Auto

Autoalan tyylikäs herra Luksus

Wolfgang Reitzle tukee Fordin menestystä kalliilla laatumerkeillä

Tilaajille

Saksalainen Wolfgang Reitzle on vastuussa Ford-yhtymän nopeasti kasvavasta laatumerkkien salkusta. Autonvalmistajan tulevaisuuden menestys riippuu merkittävästi hänestä.

Wolfgang Reitzle on äärettömän ylpeä uusimmasta versiostaan, "vauva-Jaguarista" eli X-mallista, jonka on määrä tulla markkinoille ensi kesänä.

Fordin valioautoryhmän päällikkö uskoo uutuuden kasvattavan Jaguarin vuosituotannon 85000:sta 200000:een ajoneuvoon ja tulostavan Fordille ensimmäiset tuntuvat voitot brittiläisestä luksusautojen valmistajasta sen jälkeen kun se ostettiin 11 vuotta sitten.

Se ei käy helposti. X-malli ajaa Jaguarin suoraan kilpailuun Reitzlen entisen työnantajan BMW:n 3-sarjan ja virtaviivaisen uuden Mercedes-Benzin C-luokan kanssa.

Hän huomauttaakin: "Jokainen kauppa on uusi valloitus, koska Jaguar ei ole koskaan tehnyt mitään tällaista." Reitzlen pitäisi

olla oikea mies onnistumaan. Hänestä tuli BMW:n tuotekehittelyn johtaja 35 vuoden herkässä iässä 1983, ja seuraavat 15 vuotta hän johti loistavaa markkinointimenestystä. Hän lähti yhtiöstä kaksi vuotta sitten sen jälkeen kun hänet oli valtataistelussa sivuutettu huippuvirasta toistamiseen.

Tuskin hän oli poistunut Münchenistä, kun hän sai puhelun Jac Nasserilta , Fordin pääjohtajalta, joka oli innokas värväämään joukkoonsa niin tunnetun automiehen. Vasta saatuaan Reitzlen tekemään sopimuksen Nasser loi hänelle työpaikan Lontooseen, pitämään huolta yhtymän laatumerkeistä.

Niihin lukeutuvat brittiläiset Jaguar, Land Rover ja Aston Martin, ruotsalainen Volvo ja amerikkalainen Lincoln.

Volvo on jo näyttänyt osaamistaan S-sarjalaisillaan ja seuraavaksi odotetaan Aston Martinin uutta Vanquish-nimistä lippulaivaa.

Komeasta nimikirjosta

huolimatta Fordin kylttiä ei löydy Lontoon osoitteesta 51 Berkeley Square. Se on yrjöjenaikainen talo, jossa valioautoryhmän päämaja toimii ja uusimman tekniikan tietoliikennejärjestelmät välkkyvät.

Reitzle vaati sijoituspaikaksi Lontoon, eikä vain siksi, että kolme hänen johtamaansa yhtiötä on Englannissa ja neljäs lyhyen lentomatkan päässä Ruotsissa. Hänen todellinen syynsä katsella kaktusten reunustamaa aukiota on se, että "Lontoo on maailman trendipääkaupunki".

Hän huomauttaa, että monia erilaisia ylellisyysmerkkejä johdetaan West Endin samasta kulmasta, ja hän illastaakin useammin muiden brandipomojen seurassa kuin perinteisten autoalan tyyppien kanssa.

Reitzlen pukeutumistaju heijastaa hänen myymiään rehvasteluautoja. Hänen pukunsa ovat monta laatuleikkausta Detroitissa nähtyjä tyylikkäämpiä. Kynäviikset, taaksepäin harjattu tukka ja solakka, kookas hahmo, puhumattakaan hänen televisiosta tutusta vaimostaan, tekevät Reitzlesta saksalaisten paparazzojen saaliin harvinaisilla kotikäynneillään.

BMW:llä häntä nimitettiin Errol Flynniksi. Olipa niin tai näin, hän huokuu viehätysvoimaa ja vilpittömyyttä määritellessään rakastettavasti merkkitallinsa ominaisuuksia, joita ovat tyyli, perinne ja suorituskyky.

Reitzle joutuu

kuitenkin tasapainoilemaan ankarasti. Hänen pitää vaalia luksusmerkkejään vaikka käyttää yhä enemmän Fordin rahvaanomaisia perusosia paikoissa, joita asiakkaat eivät huomaa. Jos luksusautoja aletaan pitää vain turkkiin kiedottuina Fordeina, niiden arvo voisi pian kuihtua.

Ford odottaa Reitzlen varsinkin Euroopassa valloittavan takaisin osia Fordin perusmallien menettämiä markkinaosuuksia.

Hän aikookin kaksinkertaistaa luksusautojen tuotannon noin 1,2 miljoonaan yksikköön vuoteen 2005 mennessä ja siinä sivussa ohittaa entisen yhtiönsä BMW:n.

Tarkoituksena on murtaa kuristusote, joka BMW:llä ja DaimlerChryslerin Mercedes-Benzillä on luksusautomarkkinoista, varsinkin Pohjois-Amerikassa.

Hän pitää päätyönään

"johdon luovuutta", joka on hänen mieli-ilmaisujaan. Reitzle ei välitä kokouksista eikä muistioista vaan pitää mieluummin yhteyttä kiitämällä ympäri valtakuntaansa ja syventyen yksityiskohtiin lähinnä silloin kun uusi malli on tärkeässä valmistusvaiheessa.

Hän toteaa vastuullaan olevan varmistaa, että tuotemerkit säilyttävät imagonsa. Jaguar voisi milloin tahansa siirtyä monikäyttöautojen markkinoille, mutta se nakertaisi merkin mainetta yläluokan edustajana.

Reitzle kehuu

mielellään, että hänellä on autoalan paras työpaikka. Hän johtaa laadukasta tuotemerkkisalkkua alalla, missä laatuajoneuvojen kehittäminen merkitsee enemmän kuin perinteinen pääkonttorin keskittyminen kustannusten säästöön ja valvontaan.

Siitä huolimatta jopa Reitzlen toimistossa on vihje hänen itsenäisyytensä rajoista. Metallituolien ja muodikkaiden kasvien keskellä on yksi ristiriitainen osa: korkealle sijoitettu videokuvaruutu, jolla hän voi olla yhteydessä pääjohtaja Nasserin kanssa.

Fordin pääjohtaja on riittävän mahtava luonnollisessa koossa, ajatus hänen heijastamisestaan vielä suurempana toimiston seinälle saattaa tuntua jopa ahdistavalta. Isoveli Jac Nasser tietää kuitenkin, että jos hän itse aikoo jättää jälkensä Fordiin, hän tarvitsee myös Wolfgang Reitzlen menestystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää