Auto

Uusi sakkolaki törmää arvosteluun

Rikesakkojen ja päiväsakkojen raja on erittäin jyrkkä

Tilaajille

Lahtelainen teollisuusneuvos ajoi moottoritiellä 27 kilometrin ylinopeutta, josta rangaistus on 14 päiväsakkoa. Vaikka rangaistus lievennettiin hyvien olosuhteiden vuoksi kymmeneen päiväsakkoon, nousi sakkojen rahamäärä peräti 94000 markkaan miehen noin puolen miljoonan kuukausittaisten nettotulojen vuoksi.

Liikennerikoksista viime vuonna väitellyt lääninsyyttäjä Matti Tolvanen pitää näin suuria ylinopeussakkoja kohtuuttomina.

"Lievempien rikoksien rangaistukset olisi voitava kokea määriltään oikeiksi. Lähes sadan tuhannen markan sakko ylinopeudesta voi asettaa koko järjestelmän naurunalaiseksi", Tolvanen sanoo.

Verrattuna

naapurimaihin Suomen uusi sakkolaki on ankara ylinopeutta ajaville.

Ruotsissa teollisuusneuvos olisi selvinnyt ylinopeudestaan 680 markan kiinteällä rahasakolla, johon kuljettajan varallisuudella ei ole vaikutusta.

Tanskassa hän olisi joutunut maksamaan 1114 markkaa ja Norjassa 1440 markkaa kiinteän taksan mukaan.

Saksassa olisi kiinteä hinta vastaavasta nopeuden ylityksestä ollut 365 markkaa.

Tolvasen mielestä rikesakkoraja olisi Suomessakin pitänyt sakkouudistuksen yhteydessä ulottaa 30 kilometriin tunnissa.

Nyt ylinopeudesta selviää 600-700 markan rikesakolla 20 kilometriin tunnissa. Aikaisemmin rikesakon yläraja oli 15 kilometrin ylinopeudessa.

Lainsäädäntöneuvos

Jarmo Littunen perustelee nykyistä rikesakkorajaa liikenneturvallisuudella. Sakotusjärjestelmään ei haluttu tehdä liian suurta muutosta, koska pelättiin, että kaaharit "ulosmittaavat" sen heti nostamalla nopeuksia.

"Viiden kilometrin korotus voi tuntua vähäiseltä, mutta suurin osa ylinopeuksista on pieniä, ja näin rikesakon piiriin saatiin itse asiassa hyvin suuri osa sakoista", Littunen huomauttaa.

Lääninsyyttäjä Matti Tolvasen mielestä liikenneturvallisuudella ei voi perustella rikesakkorajan jättämistä 20 kilometriin.

"Yli puolet autoilijoista ajaa lievää ylinopeutta, mutta 20 kilometrin ylinopeutta enää vain harvat. Yli 30 kilometrin ylinopeudet ovat jo niin vaarallisia, että niistä pitääkin sakottaa ankarasti. Ihmiset myös mieltävät kovat ylinopeudet ja vaaralliset ohitukset rikoksiksi, ja niistä lakikin sallii kovat rangaistukset, mm. ajokortin pois ottamisen tien päällä." Lääninsyyttäjä Tolvasen mielestä maksettavaksi tulevan rahasumman pitäisi absoluuttisestikin olla suhteessa itse tekoon.

Esimerkiksi vahingonkorvaukset eivät ole rikoksen tekijän tuloihin sidottuja. Suurituloinen henkilö voi joutua maksamaan väkivaltaisuudesta muutaman tuhat markkaa korvauksia uhrilleen ja samalla valtiolle kymmeniä tuhansia markkoja sakkoa.

Sakkolakia

valmistellutta työryhmää johtaneen lainsäädäntöneuvos Littusen mukaan liikennesakoille pohdittiin ylärajaa, mutta tätä ei lopulta pidetty tarpeellisena, koska "sakkojenhan pitäisi purra kaikissa tulonsaajaryhmissä yhtä hyvin".

Uudessa sakkolaissa varsinkin sakon jo saaneita on närästänyt rikesakkojen ja päiväsakkojen yhteensopimattomuus. Jos kymppitonnin kuussa käteen saava jää kiinni 20 kilometrin ylinopeudesta, hän selviää 600-700 markan rikesakolla.

Mutta 21 kilometrin ylityksestä hänen sakkonsa pompahtaa kaksinkertaiseksi 1400 markkaan. Jos nettotulot ovat 20000 markkaa kuussa , sakko hypähtää 700:sta 3000 markkaan. Lahtelaisen teollisuusneuvoksen kaltaisella miljonäärillä yhden kilometrin ylinopeusero 20:stä 21:een korottaa sakon 130-kertaiseksi. Littunen myöntää, että rikesakko- ja päiväsakkojärjestelmien rajan kohdalla syntyy joidenkin tuloryhmien kannalta "ongelmallinen pompahdus".

"Kun rikesakko aikoinaan otettiin käyttöön ongelmia oli myös pienituloisten päässä, koska he saattoivat saada pahemmasta teosta pienemmät sakot kuin rikesakon piirissä lievemmästä teosta. Sitten siihen tehtiin korjauslaki, mutta vieläkään pienituloisilla ei aina tapahdu rangaistuksen koventumista tekojen pahentuessa, koska rangaistuksissa siirrytään rikesakoista päiväsakkoihin", Littunen toteaa.

Poliisilla on sakkoja

määrätessään harkintavaltaa, jota osoittaa viime syksyinen Elisabeth Rehnin tapaus.

Silloinen presidenttiehdokas ajoi 80:n alueella 101 kilometrin tuntinopeudella, josta poliisi ei siis voinut kirjoittaa rikesakkoa, mutta ei määrännyt päiväsakkojakaan, vaan päästi huomautuksella.

Kansanedustaja Esa Lahtela (sd) kysyi eduskunnassa onko tapauksella ennakkopäätöksen luonne ja voiko poliisi päästää myös muut kansalaiset huomautuksella vastaavanlaisissa tapauksissa.

Sisäministeri Kari Häkämies (kok) vastasi, että poliisilla on lakiin perustuva harkintavalta päättää seuraamuksesta alkaen lievimmästä rangaistuksesta eli huomautuksesta.

"Poliisi noudattaa yhtenäistä käytäntöä, josta poikkeaminen on edellytysten täyttyessä mahdollista. Käytännöstä poikkeamiselle on esitettävä objektiiviset perustelut. Elisabeth Rehnin tapauksessa poliisi poikkesi yleisestä käytännöstään - ei Elisabeth Rehnin henkilöön tai asemaan liittyvien seikkojen vuoksi - vaan siksi, että vastaavantasoisesta samoissa olosuhteissa lähes samanaikaisesti todetusta ylinopeudesta oli asiaan liittyneiden perusteiden vallitessa annettu kirjallinen huomautus. Rehn ei ole saanut erityiskohtelua henkilöönsä liittyvien seikkojen vuoksi, mutta toisaalta noudatettu linja ei ole poliisin yleinen käytäntö," Häkämies perusteli.

Helsingin liikkuvan

poliisin päällikkö Harri Auvinen sanoo Rehnin saaneen poikkeuskohtelun. Poliisin käytäntö on, että kirjallisen huomautuksen voi kirjoittaa, jos seuraamuksena muuten olisi rikesakko.

"Kun ylitys on 21 kilometriä tai enemmän ja seurauksena siis päiväsakkoja, ei huomautuksiin enää turvauduta. Silloin sakon saaja voi valittaa sakon suuruudesta, ja asia jää syyttäjän harkintaan", Auvinen sanoo.

Käytännössä poliisin maantiellä määräämät sakot muuttuvat oikeusistuimissa vain hyvin harvoin lääninsyyttäjä Matti Tolvasen mukaan.

Päiväsakkojen määrän perusteella 21 kilometrin ylinopeudella ajamisen voi rinnastaa moniin tieliikennelain ulkopuolisiin rikoksiin.

Poliisin käsikirjan mukaan 10-12 normaalipäiväsakkoa seuraa mm. lievästä kavalluksesta, lievästä veropetoksesta, koiran usuttamisesta ilman pakkoa ihmisen tai kotieläimen päälle, lievästä väärennöksestä, lievästä pahoinpitelystä, julkisen liikennevälineen hätäjarrun käyttämisestä, kotirauhan rikkomisesta, poliisin toiminnan vaikeuttamisesta ja lievästä salakuljetuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää