelulta. Vikkelät jalat vatkaavat pyörän vähän päästä letkan kärkeen.

"Ei saa ohittaa", tyttöpitoinen jono ojentaa kiilaria.

"Vilkkua, vilkkua vilkkua", Riitta Åberg huutaa kädet lanteilla.

Tapani Hack määrittää polkupyörän perimmäisen olemuksen. Se on kulkuneuvo. Autoilijoiden tajuntaa tämä totuus kuitenkin tuntuu karttelevan.

"Vaikka polkisin virkapuvussa, niin tasavertaisessa risteyksessä vasemmalta tuleva auto jättää ehkä neljä kertaa kymmenestä väistämättä", hän arvioi.

Uudet väistämissäännötkin ovat jääneet huomattavan monelta sisäistämättä. Hack kehottaakin pyöräilijöitä erityiseen varovaisuutteen.

"Vaikka olisi kuinka oikeassa se ei paljoa lohduta, jos joutuu kuluttamaan kesän jalka paketissa sairaalassa." Silti pyöräilijätkin osaavat päättömän liikennöinnin. Hack muistaa kuinka tankokaahari polki sivuilleen vilkuilematta kaksien punaisten läpi.

"Ensin hän ajoi autojen välistä suoraan Keskuskadun risteykseen. Seuraavassa risteyksessä suojatiellä kävellyt jalankulkija meinasi jäädä alle", Hack kertaa.

Kaisaniemenkadun mäessä tankokaahari ajettiin ylös. Naama venähti, kun normaalin rikesakon sijasta potti kymmenkertaistui.

"Kysymyksessä oli liikenteen vaarantaminen. Siitä voi huoletta antaa päiväsakkoja", Hack sanoo 700 markan potista.

"Yritimme vain antaa muistutuksen, joka auttaa pysymään hengissä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää