Auto

Purjeet ylös!

Purjehdus kuunari Helenalla käy oikeasta koulusta - siitäkin huolimatta että alus kiertää Karibian lämpimissä aalloissa

Tilaajille

Siristelen silmiäni aurinkolasieni takana, kun perämies Marko Rantamäki selvittää purjeitten, köysien ja niiden hallintaan liittyvien vempaimien nimiä. Kohta meidän oppilaiden pitäisi kiskoa yli 330 neliötä purjeita ylös.

Karibian aurinko porottaa suojakertoimien läpi. Tolkuttoman pitkästä lentomatkasta ja aikaerosta hiukan sekaisessa päässä alkavat skuutit, fallit, harukset, vantit ja plokit tanssia keinuvaa salsaa. Termit unohtuvat samantien, mutta komento tarttua isopurjeen nostoköyteen on helppo ymmärtää. Muiden touhuista näen, olenko kahvelin vai ison köydessä , sillä valtavaa purjetta nostetaan kahtaalta.

"Kahveli seis, iso jatkaa. Molemmat jatkaa." Perämies selvästi tietää, mitä pitää tehdä. "VEtoo, VEtoo, VEtoo!" Kiskon muiden kanssa jalat tiukassa tanassa, kunnes silmissä sumenee. Omakotitalon verran neliöitä (181,5) ei nouse kevyesti 32-metriseen mastoon. Kun lihasvoima ei enää riitä, nosto viimeistellään vinssin avulla.

Onneksi fore (forestaysail), jibi (jib) ja meini (mainstaysail) ovat kevyitä kiskottavia isopurjeeseen (mainsail) verrattuna.

Kun purjeet ovat ylhäällä ja kuunari haukkaa aaltoja keula kohisten, kansi on köysien sekamelskana. Markon opastuksella sotkusta "koilautuu" siisti ja helposti aukeava köysinippu, joka ripustetaan maston ympäri kiertävään tankoon. Varmistan syrjäsilmällä Markku Anttilan, jo viikkoja Helenalla harjoitelleen konkarin toimia seuraamalla, etten möhli.

Kuunari Helena

on kaunis. Iso mutta siro, juuri sellainen purjealus, joka saa tosipurjehtijan silmiin utuisen ilmeen ja maakravunkin huokaisemaan. Martiniquen ja St. Lucian saarien välisellä aavalla tuuli puhaltaa reippaasti ja mainingit tuntuvat tunturin korkuisilta. Välillä ympärillä näkyy vain vesiseinämä - ja kohta taas on kavuttu mainingin huipulle, josta näkee kauas horisonttiin asti.

Huono olo hiipii sisuskaluihin. Helpointa onkin olla ruorissa, jonka väänteleminen kuuluu merivuorossa oleville. Aluksen päällikkö Keijo Palkamo opastaa. Onneksi ymmärrän edes kompassin päälle.

Tunne on huima, kun iso alus tottelee komentojani. Helena kulkee kuin juna. Välillä se kallistuu kunnolla, keula kohahtaa, vaahtopäät pakenevat sivuille ja ilmakuplat sihisevät pehmeästi. Elävän meren hengitys. Köysistö narahtelee.

Kuvani Karibiasta

on ollut epämääräinen. Esiin putkahtelevien saarien määrä hämmästyttää, sillä jokaisella isommalla saarella on seuranaan pienempiä, jotka ovat kooltaan liian mitättömiä saadakseen aikaan pilkkuakaan kartalle.

Suurin osa maasta on puristunut meren pinnalle Atlantin ja Karibian mannerlaattojen saumakohtaan tulivuorenpurkausten seurauksena. Jyrkillä vuorten rinteillä kukoistaa trooppinen sademetsä, jota ruokkivat runsaat sateet ja hedelmällinen maaperä. Viidakkoretket jäävät tekemättä, sillä maissa viipymiseen on aikaa vain muutamia tunteja.

Pienten saarten pienillä kaupungeilla ja kylillä on kaikilla oma ilmeensä. Köyhää, vaatimatonta ja aitoa. Otteita Ranskan Rivieralta. Aikamatka brittiläiseen siirtomaa-aikaan.

St. Lucialla hurautamme reggae-bussilla pääkaupunkiin Castriesiin. Huima kyyti mutkaista tietä halki banaaniviljelmien on elämys. Mustiquen pienestä ökyrikkaiden piilopaikasta ehtii saada käsityksen jo päiväkävelyllä, St. Martinin hollantilais-ranskalaisen saaren kiertää päivässä vuokra-autolla tai skootterilla.

Karibian meri

on savisen Suomenlahden rantamilta tulevalle ihme. Siellä, missä vettä velloo pohjan alla enemmän kuin kaikuluotain näyttää, mainingit vyöryvät violettiin vivahtavan sinisinä tai metallin harmaina. Rantamatalikoiden kirkas turkoosi, johon koralliriutat luovat tummanliloja sävyjä, ja satamalahtien vihreä ovat uusia värejä vesimaailmassani.

Ensimmäinen aamu-uinti lastenaltaanlämpöisessä vedessä on kokemus. Vesi hivelee ja kannattelee, mutta on kammottavan suolaista.

Pinta- ja laitesukellus ovat syystäkin suosittuja Karibialla. Kiinnostavia koralliriuttoja riittää saarten ympärillä, Guadeloupen kupeessa on jopa Jacques Cousteaun merenalainen puisto.

Tobago Cays Grenadiineilla on Karibian hienoimpia sukelluskohteita. Ajamme dingillä, kumiveneellä keskelle koralliriuttoja. Muut solahtavat veteen kuin hylkeet. Kurkistan varovasti veden alle. Maskin takaa avautuu uusi maailma. Laineille rypyttyneeseen, valkoiseen hiekkapohjaan on monta metriä. Voimakas virta pelottaa.

Huonovointisuus

katoaa muutaman päivän merellä olon jälkeen ja saan merijalat: maissa ollessa alkaa keinuttaa. Tunnen itseni lähes merihenkilöksi, kun pysyn pystyssä kannella alun toistakymmentä metriä sekunnissa puhaltavan tuulen ja isojen maininkien kiidättäessä Helenaa puolelta toiselle rullaten.

Varsinainen koetinkivi on lounaan valmistusvuoro matkan kovimmassa merenkäynnissä. Ryhmällemme, Erja Leppäselle, Timo Myyryläiselle ja minulle, lankeaa lounaskeiton lisäksi sämpylöiden teko, sillä leipä on loppunut.

Kuvitelkaa pientä keittiötä, jossa kolme ihmistä yrittää häärätä aluksen kallistellessa arvaamattomasti puolelta toiselle niin paljon, että keitto tuskin pysyy puolillaan olevassa kymmenen litran kattilassa. Kattoluukku on kiinni, jottei vesi syöksy sisään. Lämpötila lähentelee neljääkymmentä astetta ja hiki valuu vuolaasti. Tulisten peltien käsittely onnistuu vain, kun kiilaa itsensä tukevasti kaappeja vasten, jottei meri heittelisi holtittomasti.

Meressä voi uida aina kun ollaan ankkurissa. Makeaa vettä on käytettävä säästäen, sillä sitä ei ole joka satamassa tankin täytteeksi. Monilla saarilla juomavesi on tuontitavaraa. Kunnon kaatosade tarjoaa mukavasti ylimääräisen peseytymismahdollisuuden.

Vaikeinta on oppia vessan käyttö. Vessapaperi tukkisi putket hetkessä, eikä paperia saa laittaa pyttyyn. Helena on rakennettu nuorisopurjehduksia varten, joten hytit tuntuvat pieniltä ja karut sängyt kapeilta. Nukun kuitenkin yhtä paljon peräkannella kuin keulahytissäkin, joten se ei häiritse. Mutta minne tavarat mahtuvat, kun kaikki 24 paikkaa ovat täynnä?

Monissa satamapaikoissa paikalliset venepojat hurauttavat paikalle heti, kun saavumme ankkuripaikkaan. He tarjoavat kuljetuspalveluita, vievät roskia maihin, myyvät leipää ja hedelmiä. Hyvät suhteet ovat tärkeitä: paikallisväestölle kyse on leivästä, veneilijälle turvallisuudesta ja mukavuudesta. Kumiveneet saattavat kadota ja ankkuriköydet katketa, jos venepoikia kohtaan käyttäytyy ynseästi.

Lintujen vähäisyys

hämmästyttää. Majesteettisia fregattilintuja liitelee joskus lähistöllä, muutoin lajilöydöt jäävät alle kymmenen. Varsinkin kun veden pinnassa liitelevät pienet parvet osoittautuvatkin lentokaloiksi.

Lintuja enemmän ilahduttavat pyöriäiset, joita pari kertaa ilmestyy kisailemaan aluksen kupeelle. Ne kiitävät Helenaa nopeammin, vaihtavat äkisti suuntaa ja välillä hyppäävät sulavasti kuin delfinaarion näytöksessä.

Pienehköjen valaiden vesisuihkut ja ruskeat selät saavat kaikki salamannopeasti kannelle. Lumoavin ilmiö ovat silti planktonparvet, jotka alkavat hehkua kuin pyrstötähti, kun kalat syövät niitä.

Viimeiset yöt

vietän peräkannella. Tuijotan keskellä taivasta kääntyilevää Orionia. Sen seurana kellottaa kuun puolikas nurin niskoin. Ikuinen tuuli räpyttää maston köysiä, ja vene kääntyilee levottomana ankkurissa.

Yöpurjehdusten tunnelma säilyy mielessäni: rauhoittuneen meren öljyiset mainingit, laivan pehmeämpi ääntely ja aavemainen, harmaa valo kaikkialla ympärillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää