Auto

Liikenneverkon kunto pysyy nykyisellä tasolla

Budjetissa ei aikeita laskea bensa- tai autoveroja

Tilaajille

Liikenne- ja viestintäministeriölle esitetään valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviossa 7,1 miljardia markkaa määrärahoja. Osuus vajaan 197 miljardin markan budjetista on noin 300 miljoonaa pienempi kuin kuluvana vuonna.

Ministeriö luonnehtii budjettiaan rutiininomaiseksi. Liikenneverkon kunto säilytetään nykytasolla. Liikenneväyliin käytetään edelleen yli 80 prosenttia ministeriön määrärahoista.

Määrärahojen jaossa on otettu huomioon kuluvan vuoden lisätalousarvio, josta liikenne- ja viestintäministeriölle lohkeaa vajaat 700 miljoonaa. Sen avulla rahoitetaan muun muassa neljä uutta tiehanketta.

Toiveista huolimatta

budjetti ei lupaa helpotuksia polttoaineiden verotukseen.

Hallitus arvioi energiaveroista kertyvän ensi vuonna runsaat 16 miljardia eli jonkin verran vähemmän kuin kuluvana vuonna. Kolme neljäsosaa energiaveroista tulee liikenteestä.

Tieliikenteen tietokeskuksen mukaan autoilijat maksavat erilaisina veroina valtion kassaan kaiken kaikkiaan yli 31 miljardia markkaa.

Hallitus odottaa polttoaineiden hintojen alenevan ensi vuonna nykyiseltä huipputasoltaan, mutta jäävän yhä korkealle. Bensiinin kysyntä on laantunut hieman kuluvana vuonna hintojen nousun myötä.

Ensi vuonna hallitus ennustaa kulutuksen lisääntyvän, kun hintojen nousu talttuu ja kotitalouksien tulot kasvavat.

Autoliiton toimitusjohtajan

Pasi Niemisen mielestä poliittiset arvovaltakysymykset tiputtivat bensaveron pois budjettiesityksestä.

"Polttoaineverotuksen alentamisella on kannatusta eduskunnassa yli puoluerajojen. Kesäkuussa lähes puoli miljoonaa kansalaista otti kantaa sen puolesta. On hyvin arveluttavaa, ettei esitys tästä huolimatta lupaa minkäänlaisia helpotuksia autoilijoiden tilanteeseen", Nieminen moittii.

Autoliiton mukaan on myös kyseenalaista, että budjetissa ei viitata sanallakaan autoveron poistamiseen. "Vuonna 1994 veroa säädettäessä sitä perusteltiin väliaikaisena maksuna", Nieminen muistuttaa.

Budjetissa arvellaan autoveroa kertyvän ensi vuonna 6,7 miljardia. Vähäpäästöisten henkilöautojen veroa luvataan lieventää. Sakoista ja pysäköintivirheistä hallitus uskoo muodostuvan 280 miljoonaa.

Ympäristön tila

ja liikenneturvallisuus mainitaan budjettiesityksessä liikennepolitiikan kulmakivinä. Ympäristöongelmiin hallitus vaikuttaa muun muassa pienentämällä tiesuolan määrää ja vähentämällä vuosittain neljän tuhannen asukkaan kokemia meluhaittoja.

Turvallisuutta hallitus aikoo edistää tarkistamalla taajamien nopeusrajoituksia. Tielaitoksen ja kuntien yhteisen ohjelman perusteella taajama-alueilla ryhdytään viidenkympin rajoituksien ohella viljelemään nykyistä tiheämmin myös 30:n, 40:n ja 60:n rajoituksia.

Tieliikenteessä kuolleiden määrä pyritään supistamaan vuosittain nykyisestä yli neljästä sadasta alle 250 henkilöön vuoteen 2005 mennessä.

Liikenneturvan

toimitusjohtaja Matti Järvinen huomauttaa, että budjetissa on kuitenkin huomattava epäkohta: esityksessä luvataan selvittää liikkuvan poliisin asema poliisiorganisaatiossa.

Järvisen mukaan selvitystoimet enteilevät joko liikkuvan poliisin lakkauttamista tai yhdistämistä paikallispoliisiin. Toimet heikentäisivät ratkaisevasti liikenneturvallisuutta.

"Paikallispoliisi on vähentänyt liikenteen valvonnan minimiin. Jos liikkuva poliisi yhdistetään paikallispoliisiin, saadaan heittää hyvästit liikenneturvallisuuden parantumiselle nopealla aikavälillä." Joukkoliikenteen

houkuttelevuutta hallitus lupaa edistää muun muassa kehittämällä matkakeskuksia, vaikuttamalla lippujen hintatasoon ja parantamalla linja-autoliikenteen toimintaedellytyksiä. Joukkoliikenteen palvelujen ostamiseen esitetään budjetissa 468 miljoonaa eli hieman vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Matti Järvisen mielestä hallituksen puheet ja toimet ovat ristiriidassa keskenään. Vaikka joukkoliikenteen edistämisestä puhutaan, ei siihen panosteta käytännössä.

"Puheet joukkoliikenteen suosimisesta tyssäävät aina rahaan. Jos todella halutaan, että joukkoliikenteestä tulee toimiva, siihen pitää käyttää enemmän rahaa kuin aikaisemmin", Järvinen vaatii.

Tiehallinnon hankkeisiin

budjetissa esitetään ensi vuodelle vajaat neljä miljardia eli jonkin verran vähemmän kuin tänä vuonna.

Lisätalousarvion tiehankkeet on sidottu Tielaitoksen hallinnon uudistamiseen, josta päätettiin keväällä. Laitos jakaantuu ensi vuoden alussa virastona toimivaksi Tiehallinnoksi ja liiketoimintaa harjoittavaksi Tieliikelaitokseksi. Tulevaisuudessa Tiehallinto kilpailuttaa yleisten teiden suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitohankkeet.

Hallitus uskoo, että siirtymäkauden jälkeen Tielaitoksen uudistaminen tuottaa huomattavia säästöjä - eräiden arvioiden mukaan peräti 300 miljoonaa vuodessa. Säästyvät rahat on tarkoitus käyttää tienpitoon.

Ensi vuonna vilkkaiden valtateiden liittymien turvallisuutta parannetaan Kotkassa, Joensuussa, Seinäjoella sekä Oulussa.

Yksityisteiden valtionapuihin hallitus esittää 43 miljoonaa, mikä on pari miljoonaa kuluvaa vuotta vähemmän. Rahat käytetään haja-asutusalueiden teiden kunnossapitoon.

Merkittävin

liikenne- ja viestintäministeriön määrärahojen lisäys edellisvuoteen verrattuna on yli 94 miljoonan arvoinen merenkulun tukipaketti. Sillä pyritään estämään laivojen ulosliputtaminen. Kaiken kaikkiaan merenkulkua tuetaan 266 miljoonalla markalla.

Ylimääräisen tukipaketin perusteella varustamoille maksetaan käytännössä takaisin ulkomaanliikenteen lastialuksilla olevasta laivaväestä maksetut verojen ennakonpidätykset ja työnantaja- sekä vakuutusmaksut.

Ensi vuoden aikana päätetään myös, muutetaanko merenkulkulaitos liikelaitokseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää