Auto

Kallistusanturit ja turvatyynyverhot ovat uusimmat suojakeinot

Tilaajille

Ford-yhtymä esitteli Detroitissa uuden turvajärjestelmän, joka on suunniteltu ennakoimaan nurinajo-onnettomuudet ja laukaisemaan suuret turvatyynyverhot suojaamaan auton matkustajia törmäyksessä.

Järjestelmä tulee tänä vuonna lisävarusteeksi joihinkin kaupunkimaastureihin. Kolmessa vuodessa se on kaikissa maastureissa. Seuraavaksi kumoonajosuoja tulee tila-autoihin ja kaikkiin Fordin ajoneuvoihin noin seitsemässä vuodessa, mahdollisesti vakiovarusteeksi.

Fordin nurinajosuoja tulee markkinoille samaan aikaan kun Yhdysvaltain hallitus on ryhtynyt selvittämään erityisesti maastureille sattuneita kumoonajoja.

Liittovaltion liikenneturvavirasto harkitsee uutta vaaraindeksiä, joka asettaisi ajoneuvot järjestykseen nurinajoalttiuden perusteella.

Viraston mukaan 47 prosenttia kaikista kevyiden kuorma-autojen (maasturit, tila-autot ja pickupit) kuolonkolareista on kumoonajoja. Perinteisten henkilöautojen prosentti on vain 22.

Fordin mukaan

uuden turvajärjestelmän anturit mittaavat kallistuman ja voivat määritellä, milloin ajoneuvo on kaatumaisillaan. Järjestelmä havaitsee kallistuman, josta ei enää ole paluuta mutta myös sellaisen, josta auto voi vielä oieta.

Jos nurinmeno uhkaa, verhontapainen sivuturvatyyny laskeutuu katosta, ikkunoiden yläpuolelta, suojelemaan sekä edessä että takana istuvia matkustajia.

Uusissa tyynyissä käytetään viileää kaasua, jonka avulla ne pysyvät täysinä jopa kuusi sekuntia. Aika riittää suojaamaan kolmelta kierähdykseltä.

Nykyisissä turvatyynyissä käytetään kuumaa kaasua, jolla ne täyttyvät riittävän nopeasti suojelemaan matkustajia äkillisissä etu- tai sivutörmäyksissä. Useimmat kuumailmatyynyt tyhjenevät liian nopeasti suojellakseen matkustajia nurinajossa.

Turvatyynyverhot täyttyvät myös sivutörmäyksissä ja suojelevat matkustajia ulkopuolisilta esineiltä, joita törmäyksessä voi singota ajoneuvoon.

Eurooppalaiset

Mercedes-Benz ja Volvo käyttävät jo suurilta ilmapatjoilta näyttäviä turvaverhoja. BMW:ssä matkustajien suojana on kattoon sijoitettu putkipussi. BMW ja Mercedes käyttävät monissa malleissaan myös nurinajoantureita, jotka automaattisesti laukaisevat suojakaaret.

Fordin mielestä nurinajoantureiden ja hitaasti täyttyvien suojaverhojen yhdistelmä erottaa sen tekniikan muista.

Kätevin ja halvin suoja on silti perinteinen turvavyö, sillä useimmissa kumoonajoissa vyöttömät kuolonuhrit ovat lentäneet ulos ajoneuvostaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää